fbpx
Casă & Familie

Cum să ne plimbăm în siguranță animalul de companie?

Animalele de companie au fost, pentru mulți oameni, un ajutor extraordinar pentru evitarea depresiei în timpul pandemiei, arată un studiu realizat de cercetători britanici, citat de WebMd.com.

Dintre cei 6000 de britanici intervievați, 90% au spus că au rezistat mai bine carantinei datorită animalelor de companie, iar 96% au mărturisit că prietenii patrupezi i-au ajutat să se păstreze în formă și să rămână activi. Nici nu este de mirare. În majoritatea țărilor în care a fost lockdown, plimbarea animalului de companie a fost considerată excepție, iar oamenii au putut ieși din casă cu acest scop. 

Au circulat o mulțime de glume legate de faptul că oamenii își împrumutau unii altuia câinii, ca să poată ieși din casă, că animalele erau sleite de puteri de la atâtea plimbări sau că unii au început să plimbe plușuri… 

Cele mai multe imagini care făceau haz de necaz veneau din Spania. Aici s-a făcut și primul studiu legat de riscurile la care s-au supus cei care au ieșit la plimbare cu animalele. Specialiștii de la Școala de Studii pentru Sănătatea Publică din Granada arată că aceia care și-au scos câinii afară în timpul primei carantine au avut un risc cu 78% mai mare să ia coronavirus decât cei care nu au avut această activitate. 

Totuși, câinii nu pot fi ținuți doar în casă. Așadar, ce trebuie să facă stăpânii lor ca să fie în siguranță pe perioada plimbărilor zilnice? 

Cum să-ți plimbi animalul de companie fără să iei coronavirus?

Alege să ieși cu cățelul la ore la care nu este aglomerat pe străzi și ai grijă să respecți regulile impuse de autorități. Dacă vrei să ieși în intervalul orar interzis, iar plimbarea animalului de companie reprezintă o excepție acceptată de autorități, trebuie să ai cu tine o declarație completată ca să poți justifica prezența ta pe stradă, în cazul unui control al poliției. Să ai la tine și un act de identitate. 

Dacă ai în zonă parcuri special amenajate pentru animelele de companie și mergi acolo, păstrează distanța față de alți proprietari de câini. Dezinfectează-ți mâinile după ce ai deschis și ai închis poarta de acces. Evident, dezinfectează-ți mâinile și după ce strângi în urma animalului tău.

Dacă nu ai un parc în apropriere și te plimbi pe străzi, alege unele mai lăturalnice, fără prea mult trafic. În unele cazuri, autoritățile au dat recomandări cu privire la distanța maximă față de casă la care te poți îndepărta pentru a plimba animalul de companie. 

Poartă mască de protecție de cum ieși din casă și ia-ți la tine încă una de rezervă ca să fii sigur că ești în permanență protejat. Nu o da jos decât atunci când ajungi înapoi în casă. 

Când te întorci, du cățelul în brațe direct în baie și spală-l pe lăbuțe înainte să-l lași să meargă prin casă. Apoi spălă-te și tu cu apă și săpun timp de 20 de secunde sau mai mult ca să te asiguri că te-ai dezinfectat bine. Nu ar strica să ștergi cu o soluție cu 70% alcool și lesa pe care ai folosit-o. 

Ce faci cu animalul de companie dacă ești în izolare la domiciliu?

În această perioadă, e posibil să fii în izolare la domiciliu fie pentru că ai fost contact direct al unei persoane depistate ”pozitiv” la noul coronavirus, fie te-ai îmbolnăvit chiar tu. Prin urmare, nu-ți mai poți plimba câinele… 

Ai totuși la dispoziție două variante ca să păstrezi rutina obligatorie a prietenului patruped:

  • Poți apela la o cunoștință, care să vină la tine măcar o dată pe zi și să scoată la aer cățelul. Persoana cu pricina nu trebuie să intre în contact cu tine. Tu scoți animalul la ușă, iar persoana îl preia de-acolo, fără să vă vedeți. Ideal ar fi ca omul care te-ajută să cunoască animalul ca să nu aveți parte de incidente sau accidente. 
  • Dacă niciunul dintre apropiații tăi nu te poate ajuta, poți apela la voluntarii care se ocupă de plimbarea cățeilor. CarePets, A.N.U, Vecinul tău sunt astfel de asociații care te pot ajuta. 
  • Dacă în orașul tău nu există o astfel de asociație, ai putea căuta printre oamenii pe care îi întâlneai de obicei în spațiile special amenajate pentru căței și să-i rogi să-l scoată și pe al tău atunci când ies ei la plimbare. 
Back to top button