fbpx
Alimentație

Purcari în TOP 10 vinuri spumante din lume

Vinurile spumante sunt greu de produs, mai ales dacă scopul este reproducerea condițiilor speciale de sol și climă din celebra regiune francezâ Champagne. Un spumant de calitate merită el însuși sărbătorit ca un eveniment!

Numim popular „șampanie“ vinurile spumante, pline de bule efervescente care ne umplu de entuziasm și ne aduc în suflet atmosfera de sărbătoare. Care dintre ele sunt cu adevărat „șampanie“ și care „spumante“ și care spumoase? Cum le alegem?

Tehnic, se numește „șampanie“ strict vinul spumant produs în regiunea Champagne. Vinul este produs și invechit în aceeași sticlă și există numai câteva case producătoare.

Se numește „spumant“ vinul care produs după metoda din Champagne. Poate fi produs și învechit în aceeași sticlă sau în cuve mari, pentru ca apoi să fie tras în sticlă.

Se numește „spumos“ orice vin efervescent, cu bule, fără să fie produs obligatoriu după rigorile metodei din Champagne.

Fiind vinuri speciale, spumantele au propriile competiții internaționale, cum este cea desășurată anul acesta în Burgundia, între 30 noiembrie și 3 decembrie. La Effervescents du Monde 2021 au concurat 500 de vinuri spumante din peste 20 de țări. Probele au fost jurizate de un panel internațional format din 80 de experți.

Trei vinuri spumante Purcari s-au impus cu medalii de aur:

1. Cuvee de Purcari Alb Brut (Top 10 Best Sparkling Wines from Effervescents du Monde)

2. Grande Cuvee de Purcari Alb Extra Brut 2016

3. Grande Cuvee de Purcari Alb Extra Brut 2017

Cuvée de Purcari Alb brut este un spumant făcut după metoda clasică de producție,„champenoise”, cu fermentare și maturare secundară la sticlă, timp de 18 luni. Spumantele de la Purcari sunt produse în colaborare cu enologul francez Jerome Barret.

Cuvée de Purcari Alb brut are o culoare galben deschisă, arome citrice și gust de piersici. În top 10 Best Sparkling Wines, alături de Purcari au luat poziții de top vinuri spumante din Franța, Italia, Spania.

“Este un moment de mare bucurie, care încheie un an 2021 excelent, în care vinăria Purcari a devenit cea mai medaliată vinărie din lume. Ne-am impus standarde greu de depășit, dar astăzi sărbătorim performanța alături de întreaga echipă!” a declarat Victor Bostan, CEO Purcari.

Ediția cu numărul 19 a competiției a fost organizată de Asociaţia „Forum Oenologie” din Franţa la Château de Pierreclos, în regiunea viticolă Burgundia, fiind un eveniment unic în ceea ce privește standardele înalte de desfășurare a întregului eveniment și metodele stricte de jurizare.

Despre Purcari

Purcari Wineries Plc (brandurile Purcari, Crama Ceptura, Bostavan și Bardar) este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și brandy din Europa Centrală și de Est. Grupul gestionează circa 1,300 de hectare de podgorii și operează patru platforme de producție în România și Moldova. Grupul este lider în segmentul de vinuri premium din România, cu o cotă de circa 25% și cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 30 de țări. Fondată în 1827, Purcari este cea mai premiată vinărie din Europa Centrală și de Est, la Decanter Londra 2015-2021 și printre cele mai bine poziționate pe Vivino, cu un scor mediu de 4.1 din 5.0, bazat pe mai mult de 59,000 de recenzii. Din februarie 2018, Grupul este listat la Bursa de Valori Bucuresti (simbol WINE). Grupul e condus de Victor Bostan, un veteran de peste 30 de ani în businessul vinicol și susținut de investitori de top ca Horizon Capital, Fiera Capital, Conseq, East Capital, Franklin Templeton și SEB.

Back to top button