fbpx
Casă & Familie

Tu știi cum să scapi de medicamentele expirate din casă?

Știai că medicamentele expirate nu se aruncă la gunoi la fel ca deșeurile obișnuite? După ce le expiră termenul de valabilitate, în niciun caz nu trebuie să le mai consumi. Cea mai mică problemă pe care o poți avea este să nu își facă efectul, însă sunt situații în care îți pot afecta sănătatea foarte grav.

Odată expirate, medicamentele trebuie să urmeze un parcurs bine stabilit, pentru a proteja mediul înconjurător. Aruncate în rețeaua de canalizare sau la comun, cu alte tipuri de gunoi, medicamentele pot polua pânza freatică, iar asta ne pune tuturor în pericol sănătatea.

 

Unde duci medicamentele expirate

Medicamentele expirate trebuie colectate separat de alte deșeuri și depozitate în condiții de siguranță, ca să fie ulterior eliminate prin incinerare. Farmaciile sunt obligate să urmeze această procedură pentru toate medicamentele din fluxul propriu cărora le expiră termenul de valabilitate. Procedura este stabilită de Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate publică, cu modificările și completările ulterioare, și de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 344/2010.

Medicamentele expirate generate de populatie (abreviat MEP) trebuie să fie colectate de farmacii, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, art. 38, alin.c):

“Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuţie sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unităţile farmaceutice vor afişa la loc vizibil anunţul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.”

Nu trebuie să mergi la farmacie cu fiecare folie de medicament expirat. Poți să strângi mai multe și să le duci pe toate deodată. Până atunci, pune-le într-un loc unde nu pot ajunge copiii și asigură-te că toți adulții din casă știu ce se află în respectiva pungă sau cutie. Când te hotărăști să duci medicamentele expirate la o farmacie ca să fie incinerate, trebuie să te înarmezi cu ceva răbdare. Deși toate farmaciile au obligația să le primească, poți să te lovești de refuzuri mascate sub forma unor motive mai mult sau mai puțin plauzibile: nu avem formulare, lipsește dirigintele din sediu, nu e ziua potrivită, nu le-ați cumpărat de la noi.

 

Cum depui medicamentele expirate la farmacie

Dacă totuși găsești un farmacist care vrea să le preia, cel mai probabil îți va cere să completezi mai multe formulare, cu denumirile tuturor produselor pe care le depui. Va trebui să completezi câte un formular pentru fiecare medicament în parte. Dacă ai mai multe tipuri de medicamente, asigură-te că ai suficient timp la dispoziție, pentru că îți va lua mai bine de o oră.

În cazul în care farmacistul nu dorește să preia medicamentele tale pe motiv că nu sunt cumpărate de la aceeași unitate, amintește-i că există această lege care impune farmaciilor să primească orice medicamente expirate aduse de populație, fără să conteze de unde au fost cumpărate.

 

Eliminarea medicamentelor expirate

Odată predate farmaciei, medicamentele expirate vor fi depozitate în cutii speciale și predate firmelor specializate în incinerare. Aici, situația este destul de neclară, pentru că legislația nu obligă farmaciile să depună periodic o anumită cantitate de medicamente expirate strânse de la clienți. Din acest motiv, există unele farmacii care le aruncă pur și simplu la gunoi, ca să evite costurile mari de incinerare. Asta fiindcă nu este prevăzut în lege cine plătește eliminarea corectă a medicamentelor, iar prețul este de aproximativ 1500 euro/tonă, în condițiile în care preluarea gunoiului menajer este în jur de 70 euro/tonă. Este important să găsești o farmacie sau un lanț de farmacii care își îndeplinește responsabil această obligație.

În cazul medicamentelor care expiră în depozitele producătorilor sau pe rafturile farmaciilor, situația este mai clară. Costurile incinerării sunt suportate de cele mai multe ori de producători, dar există și cazuri în care farmaciile pot plăti direct.

Medicamentele expirate preconsum sunt colectate direct de la producători sau din farmacii. Când stocurile din depozite expiră, companiile sau farmaciile sunt obligate să le predea unor firme specializate în transportul și neutralizarea deșeurilor periculoase. Aceste deșeuri sunt mai ușor de urmărit, fiindcă ele se regăsesc în registrele contabile ale companiilor și informațiile sunt predate Agențiilor de Protecție a Mediului (APM).

Back to top button