fbpx
Timp liber

Zece ani de Romanian Design Week: tot înainte!

Cea de-a zecea ediție a Romanian Design Week se desfășoară sub tema #FORWARD

Între 13 și 22 mai, manifestările grupate sub egida Romanian Design Week împânzesc Bucureștiul. Aflată la ediția a zecea, manifestarea emblematică a designului românesc își propune să pună sub lupă importanța designului și a arhitecturii în proiectarea viitorului.

Un proiect The Institute, Romanian Design Week este cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival de 10 zile care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. THE Institute este ecosistemul industriilor creative din România. Ca organizație non-guvernamentală, The Institute creează și dezvoltă evenimente, care aduc laolaltă designerii și antreprenorii locali cu o audiență generală. Prin tot ceea ce fac, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea industriilor creative, la creșterea și diversificarea audienței designerilor, micilor business-uri, studiourilor și atelierelor, la promovarea antreprenorilor creativi din România.

Sub umbrela Romanian Design Week sunt organizate expoziții și evenimente care au ca scop să facă designul accesibil pentru un public larg. În fiecare an, peste 30.000 de vizitatori participă la evenimentele din programul RDW. Iată numai câteva din evenimentele de anul acesta și locurile din București unde se prezintă:

Concept store (Combinatul Fondului Plastic)

La a zecea ediție a sa, Romanian Design Week dorește să sărbătorească dialogul creativ și să aplaude partenerii și entitățile care contribuie de ani de zile la dezvoltarea pieței de design din România. Chiar tema #Forward exprimă preocuparea pentru construirea unui viitor armonios al orașelor și societății din România, prin susținerea comunităților creative și a proiectelor lor multidisciplinare.

Ca urmare, anul acesta RDW a proiectat un amplu Concept Store, care găzduiește o zonă de socializare și de co-working menită să aducă împreună idei și oameni, alături de o serie de brand-uri de design și de pop-up store-uri, care reprezintă, promovează și vând un total de peste 100 de designeri și artiști români: Așkia, Dizainăr, Molecule F, room21, Patzaikin, Epretext, Art Editions.  

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse (Combinatul Fondului Plastic)

Realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, instalația propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Vizitatiorul este invitat să să pășească în propriul univers și să-și regăsească propria persoană, oglindită prin mii de reflexii, dar și prin ochii celorlalți. În orice moment, vizitatorii instalației pot interveni și pot schimba perspectiva, fără ca ceilalți participanți să conștientizeze cum s-a produs schimbarea. Pe durata experienței audio-video este proiectată sintagma WE=ME, care exprimă ideea conform căreia fiecare om este o reflexie a celor pe care i-a întâlnit și suma tuturor momentelor trăite împreună.

Accesul la instalația Explorers of the Multiverse este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Așezămintele Brătianu

Cu sprijinul OAR București și al Bibliotecii Naționale a României și în parteneriat cu ExpoArte, RDW redeschide în acest an pentru publicul larg Așezămintele Ion I.C. Brătianu. Între 14 și 22 mai, ansamblul, unul dintre cele mai apreciate exemple de arhitectură neoromânească din București, devine Design House, iar publicul este invitat să descopere un concept inedit: în fiecare zi, spațiul va fi reconfigurat și va găzdui o altă expoziție personală semnată de un designer român, din zona designului de produs, a designului grafic sau a designului vestimentar..

RDW deschide pe parcursul celor 9 zile de festival nu doar interiorul Așezămintelor Ion I.C. Brătianu, ci caută să integreze în experiența locuitorilor Bucureștiului și parcul I.C. Brătianu, spre care are deschidere ansamblul de patrimoniu.

Acțiunea de redeschidere a casei implică participarea mai multor profesioniști locali. Printre contributori se numără echipa Attila Kim Architects, echipa ARCEN și designerul Dilmana Yordanova.

Noaptea arhitecților

Noaptea Studiourilor de Arhitectură revine anul acesta în cadrul festivalului Romanian Design Week. Pentru o noapte, în data de 19 mai, nu mai puțin de 18 studiouri de arhitectură din București își deschid porțile colegilor, prietenilor și publicului larg pentru a cunoaște oameni noi, a-și prezenta ultimele lucrări într-un cadru informal și relaxat.

Detalii, bilete și program complet pe https://romaniandesignweek.ro/

Back to top button