fbpx
Casă & Familie

SOS violență online!

Fundația Sensiblu lansează platforma www.love-messages.ro 

ca parte din campania de conștientizare a violenței online 

Deși majoritatea dintre noi au avut, din păcate, ocazia să se simtă câteodată agresate online, sunt puține persoanele care sunt dispuse să declare acest lucru sus și tare. Aceasta în special pentru că nu știu care sunt mijloacele de a ne apăra de acest tip de violență: este vorba despre mijloace legale, morale, electronice? 

Înainte de a putea face orice în acest domeniu, este necesară conștientizarea fenomenului. România nu are statistici despre violența online. 

De aceea, Fundația Sensiblu, cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, lansează platforma www.love-messages.ro, unde persoanele care sunt sau au fost victime ale violenței online își pot expune poveștile și experiențele sub protecția anonimatului și pot solicita consiliere specialiștilor fundației. Un astfel de proiect vine să colecteze informații despre dimensiunea și impactul fenomenului asupra victimelor, pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a oferi susținere autorităților competente. 

Violența online afectează profund viața victimelor la toate nivelurile: emoțional, fizic, psihologic, sexual, profesional, precum și drepturile, siguranța, reputația, bunăstarea și libertatea de mișcare. Platforma www.love-messages.ro este un spațiu sigur, unde victimele beneficiază de protecție și suport specializat. 

Mediul online, facilitator al violenței sexuale și de gen 

La nivel global, femeile și fetele sunt de 27 de ori mai susceptibile de a fi hărțuite online, prin comparație cu tinerii și adulții de sex masculin. Astfel, spațiul virtual devine nesigur pentru femei și fete, ceea ce le impactează în mod direct dreptul la liberă exprimare, la viață intimă, la siguranță, la libertatea de mișcare, la sănătate și participare la viața publică. 

La nivel global, datele statistice înregistrate despre acest fenomen arată rolul îngrijorător pe care tehnologia și mediul online îl au în exploatarea femeilor și fetelor în scopuri de trafic, turism sexual și pornografie infantilă, și expunerea acestora la hărțuire, urmărire online, publicarea pe platforme a informațiilor personale, distribuirea fără consimțământ a imaginilor sau filmelor cu conținut intim etc. 

„Chiar dacă agresiunile se petrec în mediul virtual, urmările lor sunt în viața offline și asupra unei persoane cât se poate de reale. Abordarea superficială a fenomenului și a impactului asupra victimelor se reflectă în modul în care acestea sunt crezute și susținute de cei din jur, de serviciile sociale și în gestionarea problemei de către autorități.”   – Cristina Horia, Președintă a Fundației Sensiblu

Tipuri de violență în mediul online 

  • Exploatarea cibernetică, fotografia non-consensuală sau „revenge porn” se referă la diseminarea în mediul online a imaginilor sau filmelor cu conținut sexual fără consimțământul persoanei din imagini, în scop de răzbunare, umilire, șantaj. 
  • Body-shaming este o formă de bullying care se manifestă atât în mediul offline, cât și online, manifestată prin criticarea și judecarea aspectului unei persoane.  
  • Stalking (urmărirea/persecutarea) reprezintă o formă agravată de hărțuire, repetată, cu o intensitate și o frecvență mai mari, de tipul unei obsesii, fixații. În mediul online presupune monitorizarea utilizării de către cineva a internetului, a platformelor sociale, a e-mailului sau a altor forme de comunicare electronică, utilizând aplicații de urmărire/spionare (spyware), acces la profilul victimei și urmărirea ei prin intermediul prietenilor/cunoscuților/cercului apropiat. 
  • Grooming & predation este o tactică folosită de prădătorii sexuali pentru a stabili o conexiune emoțională cu un copil, de a construi o relație de încredere cu acesta, cu scopul de a-l agresa sau exploata sexual, în mediul online sau în viața reală. Cel mai frecvent, agresorii își targetează victimele pe platformele și rețelele de socializare populare printre copii – Facebook, Instagram, sau prin abordarea în chatul jocurilor video în rețea, folosind profiluri false ale unor copii/adolescenți de vârstă apropiată. Prădătorii le pot cere copiilor să se filmeze sau fotografieze în ipostaze intime sau în timp ce fac lucruri absolut nevinovate, de exemplu dansează, pe care ulterior le prelucrează pentru a le da tentă sexuală. Exploatează frica copiilor și îi șantajează, cerându-le să se expună din ce în ce mai mult sau să se întâlnească în viața reală.  

Intră pe www.love-messages.ro  și spune-ți povestea; vei putea beneficia de ajutor specializat!

ca parte din campania de conștientizare a violenței online.Text alternativ la poză/atribute alt imagini: violenta online

Back to top button