HE.RO Virtual Exhibition este prima expoziție educațională virtuală cu sute de oferte educaționale, în care accesul și înscrierea sunt gratuite pentru tinerii din România. Iar site-ul este: https://vefromania.com/ . În cadrul expoziției virtuale sunt 8 universități care și-au deschis porțile prin intermediul acestui târg online.
Am stat de vorbă cu Sorina Enăchiuc, organizator HighEdu și Corina Belu, absolventă de liceu,care este și utilizator al platformei. Iar Lucian Mândruță a fost cel care le-a luat interviul.
Sorina Enăchiuc face parte din echipa HighEdu și ne-a vorbit despre etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a avea acces la expoziția virtuală HE.RO Virtual Exhibition. Iar Corina Belu este absolventă de liceu și utilizator al platformei din cadrul expoziției virtuale. A terminat clasa și Bacalaureatul l-a luat cu o notă mare, iar mai departe vrea să-și continue studiile la Facultatea de Limbi Străine.
La întrebarea adresată de Lucian Mândruță:“ De ce este primul târg virtual al universităților din România și de ce este doar din România? “, Sorina Enăchiuc, organizator High Edu a declarat că:
“Pentru că ne iubim țara, pentru că dorim să creștem o generație care să-și iubească țara și care să descopere ce oportunități de studiu găsesc și acasă înainte să plece peste hotare la studii. Acesta este scopul nostru.”
În cadrul expoziției, la standuri sunt reprezentanții universităților, ori departamentele de marketing, profesori sau studenți care vor să ofere cea mai caldă și proaspătă informație. Noutatea absolută a acestui târg este că au fost invitate și asociațiile studențești, Consiliul Național al Elevilor și Consiliul Municipal al Elevilor din București.
Corina Belu este utilizator expoziției virtuale și a fost întrebată ce dorește să urmeze mai departe, iar raspunsul ei a fost:
“Cumva m-am hotărât cam de la începutul anului acesta. Am început să mă gândesc mai degrabă la ce vreau să fac pentru restul vieții mele decât ce facultate vreau să fac și cumva ce m-ar ajuta practic să-mi urmez cariera. Am avut și o perioadă în care mi-am dorit foarte mult să urmez o facultate în străinătate, dar nu am găsit un program care să-mi reprezinte și să-mi răspundă la cerințe.”
“Am intrat și la târg pentru că este o situație unică, acum cu pandemia și cu tot ce s-a întâmplat. Aveam nevoie să aflu mai multe informații despre admitere. Am aflat că există preînscrieri, ceva ce nu a existat până acum peste tot. Și surpriza plăcută este că se fac online.”
Lucian M.: Sorina estimezi că vei aduce bucureșteni în Cluj, Timișoara sau alte orașe?
Sorina E.:” Da și ne dorim. Am întâlnit pe parcursul activității noastre copii care locuiesc în București și care și-au dorit să învețe în Cluj. Există două universități în top QS din România, Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Acestea nu sunt atractive numai pentru studenții din România, ci sunt și pentru cei din străinătate. Noi am intrat în legătură cu foarte multe companii din străinătate care doresc să trimită studenți în România. I-am invitat și pe ei la târg, le-am dat toate detaliile necesare și i-am încurajat să intre în discuții cu reprezentanții noștri. Practic, deschiderea noastră este și către a atrage studenți din alte țări în România.”
Lucian M.:Câți vizitatori au intrat până acum pe platformă?
Sorina E.:”Până acum sunt peste 5000 de persoane prezente în platformă. Sigur, ne confruntăm puțin cu timiditatea participanților. Intră, descarcă informațiile, le vizualizează. Avem exact fluxul de studenți care s-au înregistrat și au accesat standurile respective.”
Lucian M.: Care este cea mai vizualizată universitate în momentul acesta?
Sorina E.:”În momentul acesta, cele mai vizualizate sunt Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Vest din Timișoara, dar și Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad. Acum descoperă și copiii noștri posibilitatea de a nu pleca din țară, ci de a pleca în alt oraș.”
Lucian M.: Corina pentru cine recomanzi să acceseze acest târg?Și de la ce clasă ar putea să intre la târg?
Corina B.:”Cred că de prin clasa a X-a oricine poate să intre la târg. Din clasa a X-a ar cam trebui să te decizi măcar în ce direcție vrei să mergi ca să ai timp să te pregătești și să faci pașii care sunt necesari să ajungi la facultatea la care îți dorești să intri. Dar în momentul de față, este imperative pentru clasele a XI-a și a XII-a să intre.”
Lucian M.: Ce ai sfătui pe cineva aflat în situația ta, atunci când încă nu știai ce vrei să faci?
Corina B.:” Să vorbească cu cât mai mulți oameni posibili. Și cu cât mai mulți oameni din domeniul respectiv. De exemplu, după ce am cunoscut-o pe Sorina am realizat cât de bine mi-ar fi prins dacă aș fi avut consiliere vocațională în liceu. Pentru că patru ani am mers din colț în colț între drept, psihologie, pedagogie, apoi psihologie din nou și după am ajuns la limbi străine. Probabil că, dacă aș fi cunoscut-o pe Sorina de prin a X-a sau a XI-a aveam și eu un an liniștit în care știam unde mă duc și ce trebuie să fac ca să mă pregătesc.
Lucian M.: Te poate ajuta târgul în această privință?