fbpx
Casă & FamilieTimp liber

Aplicațiile de control parental nu sunt spioni, ci bodyguarzi

Oricât de multă încredere ai avea în copilul tău este bine să ai mereu o plasă de siguranță atunci când vine vorba despre navigatul pe internet. Știi și tu că se poate întâmpla orice și din click în click poate ajunge în locuri în care nici măcar tu ca adult nu ți-ai dori să ajungi.

Dincolo de aplicațiile de control parental pe care i le poți intala pe device-uri, este bine să vorbeși cu copilul tău despre siguranța pe internet, despre limitele pe care ar trebui să le aibă și despre ce înseamnă comportamentul responsabil online. Mesajul trebuie adaptat vârstei copilului, dar să știi că nu este niciodată prea mic să îi vorbești. Din momentul în care a dat click pe un videoclip pe Youtube poți să îi spui în cuvinte simple că uneori, lucrurile nu sunt ceea ce par a fi dincolo de ecran.

Suplimentar, poți instala aplicații de control parental care să îți protejeze copilul atunci când tu nu ești acolo. Nu este vorba despre spionaj sau neîncredere, ci despre dorința de a-l ști în siguranță. Îi poți explica și lui aceste lucruri, ca să nu se simtă urmărit și îngrădit.

Există multe aplicații de control parental și nu vei ști care ți se potrivește până nu le încerci. Unele familii se pot descurca cu setări simple și gratuite ale browserului pentru a filtra conținutul neadecvat. Altele au nevoie de ajutor pentru a reduce timpul pe ecran. Poate vei avea nevoie să vezi unde se află copilul tău la un moment dat. Există aplicații care te ajută să faci tot ce ai nevoie.

H2 Cele mai bune aplicați de control parental

H3 Blocarea site-urile web

Dacă dorești doar să limitezi ceea ce pot căuta copiii, cea mai bună opțiune este să activezi ”Căutare sigură Google” în oricare dintre browserele folosite. Mai întâi, trebuie să te asiguri că acestea folosesc Google ca motor de căutare implicit și apoi trebuie să activezi Căutare sigură. Aceasta este o bună măsură de precauție pe care trebuie să o iei imediat ce copiii încep să caute online.

H2 Blocarea site-urile web și filtrarea conținutului

Dacă dorești să împiedici accesul la anumite site-uri web și să limitezi expunerea copilului la conținut neadecvat, cum ar fi jocuri pentru adulți sau materiale pornografice, poți utiliza comenzile parentale care sunt încorporate în sistemul de operare al dispozitivului. Fiecare sistem de operare major – Windows Microsoft, Mac OS Apple și chiar Amazon Fire – oferă setări pentru a opri copiii să acceseze lucruri pe care nu e sănătos să le vadă. 

Pentru a folosi această funcție, trebuie să utilizezi cea mai actualizată versiune a sistemului de operare și fiecare utilizator trebuie să se conecteze cu profilul său. Setările se aplică global la tot ceea ce accesează dispozitivul. Fiecare funcționează diferit și trebuie să verifici caracteristicile proprii.

H2 Blocarea site-urilor web, filtrarea conținutului, impunerea de limite de timp.

Un serviciu complet de control parental al terților, cum ar fi Bark , Qustodio sau NetNanny, îți va oferi mult control asupra tuturor dispozitivelor copilului. Unele dintre ele au opțiuni premium care pot fi scumpe, mai ales dacă aveți mai mulți copii de monitorizat, dar costul include monitorizarea constantă a dispozitivului, oferindu-ți constant o imagine a modului în care copiii își folosesc dispozitivele. 

Aceste controale parentale pot ține evidența conturilor pe care le folosește copilul, iar pentru unele aplicații, vei avea nevoie de parola copilului pentru a-i monitoriza activitatea. Dacă fiul sau fiica ta creează un profil nou pe Instagram folosind computerul unui prieten fără să-ți spună, de exemplu, aplicațiile de control parental nu vor acoperi contul respectiv. 

H2 Monitorizarea telefonului copilului

Pentru monitorizarea telefonului, cele mai bune aplicații sunt Bark , KidBridge sau WebWatcher, care văd mesajele text, rețelele sociale, e-mailurile și alte funcții mobile. Acestea sunt utile în special dacă ești îngrijorat de conversațiile potențial riscante sau de subiectele dubioase în care se poate implica. Bark, de exemplu, vă anunță când detectează anumite cuvinte, cum ar fi „droguri”. Pentru a monitoriza rețelele sociale, vei avea nevoie de informațiile despre conturile copilului, inclusiv parole. 

H2 Urmărirea locației copilului 

Poți utiliza trackere GPS precum Find My Friends și FamiSafe ca să știi unde se află copilul. Totuși, telefonul copilului trebuie să fie pornit pentru ca aplicațiile să funcționeze. 

H2 Gestionarea dispozitivelor din rețea, limitarea expunerii la ecran, filtrarea conținutului, dezactivarea rețelei Wi-Fi 

Există atât soluții hardware, cât și software pentru a controla rețeaua Wi-Fi de acasă. OpenDNS este o aplicație care prin care poți controla router-ul ca să filtrezi conținutul internetului. Unii furnizori de servicii de internet oferă funcții de control parental care se aplică și tuturor dispozitivelor din rețea. Soluțiile pot funcționa pentru familiile cu copii de vârste diferite.

H2 Cele mai bune opțiuni de control parental pentru telefoanele și tabletele iOS

Dacă ai un iPhone sau iPad, setările Apple Screen Time îți permit să gestionezi aproape fiecare aspect al dispozitivului iOS al copilului, inclusiv cât timp petrec copiii în aplicații și jocuri individuale și ce descarcă. Poți chiar să oprești telefonul pentru perioade specificate, cum ar fi în orele de somn.

Există două moduri în care poți activa Screen Time, fie configurându-l pe dispozitivul copilului și protejând cu parolă setările, fie configurând Family Sharing și gestionând funcțiile de pe telefon. 

H2 Cele mai bune opțiuni de control parental pentru dispozitivele Android

Dispozitivele Android pot varia foarte mult în specificații, deci verifică setările aparatului ca să vezi ce opțiuni ai. Dacă fiul sau fiica ta are sub 13 ani, poți descărca Family Link Google pentru ca să poți urmări și controla activitatea online, inclusiv mesaje text și rețele sociale, utilizând propriul tău telefon. 

H2 Pot seta controlul parental în anumite aplicații, cum ar fi Snapchat și TikTok?

Pe lângă blocarea anumitor persoane, majoritatea aplicațiilor permit să dezactivați funcții care ar putea prezenta riscuri pentru copii. De exemplu, este posibil să poți dezactiva chatul, să restrângi conversația numai la prieteni și să ascunzi profilul, astfel încât acesta să nu apară în rezultatele căutărilor. 

Unele aplicații fac un pas și mai departe, permițând utilizatorilor să-și controleze propria utilizare a aplicației. 

Aplicațiile de control parental sunt foarte utile, dar cel mai folositor este să ai o relație deschisă cu copilul tău, indiferent de vârstă, astfel încât să poată detecta pericolele singur. Riscurile nu există doar online, iar pentru viața de zi cu zi nu există aplicații care să îl apere.

Back to top button