Cozonac cu un gust desăvârșit și texturi perfecte, pregătit rapid chiar la tine acasă? Află de la maestrul cofetar Mihaela Ruxanda care sunt secretele unui cozonac foarte simplu de făcut, fără frământare, după o rețetă în 5 pași simpli.
👉 Ce ingrediente îți trebuie pentru cozonac
Dacă vrei să faci cozonac acasă și crezi că e complicat de făcut, află că de fapt nu este chiar atât de greu. În continuare îți propunem o rețetă care demontează acest mit.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru un cozonac fără frământare, cu umplutură de nucă și cacao.
Pentru aluat:
• 700 g făină;
• 200 g zahăr;
• 7 g drojdie;
• 125 g unt;
• 10 g sare;
• 4-5 gălbenușuri (cca. 120 g);
• 300 ml lapte;
• o păstaie vanilie;
• coaja de la o portocală.
Pentru umplutură:
• 200 g nucă;
• 150 g zahăr;
• 100 g cacao;
• 4-5 albușuri;
• arome de rom, vanilie, migdale, lămâie.
👉 Pasul 1. Cum prepari aluatul pentru cozonac fără frământare
Bate gălbenușurile și adaugă zahărul și sarea. Amestecă bine cu un tel. Topește untul și, după ce se răcește, toarnă-l peste gălbenușuri. Pune drojdia uscată, omogenizează, adaugă laptele și coaja de portocală. Pune făina într-un bol, fă-i o gaură în mijloc și toarnă lichidul. Amestecă până ce toată făina este încorporată.
👉 Pasul 2. Cum dospești aluatul pentru cozonac rapid
Aluatul pentru cozonac fără frământare se dospește în două etape. Mai întâi, îl lași la cald, la cel mult 35 de grade Celsius, timp de 45 de minute. Ai grijă să nu fie mai cald de atât, pentru că riști ca drojdia să se activeze prea puternic și să moară. Mai apoi, dospești aluatul la rece. Poate sta la frigider între 12 și 24 de ore.
👉 Pasul 3. Cum pregătești umplutura
Umplutura pentru cozonac cu nucă fără frământare se prepară rapid. Într-un bol mai mare, pune albușurile, zahărul, nuca și cacao. Omogenizează, până obții o cremă. Poți adăuga arome de rom, vanilie, migdale, lămâie, după gust.
👉 Pasul 4. Cum asamblezi cozonacul fără frământare Pune pe masa de lucru un pic de făină și taie aluatul în două. Întinde două foi și pune umplutura, fără să te apropii foarte mult de margini. Rulează foile, izolând foarte bine capetele. Pune cele două foi umplute, una peste alta și împletește-le. Ia o foaie de copt, pune cozonacul pe ea și așază-l în tava de copt.
👉 Pasul 5. Coacerea cozonacului fără frământare Unge cozonacul cu puțin ou bătut și lasă-l să stea 30 de minute, la 35 de grade Celsius. Presară un pic de zahăr brun și bagă-l la cuptor 50-60 de minute, la 160-170 de grade Celsius.
👀 Ponturi pentru un gust irezistibil
Ca orice preparat delicios, și cozonacul fără frământare are secretele lui. Iată câteva ponturi, ca să obții aromele și texturile dorite:
• Folosește ingrediente la temperatura camerei și adaugă-le pe rând.
• Cântărește drojdia și asigură-te că nu are mai mult de 7 grame.
• Secretul unui cozonac fără frământare este dospitul la rece, timp îndelungat.
• Pentru umplutură, poți folosi și stafide, rahat, ciocolată.
• Ai grijă să nu fie prea multă umplutură pentru cantitatea de cozonac.
🍷 Ce vin merge de minune cu un cozonac fără frământare
Poți asocia un vin special, foarte aromat. Marsala este un bun exemplu. Este un vin marinăresc, ajutat de alcool ca să dea mai multă savoare și să reziste la călătoriile lungi pe mare. Culoarea este ambrată și intensă, iar aromele sunt desăvârșite. Un vin special care este destul de tare, având chiar și 17 volume de alcool. Așadar, ai grijă să-l bei întotdeauna cu măsură.
Materialul video în care maestrul cofetar Mihaela Ruxanda îți arată cum să faci acest cozonac îl găsești aici.
Cauți inspirație și ingrediente pentru o rețetă? Te așteptăm la Selgros, cu alimente de calitate și cu cele mai noi oferte → https://www.selgros.ro/
Urmărește-ne și pe Facebook pentru recomandări delicioase și secrete dezvăluite de șefi bucătari renumiți. 👉FACEBOOK: https://www.facebook.com/Selgros.Romania