Un produs este (sau nu este) ¨de calitate¨ și nu ¨calitativ˝, așa cum în mod greșit auzim din ce în ce mai des, pe din ce în ce mai multe canale.
Limba română are, e drept, cuvântul ˝calitativ˝, dar el înseamnă ˝din punct de vedere al calității˝, ca în expresia ¨cantitativ și calitativ¨- adică ˝din punct de vedere al cantității și din punct de vedere al calității˝. Așa cum nu spunem ˝mere cantitative˝ ci őcantitate mare de mere˝, la fel nu avem de ce să spunem nici ˝mere calitative˝ ci ˝mere de calitate˝
Ca atare, calitativ este adjectivul și calitate este substantiv. Dacă este să privim semnficația mai profundă a limbii, vom remarca faptul că expresia veche ‘produs de calitate” arată cum „calitatea’ e un substantiv, ○ valoare în sine, nu e ceva comparativ, situativ și exclude ideea de „merge și așa“.
Așadar, cum știm despre un produs sau serviciu că este de calitate?
Practic, nu vom ști acest lucru decât după ce vom consuma acest produs sau serviciu – iar cele mai importante date despre calitate le obținem atunci când observăm datele produsului pe termen lung.
Desigur, nu avem de unde să știm cum se va comporta produsul, deci la cumpărare este obligatoriu să credităm producătorul/prestatorul/vânzătorul, deci să îl investim cu încrederea că ne va vinde un produs conform așteptărilor noastre.
La rândul lui, producătorul/prestatorul/vânzătorul de servicii are datoria să ne informeze asupra parametrilor produsului oferit – dar ceea ce el nu poate accesa sunt chiar așteptările noastre!
Așadar, datoria producătorului/prestatorului/vânzătorului este să se asigure că ceea ce oferă corespunde specificațiilor pe care le poartă pe etichetă sau prospect, la care se adaugă câteva alte reglementări, care țin de siguranța pentru sănătate și pentru mediu.
Acestea formează mulțimea standardelor de calitate – iar reglementările în vigoare peste tot în lume impun pentru o categorie foarte largă de produse și servicii specificarea la vedere a standardelor și conformității cu acestea.
Standardele de calitate reprezintă un set de cerințe, norme și criterii care definesc nivelul de performanță, eficiență și satisfacție pe care trebuie să-l ofere un produs, un serviciu sau un proces. Scopul standardelor de calitate este acela de a asigura o calitate constanta a produselor și serviciilor – ceea ce se reflectă în creșterea competitivității, într-o protecție superioară oferită consumatorilor și, nu în ultimul rând, mediului înconjurător.
Respectarea standardelor de calitate este importantă pentru orice domeniu de activitate, deoarece contribuie la îmbunătățirea continuă a calității serviciilor și produselor performate sau comercializate, la reducerea riscurilor și a costurilor, la creșterea satisfacției clienților și a loialității lor, la consolidarea imaginii și reputației organizației certificate și la conformarea cu legislația și reglementările în vigoare.
Standardele minime de calitate se stabilesc în funcție de principiile și metodologiile specifice fiecărui domeniu de activitate, care pot fi de natură tehnică, funcțională, estetică, economică, socială și ecologică. Standardele de calitate se bazează pe o analiză a nevoilor și așteptărilor clienților sau beneficiarilor, pe o evaluare a proceselor și a rezultatelor, pe o comparație cu practicile și performanțele concurenței și pe o identificare a oportunităților și a îmbunătățirilor posibile.
Standardele de calitate se monitorizează prin implementarea unor sisteme și proceduri eficiente de management al calității, care presupun planificarea, organizarea, controlul și îmbunătățirea continuă a calității produselor și serviciilor. Standardele de calitate se mai pot verifica prin audituri interne și externe, care evaluează gradul de conformitate și de performanță cu cerințele și criteriile stabilite.
Pentru a respecta standardele minime de calitate, este nevoie de o implicare și o responsabilizare a tuturor actorilor implicați în procesul de producție, livrare și utilizare a produselor și serviciilor.
Cine definește însă standardele? În funcție de care parametri? Și cine poate determina schimbarea sau adaptarea standardelor? Este ceea ce vom afla în articolul următor