fbpx
Casă & Familie

Educație pentru un zâmbet sănătos 

7 milioane de copii din România au beneficiat de Programul Școlar Colgate în ultimii 29 de ani

Realizat de Crucea Roșie Română cu suportul Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică și susținut financiar de Colgate România, programul se adresează elevilor din clasele primare din întreaga țară.

În perioada martie – iunie 2022, alți 95 000 de copii din județele Arad, Călărași, Constanța, Galați, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vaslui au învățat de la voluntarii Crucii Roșii Române cum să „crească” un zâmbet sănătos. Informațiile au fost transmise pe înțelesul copiilor prin cântece, jocuri și prin filmul educațional de animație „Doctorul Măseluță și supereroii dinților sănătoși”. La finalul fiecărei lecții, copiii și părinții au primit din partea Colgate

România produse pentru igiena lor dentară, un pliant cu sfaturi, precum și un calendar în care echipa părinte-copil au bifat zilnic realizarea periajului.

Concurs pentru copii

Elevii din cadrul programului pot participa la Competiția „My Bright Smile™”, un concurs

internațional cu desene inspirate din lecțiile de igienă a dinților. Anual, cele mai bune 12 desene din întreaga lume sunt premiate și selectate pentru a fi incluse în calendarul global Colgate „My Bright Smile™”. Antonia Maria Sava, elevă a Liceul Tehnologic „Matei Corvin” din Hunedoara, este câștigătoarea Concursului Internațional de Artă Colgate „My Bright Smile™” din acest an. „Desenul meu reprezintă Pământul printre alte planete. Pământul zâmbește fericit fiindcă are dinții

sănătoși!”, a explicat Antonia Maria Sava.

Mica pictoriță a fost recompensată cu bursa Colgate „My Bright Smile™” în valoare de 250 de dolari, iar clasa din care face parte a primit o bursă în valoare de 500 de dolari.

Grup pentru părinți

Lansat în urmă cu un an, grupul de Facebook „Dinți și Părinți” continuă să crească. Informațiile oferite de Crucea Roșie Română, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică și echipa de medici responsabili de campaniile de educație de la Colgate sunt completate de răspunsuri la întrebările părinților, oferite de medici stomatologi pediatri, dedicați micilor pacienți și părinților acestora.

„Ne bucurăm să vedem interesul părinților pentru menținerea sănătății copiilor! Pe lângă sfaturi legate de igiena orală, grupul „Dinți și Părinți” oferă utilizatorilor materiale create de specialiștii Crucii Roșii Române despre nutriția echilibrată, activitatea fizică, primul ajutor, comunicare cu copilul și multe alte informații despre problemele actuale de sănătate cu care ne confruntăm. Părinții și voluntarii intră în dialog și astfel învățăm unii de la alții cum să avem o viață mai bună, cum să răspundem provocărilor cotidiene”, declară Ioan Silviu Lefter, director general al

Crucii Roșii Române.

Grupul oferă informații și sfaturi publicate pe platforma online a proiectului OSCAR – Oral Special Care Academic Resources (https://oscarpd.ro) – al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România. În țara noastră există aproximativ 70.000 de copii cu nevoi speciale, având probleme fizice și somatice, psihice, de auz, vizuale, HIV/SIDA, boli rare, surdocecitate, dintre care 60 de procente au o afectare severă.

„Sănătatea oro-dentară este importantă pentru toți copiii, însă în cazul copiilor cu patologii generale, problemele stomatologice pot agrava o situație deja extrem de complexă, ceea ce face ca profilaxia să aibă o importanță poate și mai mare. Prevenția va fi cu atât mai eficientă cu cât legătura între părinți și echipa stomatologică se realizează mai devreme, aducând la îndemâna familiilor informația corectă și personalizată despre îngrijirea sănătății orale în cazul diferitelor afecțiuni generale. Grupul „Dinți și Părinți” facilitează tocmai această comunicare directă, din

care noi toți – părinți și medici deopotrivă – câștigăm experiență și învățăm să ne ajutăm reciproc pentru a asigura și copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății un zâmbet cât mai sănătos”, declară dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.

www.colgate.ro.

http://www.programscolarcolgate.ro.

www.crucearosie.ro.

Back to top button