fbpx
Financiar & Asigurări

Câte tipuri de carduri există în România?

Cardul, dreptunghiul de plastic din portofel, a schimbat în bine viaţa multora dintre noi. Datorită lui, putem face plăţi sigur, simplu şi uşor atunci când suntem la cumpărături, atunci când suntem acasă și vrem să achiziționăm ceva de pe internet sau când vrem să achităm facturi, taxe sau amenzi. Şi asta nu doar în ţară, ci şi peste hotare.

Câte tipuri de carduri există în România?
Ce este cardul cu cip?
Ce este CVC2/CVV2?
Reguli pentru posesorii de carduri

Pe piaţa din România sunt aproape 17 milioane de carduri, peste 16,17 milioane de carduri de credit și de debit, potrivit datelor pe trimestrul al doilea din 2017 publicate de Banca Națională a României, și peste 700.000 de carduri de masă electronice (prepaid). Iar numărul lor creşte rapid.

Sunt trei mari categorii de carduri: de debit, de credit şi prepaid.

Cardul de debit este tot mai răspândit şi a ajuns aproape în toate portofelele angajaţilor, studenţilor şi pensionarilor care îşi doresc să îşi administreze banii simplu şi uşor, în condiții de maximă securitate, să achite facturi și să nu mai aibă grija bonurilor și a chitanțelor.

De fapt, cardurile de debit constituie, pentru oricine, o alternativă sigură, rapidă şi convenabilă la numerar. Cardurile de debit ne permit să ne accesăm banii din cont de oriunde în lume. Cu ajutorul cardului, putem plăti oriunde este afișată sigla de pe card – la un parc de distracții, pentru bilete de călătorie sau în magazine – sau putem retrage bani de la ATM.

Cardul de credit ne permite accesul permanent şi de oriunde la o linie de credit. Altfel spus, avem la dispoziţie o sumă suplimentară pentru situaţiile în care avem nevoie de mai mulţi bani decât în mod normal, fie în ţară, fie peste hotare. Cardurile de credit sunt construite astfel încât să se adapteze utilizatorului în ceea ce priveşte plata împrumutului: fie integral, pe parcursul perioadei de graţie, fie treptat, în rate.

ATENŢIE! Cardurile de credit sunt emise de bănci şi de instituţii financiare non-bancare. La fel ca în cazul oricărui credit, este bine să ne informăm temenic în ceea ce privește termenele de plată, precum şi în ceea ce privește suma minimă pe care trebuie să o achităm lună de lună.

Cardul prepaid este acel tip de card care este încărcat cu sume de bani. La fel ca în cazul celorlalte tipuri de carduri, ne permite să facem cumpărături online, să ne facem cumpărăturile zilnice la comercianți (POS și/sau online) sau să plătim facturi. Tot ce trebuie să facem este să ne alimentăm cardul prepaid. Spre deosebire de cardul de debit și de cel de credit, cardurile prepaid sunt carduri nenominale, fără cont curent atașat.

Cardul de masă electronic este un card prepaid ce funcţionează în paralel cu tichetele de masă pe suport de hârtie. Cardurile de masă electronice permit efectuarea de plăți destinate mesei zilnice a angajaților și, la fel ca tichetele de masă, pot fi folosiite doar pentru cumpărarea alimentelor. În prezent, valoarea nominală a unui tichet de masă este de maxim 15,09 lei/zi lucrată.

Codul CVC2 sau CVV2 este codul format, de regulă, din 3 cifre, pe care îl găsim pe spatele cardului. El este numit CVC2 (Card Verification Code) de către Mastercard și CVV2 (Card Verification Value) de către Visa. Este codul de securitate al cardului și ne garantează că datele de pe card nu sunt folosite necorespunzător. În plus, codul CVC2 sau CVV2 ne uşurează paşii în timpul procesului de autentificare al cardului, necesar pentru plăţile online.

Pentru a ne menţine banii în siguranţă, sunt câteva reguli pe care trebuie să le urmăm, ca posesori de card:
1. Trebuie să păstrăm PIN-ul secret. Pentru asta, după memorarea PIN-ului, distrugem plicul transmis de banca emitentă prin care suntem informați în legătură cu acest cod. Apoi, nu păstrăm scris codul PIN nici pe card, nici pe alte hârtii din portofel.
2. Nu împrumutăm cardul altor persoane.
3. Suntem atenți atunci când plătim cu cardul – deopotrivă la cei cărora îl înmânăm, dar şi pentru a ne asigura că nu vede nimeni codul PIN atunci când îl tastăm.
4. Nu spunem nimănui care este codul PIN, codul CVC2/CVV2 sau parola 3D Secure, nici măcar celor care se recomandă ca fiind angajaţi ai băncii. Nu în ultimul rând, nu trebuie să tastăm codul PIN pe internet, indiferent de situație.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici

Back to top button