fbpx
Casă & Familie

Crucea Roșie Română face bilanțul unei luni de campanii în sprijinul celor afectați de războiul din Ucraina

Bilanțul campaniei „Umanitatea nu are granițe“ este impresionant

Între 27 februarie și 31 martie campania „Umanitatea nu are granițe“ a însumat donații de peste 6 mil. euro.

„Solidaritatea este cea mai puternică unealtă a noastră pe timp de criză, iar campania aceasta a activat resurse emoționale și financiare inimaginabile, care au dovedit, la nivel global, că putem salva vieți dacă avem același limbaj, cel al binelui. Crucea Roșie Română s-a mobilizat exemplar și a reușit să obțină rezultate impresionante într-un timp foarte scurt. Am găsit la Crucea Roșie Română o echipă determinată, care știe cât este de important să nu rămânem indiferenți în fața perioadei dureroase pe care vecinii României o traversează și cât de mult contează să fii om“, spune Dorothy Francis, Director Operațiuni, Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Sprijinirea cetățenilor ucraineni aflați pe teritoriul României 

  • Peste 250.000 de persoane au beneficiat de informare, asistență umanitară și servicii de restabilire a legăturilor de familie în toate punctele de frontieră din România, aeroporturi, gări și pe autostrada A1. 
  • au primit asistență 85.932 de persoane dintre care 40% copii, atât din centrele de cazare ale instituțiilor publice, dar mai ales din puncte de cazare particulare. Crucea Roșie Română a deschis 8 magazine sociale (Botoșani, Cluj, Constanța, Iași, Maramureș, Sibiu, Teleorman, Tulcea) și 2 sunt în curs de deschidere (Sălaj și Satu Mare), unde cetățenii ucraineni aflați pe teritoriul nostru pot merge să ridice, gratuit, produse de primă necesitate. Pentru aceștia se asigură și mese calde, asistență medicală specializată, asistență psiho-socială, sprijin financiar pentru achiziționarea de medicamente și bilete de avion sau tren, organizarea de activități de socializare și educative pentru copii, cursuri de limba română și alfabet latin, asistență pentru cursuri online cu profesorii lor aflați în Ucraina. 
  • Peste 7,000 de beneficiari din centrele de cazare asigurate de autorități, alte ONG sau prin inițiative private au primit ajutor în produse de maximă necesitate: alimente și produse de igienă, pături, saltele, lenjerii, saci de dormit, prosoape, veselă, perne și altele. În plus, au fost oferite telefoane, cartele și baterii externe celor care au avut nevoie, pentru a păstra legătura cu familia.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România oferă și asistență pentru cetățenii ucraineni prin call center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană.

Pe teritoriul Ucrainei, pentru civilii rămași acolo

Crucea Roșie din România a realizat transporturi care însumează 58 tiruri cu 1,450 tone cu materiale umanitare. Acestea au ajuns în regiunile Cernăuți, Uzhhorod și Odessa de unde au fost distribuite cu ajutorul Crucii Roșii din Ucraina. 

Ce este Crucea Roșie?

Crucea Roșie pe fond alb este unul dintre puținele simboluri recunoscute imediat de oameni din întreaga lume. Creată inițial pentru a identifica serviciile medicale ale forțelor armate și a proteja răniții și bolnavii, această emblemă reprezintă asistența umanitară imparțială acordată celor în suferință. Totuși simplul fapt că o persoană, organizație sau companie este implicată sau dorește să acorde asistență umanitară nu o îndreptățește să folosească emblema de cruce roșie în acest sens. Utilizarea emblemei de cruce roșie este guvernată de către Convenția de la Geneva din 1949, Protocoalele Adiționale din 1977 și legislația națională a statului. Respectarea emblemei de cruce roșie reprezintă un pas fundamental în menținerea imparțialității în furnizarea de asistență umanitară. Folosirea abuzivă a emblemei duce la diminuarea respectării sale și a încrederii de care se bucură. Folosirea abuzivă a emblemei va eroda valoarea sa protectivă, va pune în pericol viețile celor care poartă emblema crucii roșii în mod legitim și va afecta îngrijirea pe care o vor acorsda aceștia civiilor și combatanților deopotrivă.

Campania continuă

Poți ajuta și tu Crucea Roșie să ajute prin:

– Donații online pe www.crucearosie.ro 

– Donații de 2 euro prin SMS la numărul 8825 in toate rețelele de telefonie mobilă. 

Donațiile pot fi făcute prin intermediul paginii de internet a Crucii Roșii Române –www.crucearosie.ro – sau direct în conturile campaniei, deschise la BRD Agenția Piața Romană: RO76BRDE410SV07590484100 (Lei) / RO12BRDE410SV31714694100  (Euro) /  RO88BRDE410SV36413794100 (USD) 

Back to top button