fbpx
Casă & Familie

Termometrul – dispozitiv medical esențial în casă. Cum îl alegi pe cel potrivit familiei tale?

Când tu sau cineva din familie se îmbolnăvește, este important să știi dacă are febră și dacă da, cât este de mare. Dacă temperatura ridicată durează mai mult de trei zile, trebuie mers la medic. 

În cazul bebelușilor, la febră peste 40°C pot apărea convulsiile, care pot fi foarte periculoase. De aceea, este esențial să ai un termometru bun, care să ofere o citire precisă. Pentru bebelușii cu vârsta sub 3 luni, temperatura trebuie măsurată rectal și orice cifră înregistrată peste normal justifică un apel la medic.

Dar cu atât de multe tipuri de termometre de pe piață – de la cele cu infraroșu până la cele digitale – poate fi dificil ce model să alegi.

Ce ar trebui să știi despre termometre

Indiferent de tipul de termometru pe care îl alegi, acesta ar trebui să fie ușor de utilizat și confortabil pentru tine sau copilul tău. 

Pentru copiii cu vârsta mai mică de 3 ani 

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca temperatura să fie luată rectal la sugari și copii cu vârsta sub 3 ani, deoarece este cea mai exactă. 

Pentru copiii de 3 ani și peste

În această grupă de vârstă, poți lua temperatura cu ajutorul unui termometru oral, dar unii copii pot avea probleme cu menținerea termometrului în gură suficient de mult timp pentru a obține o citire corectă. 

Un termometru pentru urechi este o altă opțiune pentru copii. Oferă rezultate rapide, dar poziționarea corectă poate fi dificilă și este posibil să nu obții aceeași temperatură la ambele urechi. 

Termometrele cu infraroșu sunt acceptabile pentru copiii cu vârsta de 3 luni și peste. Atenție însă, acestea sunt bune numai ca dispozitiv de screening inițial pentru bebeluși; dacă există vreun semn de febră, verifică din nou cu un termometru rectal.  

Pentru adolescenți și adulți
Termometrele orale sau cele cu infraroșu sunt convenabile și oferă o citire precisă.

Tipuri de termometre

Noile modele au înlocuit termometrele de sticlă cu care probabil ați crescut (și pe care vă recomandăm să le înlocuiți – găsești mai jos argumentele). Am testat termometre digitale cu stick și infraroșu, dar găsești pe piață și modele nou lansate: termometre-suzete digitale, benzi de termometru pentru frunte reutilizabile și termometre purtabile (numite și autocolante) pentru copii.

Termometrele digitale

Termometrele digitale sunt cele mai vândute și mai ieftine. Caută unul cu un ecran LCD ușor de citit și un buton de pornire ușor de apăsat. Multe termometre au un semnal sonor care anunță că citirea este completă. Termometrele digitale funcționează cu baterii.

Trebuie să alegi dacă ai nevoie de un termometru cu vârf rigid sau unul flexibil. Multe termometre cu vârf rigid sunt proiectate să preia temperaturile axilare sau rectale, precum și temperaturile orale. Nu toate termometrele cu vârf flexibil pot fi utilizate rectal, deci va trebui să citești cu atenție eticheta.

Termometrele cu infraroșu

Acestea măsoară căldura emisă de corp. Unele pot fi dificil de poziționat, dar citirea lor digitală durează doar 1 – 3 secunde. Sunt printre cele mai scumpe și nu sunt neapărat mai precise decât termometrele digitale, mult mai ieftine.

Termometrele pentru ureche cu infraroșu măsoară temperatura din interiorul canalului auditiv. Reține că, dacă vârful termometrului pentru urechi este rece, va arăta o temperatură mai mică decât cea reală. Unele modele au o funcție de preîncălzire pentru o precizie mai bună. Acest tip de termometru este rapid și ușor de utilizat. 

Un termometru cu infraroșu fără contact funcționează, de obicei, astfel: ții aparatul la câțiva centimetri de fruntea pacientului și apeși un buton până se afișează două cercuri de lumină pe frunte. Apoi trebuie să muți termometrul mai aproape sau mai departe de frunte, până când cele două cercuri roșii converg într-un singur cerc și să eliberezi butonul, moment în care este afișată temperatura. În cazul în care copilul tău este mai neastâmpărat, poate fi dificil să faci acest lucru.  

Sfaturi rapide pentru achiziționarea unui termometru potrivit nevoilor tale:

Timp de răspuns
O citire a temperaturii cu un termometru digital poate dura între 10 și 80 de secunde, în funcție de model. Citirile termometrului cu infraroșu durează doar 1 – 3 secunde, dar este posibil să nu fie mai precise ca ale unui termometru digital.

Extra opțiuni
Dacă ai de gând să cumperi un termometru digital ieftin și ai copii, te sfătuim să iei două: unul pentru a lua temperatura oral și altul pentru măsurarea rectală. În acest fel nu va trebui să îți mai faci griji să păstrezi la îndemână capacele de unică folosință ale termometrului. Notează pe fiecare, cu un marker permanent, la ce este utilizat.

Afișaj iluminat

Un afișaj mare, iluminat din spate și cifre mari te poate ajuta să citești cu ușurință temperatura pe timp de noapte. 

Ghid de inserare pentru măsurarea rectală a temperaturii

O linie sau un semn care indică un punct final pentru inserare poate preveni rănirea bebelușului atunci când iei temperatura rectală. Asigură-te că urmezi cu atenție instrucțiunile producătorului.

Alerte de febră

Unele modele vor avea un semnal sonor special atunci când o temperatură depășește 40°C. Altele au alerte vizuale de febră, afișajul schimbând culoarea (verde, galben, roșu) pentru a indica nivelul de temperatură. 

Memorie și închidere automată

Unele modele înregistrează ultima temperatură luată, astfel încât poți să ții o evidență clară a evoluției febrei, dar și posibilitatea de oprire automată pentru a evita consumarea bateriei. 

Tehnologia adaptată vârstei pacientului

Sunt termometre care merg și mai departe cu avertizările, având posibilitatea de a da alerte în funcție de vârsta pacientului. Această tehnologie îți permite să introduci vârsta persoanei căreia i se ia temperatura. Un afișaj color vă indică dacă rezultatul este normal, crescut sau ridicat pentru acea grupă de vârstă.

Back to top button