fbpx
Casă & FamilieTimp liber

  Sovata: destinație pentru primăvara ta fertilă

Sovata: destinație pentru primăvara ta fertilă

Locul în care negrul nămolului se transformă în fertilitate multicoloră

Sovata este destinația ta ideală dacă vrei să îți sporești fertilitatea. Legendele locale spun că mulți copii au fost concepuți chiar în stațiune, în timpul tratamentelor pe care le urmau părinții. Complexul balnear Ensana Health Spa Resorts Sovata folosește nămol natural extras chiar din apele Lacului Ursu.

În 2021, la Sovata s-au extras peste 141 de tone de nămol curativ. 15.000 împachetări corporale vindecătoare s-au derulat în hotelurile Ensana din Sovata și peste 4000 de oameni s-au însănătoșit. Încă un detaliu important: odată finalizate terapiile vindecătoare, nămolul își reia circuitul natural și se reîntoarce în lac pentru a se reechilibra.

La Sovata, nămolul este una dintre cele mai importante și mai valoroase resurse naturale curative.

Nămolului i se alătură apa sărată binefăcătoare, care vine să potențeze efectele aurului negru de Sovata.

Auxin este numele substanței-minune, echivalentă hormonilor naturali feminini, secretată de crustaceul de apă sărată Artemia salina, care viețuiește în apele Lacului Ursu din Sovata.

            „Atât sarea, cât și auxinul sunt absorbite, în decursul tratamentului, prin piele și prin mucoasă și se integrează în organism. Așa se explică efectul benefic, prelungit, al tratamentelor în cazul diverselor afecțiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice şi dermatologice” susține Suzana Pretorian, medic specialist balneolog la Ensana Health Spa Resort Sovata

Nămolul extras din Lacul Ursu poate vindeca problemele inflamatorii ale aparatului genital feminin, infertilitatea primară și secundară, disfuncțiile menstruale sau ovariene. Lacul Ursu, singurul lac helioterm din Europa, conșine un compozit unic, populat de bacterii benefice și sulf, care are diverse efecte biochimice și biologice. Nămolul este un excelent conductor termic, răcindu-se de patru ori mai încet decât apa.

            Tratamentele ginecologice se realizează în cure de cel puțin 10-15 zile. În cadrul terapiei, se aplică tampoane cu nămol care acționează ca termo-fito-terapie localizată. Durata unei ședinte poate varia între 20 și 60 de minute. ”Pregătirea pentru perioada de graviditate reprezintă o etapă foarte importantă pentru obținerea unei sarcini care să decurgă fără probleme. Tratamentul pregestațional cu nămol sapropelic peloidogen este unic și exclusiv, Sovata fiind singurul loc din Europa unde se fac asemenea terapii. Infertilitatea de orice origine, afecțiunile ginecologice cronice, manifestările de premenopauză și menopauza se pot trata în mod natural, fără efecte secundare și cu beneficii medicale recunoscute”, sublinează medicul ginecolog George Vasilescu.

Cum acționează nămolul?

Nămolurile acționează asupra corpului uman pe trei niveluri: prin temperatură, presiune (în baia de nămol) și substantele conținute – unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanțele estrogenice). Nămolurile dezvoltă efecte locale și generale, vezi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuro-endocrin sau de reglare a imunității.

Câte tipuri de tratamente cu nămol există?

La Ensana Health Spa Resorts Sovata, există patru tipuri de tratamente cu nămol.

  1. Terapia cu nămol rece. Aceasta are efect contrastant răcire – încălzire, cu efect intens asupra circulației și imunității.
  2. Băile cu namol – asistăm la imersia corpului într-o cadă umplută cu apă sărată și nămol (10 kg nămol la 100 litri apă), la temperatură de 36-40 ºC, timp de 15-30 minute. La final, se spală corpul cu apa simplă de la duș la 36-37 ºC.
  3. Împachetări calde cu nămol. Aici, protocolul de tratament se desfășoară astfel: aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 ºC, în strat de diferite grosimi în funcție de consistența namolului, timp de 15-30 minute. Pacientul este așezat în tot acest timp pe un pat terapeutic, deoarece împachetarea cu nămol se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi mușama sau piele, la exterior pătură).
  4. La Sovata, o formă particulară de aplicare a nămolului este tamponul vaginal. Aceasta se efectuează în condiții de înaltă igienă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatură de 35-40ºC, 15-30 minute. În acest caz, nămolul este omogenizat suplimentar, până când ajunge la o granulație extrem de fină, ce crește cantitatea de estrogen și progesteron human-like.

Nu uita că nămolul are efect cosmetic: hidratează, detoxifiază, exfoliază și activează circulația sangvină, ceea ce determină pielea să devină catifelată, regenerată, strălucitoare.

Detalii pe: https://www.ensanahotels.com/ro/competenta-medicala/tratamente

Back to top button