Dovlecei la cuptor
Rapid de preparat și gustoși, dovleceii la cuptor, cu sos Bechamel și sufleu de caș afumat, sunt acea rețetă specială pe care o căutai de mult.
Acest preparat cu dovlecei te va surprinde prin creativitate și ușurință.
Folosind indicațiile oferite de Chef Bogdan Cozma, vei învăța să folosești legumele ca pe un suport pentru o umplutură bogată, iar apoi vei completa totul cu aroma unui vin ales la recomandarea somelierului.
Pentru preparare, găseşti mai jos ingredientele, iar pentru copt te vei folosi atât de cuptor, cât și de aragaz.
👉 De ce ingrediente ai nevoie pentru dovlecei la cuptor
Din fericire, aceasta este o rețetă gustoasă ușor de preparat.
Pentru o porție de dovlecei la cuptor, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
• 2 dovlecei;
• 100 g de caș afumat, ras;
• 2 ouă;
• 150 de grame de unt;
• 15 grame de făină;
• 250 ml de lapte;
• smântână lichidă
• zeama de la o lămâie;
• 2 căței de usturoi;
• sare, după gust;
• piper alb;
• 5 grame de nucșoară pudră.
👉 Cum prepari sosul Bechamel
Atenție, vorbim despre o operațiune desfășurată în două etape.
- Vei folosi un vas adânc, în care vei topi untul, la foc mic. Peste acesta vei turna o lingură cu vârf de făină. Pentru a obține o compoziție omogenă, trebuie să amesteci fără oprire, cu mișcări rapide, care ajută la încorporarea rapidă a ingredientelor.
- Apoi vei folosi o altă oală, în care vei turna smântâna lichidă și laptele. În timp ce le încălzești la foc mic, vei adăuga piperul, sarea și aproximativ un gram din nucșoară. Amestecul trebuie să fiarbă intens, pentru ca sosul obținut să capete o consistență cât mai fină.
După oprirea focului, vei adăuga cașul afumat, iar apoi vei dilua cu aceasta amestecul de unt și făină pregătit anterior.
👉 În ce mod pregătești dovleceii
Savuroșii dovlecei reprezintă suportul pentru sufleu. Înlătură-le capetelor și taie-i în bucăţi mari. Apoi scoate-le miezul, păstrând fundul. Vei obține patru cilindri egali în care vei turna compoziția preparată anterior. Înainte să adaugi sosul Bechamel, pentru un contrast de gust, stoarce o lămâie în scobiturile obținute, iar apoi presară sare și piper.
Capetele dovleceilor sunt numai bune pentru prepararea sosului care să completeze sufleul, iar pentru asta, le vei tăia brunoise (cubuleţe).
Vei încălzi tigaia și vei așeza dovleceii cu capul în jos, pentru ca ei să absoarbă căldura și să se înmoaie. După ce obții o rumenire uniformă, vei așeza dovleceii în tava de cuptor pentru a-i umple.
Între timp, în tigaie vei căli în unt aproximativ trei minute dovleceii tăiați brunoise, alături de usturoi.
Din sosul Bechamel răcit vei separa 200 de grame, peste care vei pune două gălbenușuri, după care vei bate albușurile aferente, cu un praf de sare, până vei obține o spumă tare. La aceasta vei adăuga două linguri de făină și o jumătate de pliculeț de praf de copt, după care vei încorpora totul cu sosul Bechamel.
Cu compoziția obținută se umplu bucățile de dovlecei, iar apoi vei da totul la cuptor, la 180°C, pentru 12 minute.
👉 Ponturi pentru o rețetă perfectă
• alege untul cu 82% grăsime, pentru ca sosul Bechamel să aibă o textură cât mai consistentă;
• lasă amestecul de sos Bechamel să se tempereze, înainte de a adăuga gălbenușurile, dacă vrei să eviți coacerea lor;
• cerne făina folosită la prepararea compozițiilor, pentru a grăbi hidratarea ei;
• taie parțial coaja dovleceilor și vei obține o rumenire uniformă;
• alege un vin Chardonnay, cu note de citrice și unt, pentru un contrast bun cu brânza și cu oul din rețetă.
Cu sfaturile lui Chef Bogdan Cozma, cu siguranță te vei bucura de momentele petrecute în bucătărie.
Cauți inspirație și ingrediente pentru o rețetă? Te așteptăm la Selgros cu alimente de calitate și cele mai noi oferte → https://www.selgros.ro/
Poți viziona reţeta video aici