fbpx
Timp liber

Ce sunt parabenii din cosmetice şi de ce sunt periculoşi

Fiecare dintre noi a auzit măcar o dată noţiunea de „parabeni” şi, de asemenea, că sunt nocivi pentru sănătate. Totuşi, ştim foarte puţine despre ce sunt exact parabenii, de ce sunt blamaţi şi cum ne-ar afecta propriu-zis.

Ce sunt parabenii?

De ce sunt utilizaţi parabenii?

Controversa parabenilor

Parabenii sunt substanţe conservante sintetice, regăsite într-o mare varietate de cosmetice şi produse pentru îngrijirea corporală, precum deodorante, creme, şampoane etc. Cei mai mulţi se găsesc, însă, în compoziţia produselor cosmetice, fiind derivaţi din petrol.

Parabenii sunt folosiţi încă din anul 1920 şi au rol de conservanţi, adică de a prelungi perioada de valabilitate a produselor. În mod ideal, ei sunt utilizaţi în cantităţi foarte mici. De asemenea, producătorii folosesc parabeni şi pentru că sunt ieftini, iar legea permite utilizarea lor. Aceste substanţe pot fi găsite cu preponderenţă în produse cosmetice, însă, uneori, parabenii sunt folosiţi şi în alimente; un exemplu în acest caz sunt mezelurile.

De ce sunt parabenii controversați? Discuţiile contradictorii în legătură cu potenţialul dăunător al acestora au apărut din cauză că s-au descoperit concentraţii mici de parabeni în tumorile prezente în unele cazuri de cancer la sân.

Aşadar, unii cercetători au demonstrat că parabenii pot mima hormonii estrogeni, care, la rândul lor, sunt „vinovaţi” pentru apariţia acestui tip de cancer. În consecinţă, folosirea de cosmetice cu parabeni în cazul fetelor, spre exemplu, ar putea duce la instalarea pubertăţii înainte de vreme, un fenomen ce ar putea declanşa apariţia cancerului la sân.

Însă şi fertilitatea bărbaţilor poate fi afectată negativ din cauza categoriei de chimicale sintetice considerate perturbatori endocrini. De asemenea, parabenii care intră în piele prin utilizarea cosmeticelor pot declanşa iritaţii sau eczeme locale, în special în cazul acelora dintre noi care suntem predispuşi la alergii.

Cu toate că nu s-a constatat o legătură directă între parabeni şi cauzele cancerului, s-a demonstrat, totuşi, faptul că aceștia rămân în interiorul celulelor noastre, pentru că nu sunt metabolizaţi integral, iar din cauza acestui lucru ne afectează funcţionarea corectă a organismului. Împreună cu alţi factori toxici din viaţa de zi cu zi, cum ar fi fumatul, poluarea etc., se creează un efect cumulat distructiv, ce poate produce efecte grave, în special celor cu predispoziţii la boli alergice sau cancer. Tocmai de aceea, este recomandat să evităm pe cât posibil produsele ce conţin multe substanţe necunoscute, inclusiv parabeni sau, cel puțin, să le alegem pe acelea care au un număr mic de parabeni.

Pentru a evita parabenii din cosmetice, este indicat să ne documentăm cu privire la denumirile lor şi să citim etichetele produselor. Companiile din industria cosmetică trec pe etichetă indicatorii „ethyl”, „butyl”, „methyl” sau „propyl”, alături de denumirea paraben (ex. „ethylparaben”). Există însă şi companii care trec pe etichetă doar o parte a denumirii, fără a adăuga „paraben”.

Dacă produsele pe care le folosim conţin parabeni, este de preferat să încercăm să înlocuim o parte dintre ele cu altele care nu se bazează pe aceste ingrediente. Concret, este vorba despre produse bio sau organice. Din cauza controverselor privind parabenii, multe companii cosmetice au ales să inscripţioneze pe etichetele produselor faptul că reţetele respective nu conţin parabeni.

Back to top button