fbpx
Auto & CălătoriiTimp liber

Care motor este mai avantajos: diesel sau pe benzină?

Motoarele diesel şi cele pe benzină s-au dezvoltat odată cu industria auto, iar diferențele dintre ele sunt din ce în ce mai notabile. Cei care doresc să achiziționeze un autoturism sunt nevoiţi să ia în calcul un număr semnificativ de variabile pentru a face alegerea potrivită lor.

 Care sunt principalele elemente pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când alegem între benzină şi motorină?

Care sunt avantajele motoarelor diesel în comparație cu cele ale motoarelor pe benzină?

Care sunt costurile în funcţie de tipul motorului?

Datorită avantajelor evidente pe care le oferă motoarele diesel (zgomot redus, mai puţine vibraţii), acestea au devenit extrem de populare la finalul anilor ’90. Tendinţa pare să fi dispărut în ultimii ani, în parte şi datorită numeroaselor controverse legate de nivelul ridicat de noxe emise de motoarele diesel.

Pentru şoferi, consumul rămâne unul dintre cei mai importanţi factori atunci când trebuie să decidă între tipurile de motorizare. În urmă cu 10-12 ani, preţul motorinei era mai mic decât cel al benzinei, iar asta însemna economie pentru cei care conduceau maşini cu motor diesel. Preţul litrului de motorină a crescut, însă, în mod constant, iar în momentul de faţă diferenţa de preţ dintre cele două tipuri de combustibil este relativ mică, cel puţin pe piaţa locală.

Cu toate acestea, motoarele diesel au un consum mai mic în comparație cu cele pe benzină. În medie, un motor pe motorină consumă cu 24% mai puţin decât unul pe benzină în cazul traseelor urbane şi cu 29% mai puţin în cazul celor extraurbane.

Dacă diferenţele de mai sus par semnificative, nu trebuie, totuşi, să uităm faptul că maşinile cu motoare diesel sunt, în general, mai scumpe decât cele cu motoare pe benzină. În plus, costurile de mentenanţă sunt, de regulă, mai mari în cazul motoarelor pe motorină. Chiar dacă anumiţi producători au încercat să livreze consumabile cu un cost asemănător pentru cele două tipuri de motorizare, există încă o serie de companii care recomandă produse mai scumpe pentru motoarele diesel – spre exemplu, uleiul de motor.

Factorii externi nu mai reprezintă un element de diferenţiere, aşa cum se întâmpla în trecut. Un exemplu în acest sens este faptul că motoarele diesel şi cele pe benzină pornesc la fel de repede atunci când temperatura este scăzută.

Dat fiind faptul că autoturismul este o investiţie pe termen lung, este recomandat să verificăm legislaţia la zi în ceea ce priveşte motoarele pe benzină şi cele pe motorină. De exemplu, state precum Franţa, Norvegia sau Marea Britanie au anunţat că vor interzice motoarele diesel într-un termen de 10-15 ani.

În cele din urmă, alegerea motorizării este un lucru subiectiv, dar care ar trebui să se bazeze pe anumite considerente. Este important să facem un calcul aproximativ al numărului de kilometri pe care îi vom parcurge anual, iar astfel vom putea să decidem cât de importantă este economia de bani obţinută prin cumpărarea unei mașini cu motor diesel.

Back to top button