
1. Dacă ești deja experimentată în arta preparării cozonacului, vei ciți cele de mai jos ca pe un amuzament!
Totuși mereu poți afla câte ceva nou, dat fiind că piața ingredientelor și aditivilor evoluează!
2. Cea mai sigură cale de a avea cozonacul cu gust și consistență perfecte este… să îl comanzi unui furnizor de încredere!
Totuși, poate cel puțin la fel de important ca și gustul și consistența cozonacului este ritualul de preparare, mai ales dacă se desfășoară în familie, și aici îți revine onoarea!
3. Cine a apucat să prepare vreodată cozonacul în casă știe că este un ritual întreg, care are puterea de a-ți aduce liniște și de a te introduce cu adevărat în atmnosfera de sărbătoare.
Vestea bună este că noile ingredientele care se găsesc acum pe piață fac foarte puțin probabilă varianta în care cozonacii nu ies deloc!
4. Dacă nu ai mai făcut niciodată cozonac, ia-o ca pe un experiment amuzant!
Începe întotdeauna cu alegerea rețetei. Citește-o până la capăt, notează tot ce îți trebuie, ingrediente și accesorii de bucătărie, și eventual completează lista de cumpărături!
5. Pregătirea cozonacului începe cu o planificare exactă!
Ține seama de timpul de preparare, care este îndelungat și, în ciuda teoriilor moderne și contemporane despre dospitul în frigider și alte cuceriri ale științei, rămâne în continuare valabilă ideea că ai nevoiie de un spațiui cald și închis, fără curenți de aer.
6. Aditivii de patiserie ajunși în supermarket fac practic viața ușoară celor care vor să aibă un cozonac pufos și bine crescut.
Totuși e important să avem o dreaptă măsură și să nu folosim nici aceste produse în exces. Dacă folosești premix nu are rost să folosești și potențator pentru drojdie, de exemplu. Ideal este însă să folosești numai drojdie, lapte și ouă și să frămânți cu pasiune.
7. Oricât de simplu ar fi să facem aluatul, când ne gândim la cantitate trebuie să ținem seama și de capacitatea cuptorului casnic: chiar dacă în noile condiții e relativ simplu să frămânți aluatul pentru 6 cozonaci, pentru a-i coace vei avea nevoie de vreo șase ore.
În felul acesta, ultimii care intră la cuptor vor intra precis cu alautul deteriorat. Ideal ar fi să nu depășim deci un numar de patru cozonaci per tranșă de aluat.
8. Atenție deci la cuptor, în ultimă instanță el decide!
Dacă aveți un cuptor electric, îl puteți regla precis, însă cele cu gaz au fiecare metehnele proprii, de care ar fi bine să țineți seama! Dar cum aflăm care sunt metehnele cuptorului? Prin încercare și eroare! Așadar, feriți-vă să inaugurați un aragaz nou cu cozonacii de sărbătoare!
9. Un principiu bătrânesc, dar mereu actual, spune așa: bun cu bun se face!
Ca atare: ouă de cea mai bună calitate, proaspete (sigur că vom vrea să fie și „de țară“ însă cu greu putem ști dacă realmente provin de la păsări crescute în bătătură și hrănite cu cereale curate), lapte gras, făină (variantele de făină „de cozonac“ vor da naștere unui aluat extrem de pufos). Apoi vin finețurile: nu faceți rabat la arome, folosiți extract de vanilie în loc de zahăr vanilat, nu vă bazați numai pe esența de rom, ci turnați și câteva picături de rom curat în aluat!
10. După ce cozonacii ies din cuptor, începe etapa a doua de îngrijire, de care multă lume uită!
Ce atare: înveliți în țesătură naturală, care respiră, cozonacii se lasă să se răcească, apoi se păstrează înveliți în hârtie sau carton – feriți-vă de plastic!