fbpx
Educatie

Asociația pastel și Kaufland dau Start EDU, și oferă rechizite și materiale didactice pentru un an, unei comune din Delta Dunării

Asociația pastel și Kaufland România au oferit rechizite și materiale didactice pentru cei 45 de copii care locuiesc în satele C.A Rosetti, Letea, Periprava, Sfiștofca și Cardon, din județul Tulcea. În plus, școlile din C.A Rosetti, Letea și Periprava au fost dotate cu materiale educaționale, jocuri și produse de curățenie, pentru ca cei 45 de copii să înceapă anul școlar pregătiți. 

Inițiativa face parte din programul „Start EDU”, fiind al treilea an în care Asociația pastel se implică în comunitățile izolate unde copiii au nevoie de rechizite și materiale educaționale. „Start EDU” are loc pentru al doilea an consecutiv în județul Tulcea.

Cele 5 sate formează una dintre cele mai izolate comune din România, aflată la peste 100 de km de primul oraș. Aici învață doar 45 de copii, iar școala este singurul loc unde ei se întâlnesc, socializează și învață. Majoritatea familiilor nu au posibilități materiale pentru a le asigura copiilor strictul necesar, deoarce nu își permit să meargă până în Tulcea să le achiziționeze. Drumul din localitate până în Tulcea costă 200 de lei și este anevoios, implică deplasarea cu autoturismul și ambarcațiuni.  

„Este momentul ca acești copii din comunitate să învețe, să se educe, este șansa lor. Ei au nevoie ca adulții din jurul lor să fie concentrați pe nevoile lor. Au nevoie să le placă la școală, să fie stimulați cognitiv cu materiale noi și interesante, să descopere plăcerea de a învăța, să le fie activată curiozitatea, să nu mai măsoare drumul spre și dinspre unitatea de învățământ doar din lipsuri. La fel ca și anul trecut, cu sprijinul partenerilor noștri, le-am oferit kituri individuale, cu tot ce au nevoie pentru întregul an școlar. În plus, am echipat și școala cu diverse materiale ca să întâmpine cum se cuvine reîntoarcerea elevilor la școală” – spune Andreea Oprea, director executiv Asociația pastel.

Cele 45 de pachete au fost formate din: ghiozdane, penare complet echipate cu instrumente de scris, creioane colorate, carioci, caiete, acuarele, dicționare, cărți de beletristică.

„Pentru noi, la Kaufland România, educația este o prioritate și ne implicăm anual în proiecte ce sprijină accesul la educație și asigură oportunități egale. Toți copiii merită să aibă un început bun de an școlar și ne bucurăm să contribuim la reușita elevilor din Tulcea. Împreună cu Asociația pastel demonstrăm că implicarea face diferența” a completat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Prima ediție a proiectului StartEDU s-a desfășurat în 2022, în aceeași comunitate. Rezultatele ediției precedente sunt:

Medii mai mari și primul premiu I acordat în ultimii ani. Datorită materialelor și rechizitelor pe care le-am donat anul trecut, copiii au (re)descoperit plăcerea de a merge la școală, de a explora și de a-și dezvolta noi abilități. La finalul anului școlar 2022-2023, mediile copiilor au fost considerabil mai mari decât cele din anul școlar precedent, iar profesorii au fost mândri să acorde, după mult timp, un premiu I unui elev care a avut rezultate școlare foarte bune. Cu un an înainte, niciun elev nu s-a calificat pentru premiul I.

Promovabilitate de 100%. Promovabilitatea a crescut în școlile din Letea, Periprava și C. A. Rosetti, un rezultat mult îmbunătățit față de anii anteriori.

Noi abilități învățate. Foarte apreciate de elevi au fost activitățile care au implicat lucrul cu materialele craft. Datorită acestor activități, elevii s-au implicat în activități extrașcolare, care au presupus lucru tehnic și manual, și au putut accesa alte abilități (pe lângă cele logice, de memorare sau citire). În plus, faptul că elevii s-au implicat în activități de învățare și joc, complet noi, i-a ajutat să-și manifeste personalitatea.

Procesul de predare s-a îmbunătățit. Datorită noilor resursele (dicționare, caiete și fișe de lucru), munca la clasă s-a îmbunătățit și a devenit mai eficientă. În plus, profesorii au avut un spectru mai larg și divers de evaluare a cunoștințelor și de notare. Dacă înainte notau elevii doar după lecțiile din manuale, acum profesorii au ținut cont, în procesul de evaluare, și de rezultatele din caietele de lucru și implicarea lor în activitățile extrașcolare.   

Egalitate de șanse în educație. Proiectul startEDU oferă egalitate de șanse tuturor copiilor, iar asta s-a văzut în comunitatea din C.A. Rosetti. Copiii au primit toți aceleași kituri cu materiale, pentru a avea acces egal la activități educative și la jocuri. Sunt gesturi importante, care dacă sunt învățate la timp pot avea un impact pozitiv în vieților lor de adolescenți și, mai apoi, de adulți.

Partenerii proiectului StartEDU 2023 sunt: Kaufland România, VARD, Schneider Electric, BIC, BEBE Tei, NAVROM.

***

Asociația pastel 

Asociația pastel este răspunsul unei nevoi actuale: crearea unui obicei din a face bine. A pornit de la un program intern al agenției de comunicare pastel, început în 2018, prin care întreaga echipă și-a asumat că nu va trece o lună fără să facă o faptă bună. De ce lunar? Fiindcă suntem picături de ajutor într-un ocean de lipsuri. Tot timpul va fi cineva care are nevoie de ajutor și altcineva care poate și vrea să ofere acel ajutor. Asociația pastel își propune să identifice cele două părți și să le aducă împreună. 

Misiunea noastră este să educăm, să inspirăm și să ajutăm oamenii și companiile să facă fapte bune cu recurență. Vrem să fim locul unde fiecare persoană dornică să se implice găsește cauza potrivită.

Ne dorim să creăm puntea dintre neajunsuri și dorința de a fi mai buni.

Activ. În fiecare lună.

Vrem să construim un prezent în care toți oamenii și toate companiile fac un obicei din a realiza fapte bune. O rutină constructivă prin care ajutorul ajunge periodic la cei care au nevoie de el. Vedem binele ca pe un obicei de care avem nevoie cu toții pentru a obține societatea în care ne dorim să trăim.

Back to top button