fbpx
Casă & Familie

Teatrele și alte instituții de cultură din Republica Moldova se alătură campaniei Radio România Cultural RUGĂ PENTRU PACE

Campania Radio România Cultural RUGĂ PENTRU PACE

Marile scene ale Republicii Moldova se alătură campaniei Radio România Cultural RUGĂ PENTRU PACE și transmit mesaje puternice de solidaritate cu artiștii din Ucraina și cu întreg poporul vecin. Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău, Teatrul Luceafărul, Teatrul Național Eugen Ionescu și Teatrul Poetic Alexa Mateevici sunt câteva dintre instituțiile de cultură care vor difuza, pe 5 martie, înaintea reprezentațiilor lor, mesajul campaniei lansate de Radio România Cultural.

Directorul Teatrului Național Mihai Eminescu, Petru Hadârcă: „Mulțumesc pentru ideea de a organiza această campanie, cred că este ceea ce mai pot face astăzi oamenii de litere, de teatru și de cultură – să mențină credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume fericită. Astăzi, ucrainenii își dau viața pentru aceste valori, despre care noi vorbim numai. Este îngrozitor faptul că au rămas singuri în fața armatei ruse, că soldații lor au câte o singură viață și câteva înjurături drept apărare în fața tancurilor și rachetelor rusești – viața și-o aruncă în aer, urlând înjurăturile în tiradă drept scut. Sunt îngrozit. Ucrainenii sunt prima țintă în calea expansiunii regimului totalitar de la Kremlin. Următorii suntem noi, Moldova de la est  de Prut. Kremlinul vrea din nou să ne „elibereze” de tot ce iubim noi, dar mai ales de libertatea în care ne-am obișnuit să trăim. Știu că vom fi lăsați și noi singuri. De aceea vă mulțumesc pentru această campanie de solidaritate care are menirea de a transmite celor care mai cred în libertate și valori democratice că măcar cineva se gândește la ei, că nu sunt indiferenți și că cineva se  roagă pentru ei.”  

La rândul său, Slava Sambriș, directorul artistic al Teatrului Luceafărul din Chișinău, pledează pentru revenirea la un secol al toleranței, în care s-a vorbit despre ororile celui de al doilea Război Mondial.

Slava Sambriș: Noi, cei din Republica Moldova, suntem într-o zonă destul de riscantă. Războiul este peste deal de noi, iar ucrainenii care își apără țara, de fapt, ne apară și pe noi! Istoria ne învață! Vreau să nu ignorăm faptele istorice, chiar dacă aceste teme par obositoare sau depășite pentru unii artiști.Ucrainenii sunt carnea de tun, suntem datori să fim solidari cu ei! Trebuie să ne învățam să fim oameni!

Sâmbătă, 5 martie, la ora 19,00, toate instituțiile de cultură care se alătură campaniei vor difuza, simultan cu Radio România Cultural, înregistrarea Anei Blandiana care citește  un scurt fragment din prefața cărții „Ultimii martori” a scriitoarei născută în Ucraina, câștigătoare a premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Aleksievici: Cândva Dostoievski a pus întrebarea ,,Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre și chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie și cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?” Și a răspuns tot el: ,,Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluție. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…”.

Campania națională lansată pe 5 martie, la ora 19,00, va continua onair prin lecturi ale unor scriitori români și străini, membri ai Pen Club România și Pen Club Internațional, care a cerut, într-un comunicat, oprirea violențelor din Ucraina. PEN International condamnă ferm violența declanșată de forțele ruse asupra Ucrainei și solicită de urgență încetarea agresiunii militare a unui stat suveran, independent. Vărsarea de sânge trebuie să înceteze acum. Suntem alături de Ucraina, precum și de prietenii noștri din PEN Ucraina, și îi cerem președintelui Putin să oprească imediat acest război. Pacea trebuie să învingă.

Campania Radio România Cultural RUGĂ PENTRU PACE se desfășoară cu sprijinul Editurii Litera.

Back to top button