La capătul lui noiembrie se sărbătorește Sfântul Andrei, Apostolul care a propovăduit pe pământul românesc. Este ziua în care începe oficial iarna „Cap de Iarnă“ însoțită de niște ritualuri străvechi care cu siguranță l-au precedat cu mult pe Apostol.
Andrei era ucenicul lui Ioan Botezătorul; auzindu-l pe Ioan Botezătorul spunând despre Isus: „Iată mielul lui Dumnezeu !” Andrei i-a urmat lui Isus, devenind astfel primul apostol. După Înviere apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim. Se zice că la 50 de ani după Pogorârea Duhului Sfânt apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde și la ce popoare va merge fiecare; lui Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). El l-a însoțit mai întâi pe fratele său Petru prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. A murit ca martir la Patras, răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de x, așa cum este zugrăvit în toate icoanele
Se spune câ învățătura mistică a lui Andrei a fost pe placul dacilor, locuitorii acestor meleaguri. Dacilor li se spunea „lupi„, steagul lor era chiar un trup de lup, de aceea Sfantului Andrei i s-a mai spus si Apostolul Lupilor. Se spune ca acest nume – Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că lupul care era capul tuturor haitelor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei, spre peștera care i-a devenit adăpost. Această peșteră se află la 4 km de localitatea Ioan Corvin, și la 40 km de mănăstirea Dervent, judetul Constanța. În anul 1944, pestera a fost transformată în biserică, dar a fost distrusă de trupele sovietice. Azi, lângă peștera sfântului s-a construit mănăstirea Peștera Sfântului Andrei.
Sfântul Andrei nu este numai patronul României, ci și al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei.
De asemenea, este patronul mai multor orașe: Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras.
A fost pescar, deci pescarii și marinarii greci îl socotesc ocrotitorul lor.
La noi, ca în toată lumea creștină, Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie. Cercetătorii spun că tot pe 30 noiembrie se sărbătorea și Anul Nou dacic. Se zice că pe aici de când lumea 30 noiembrie era o zi dedicata petrecerilor, cu excese de mâncare și băutură (de tipul Revelionului nostru). Se preparau băuturil ritualice cum e covașa și mâncăruri ritualice “Colacul Sfântului Andrei” și „Turta Sfantului Andrei”. Era și noaptea când se deschid mormintele, se aud vocile răposaților și oamenii pot înțelege limba fiarelor, în special a lupilor. În noaptea Sfăntului Andrei, toate animalele, dar mai cu seamă lupii încep a vorbi cu grai de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Nu e indicat să umbli noaptea, deoarece glasul lupilor te poate sminti și/sau transforma în vârcolac.
Este o noapte de cumpănă în care oamenii sunt chemați să păstreze integritatea spirituală și fizică a lor și caselor lor, împotriva uneltirilor de pe alte lumi. De aceea adesea oamenii se adunau în case și făceau noapte albă, păzând pe făcătorul de minuni și pavăza creștinilor: am numit aici usturoiul. Se știe că toate spiritele rele se tem de usturoi, de aceea se ungeau cu usturoi din belșug toate locurile de acces în casă: pragul casei, tocurile ușilor și ferestrelor etc. Nimeni nu iese din casă, indiferent ce crede că aude, ci, ungându-se cu usturoi și pe corp sau pe frunte, în piept, pe spate și pe la încheieturi, oamenii veghează în casă usturoiul.
Fetele profită de acestă noapte căreia azi i-am zice cuantică și-și văd de ce le interesează, respectiv de vrâjile de ursit – sunt numeroase astfel de vrăji atestate în această zi magică.
Indiferent din ce punct de vedere ne-am uita, este o zi care amintește de identitatea noastră și care ne pregătește de marea sărbătoare a lui 1 decembrie!