Pentru un cumpărător organizat şi atent la cheltuieli, cardul de credit este o unealtă foarte folositoare: ne putem folosi la nesfârşit de banii împrumutaţi fără a plăti niciun fel de dobândă, câtă vreme restituim integral suma împrumutată înainte de expirarea perioadei de graţie.
Ce este perioada de graţie
Cât durează perioada de graţie
Ce se întâmplă dacă nu ne încadrăm în perioada de graţie
Un card de credit este un împrumut pus la dispoziţia noastră de o instituţie bancară sau nebancară. Ca orice împrumut, şi banii de pe cardul de credit pe care îi folosim pentru cumpărături trebuie „puşi la loc” într-un anumit interval de timp. Majoritatea emitenţilor ne oferă o perioadă de graţie, de obicei 45-60 de zile, timp în care putem achita împrumutul fără niciun cost suplimentar.
ATENŢIE: În mai toate cazurile, perioada de graţie nu se aplică în cazul retragerilor de numerar de la bancomat. În cazul în care avem nevoie de numerar, este bine să ştim că va trebui să plătim dobânda calculată chiar din ziua retragerii. Mai mult, în cazul în care scoatem bani de la ATM, cel mai adesea, emitenţii nu mai oferă perioadă de graţie pentru luna respectivă, adică orice alt cost al cumpărăturilor se va adăuga la datoria anterioară.
De exemplu, dacă data de facturare pentru cardul nostru de credit este 1 iunie, ideal e să facem cumpărăturile în zilele imediat următoare emiterii extrasului de cont, ca să avem la dispoziţie întreaga perioadă de graţie pentru a putea achita datoria, fără a ni se percepe dobândă. Putem face una sau mai multe depuneri pentru a achita împrumutul, contează doar ca suma acestora să fie egală cu valoarea cheltuielilor din luna anterioară.
Dacă nu ne încadrăm în termenul maxim de plată pentru a achita integral datoria, emitentul ne va percepe dobândă din data achiziţiei, aşa cum apare pe chitanţă.
RECOMANDARE: Înainte de a activa un card de credit este bine să ne informăm asupra condiţiilor în care îl putem folosi. Toate cardurile au perioadă de graţie și putem folosi mai multe carduri, cu condiția ca acestea să aibă termene diferite de expirare a acestei perioade. În acest fel, beneficiem de mai multă flexibilitate în organizarea cheltuielilor și putem optimiza datele de returnare a banilor.
În cazul în care depăşim perioada de graţie, putem plăti datoria în rate stabilite anterior sau putem plăti lunar o sumă minimă – de regulă 5 sau 10% din suma folosită de pe card. Dacă alegem a treia variantă, adică să plătim o sumă minimă din datorie, trebuie să ştim că dobânda se calculează pentru întreaga datorie la momentul în care am folosit cardul până când reuşim să „stingem” datoria.
Folosirea mai multor carduri de credit în același timp ne ajută să avem o flexibilitate maximă și să putem optimiza perioadele de grație. Ca să ne fie ușor să să le folosim, trebuie să ne asigurăm că au termene de plată diferite.