fbpx
Timp liber

Salvatorii de vieți: donatorii de celule stem

Dacă te înscrii în Registrul Donatoritlor, ai șansa de a salva viața unui pacient cu cancer de sânge care are nevoie exact de celulele tale

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura soluție terapeutică. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în aceeași arie geografică cu pacientul.

Cum se procedează? Donatorii (între 18 și 45 de ani, în stare perfectă de sănătate) încep prin a se înscrie online în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. În momentul în care se confirmă că este compatibil cu unul dintre bolnavii care așteaptă această terapie, sunt chemați să doneze. Afli mai multe detalii aici: www.registru-celule-stem.ro/implicate

Despre experiența directă a acestui fapt am stat de vorbâ cu Ionut Petre, medic rezident endocrinolog și donator de celule stem

Cum ai aflat despre importanța donării de celule stem?

Eram în anul 2 de facultate și cu ocazia unei campanii de donare de sânge organizate de studenții la medicină, am aflat despre această posibilitate, de a te inscrie în registru. Am spus da, pentru că nu presupunea decât o eprubetă în plus de sânge, pe lânga cele uzuale. La vremea aceea nu îmi era foarte clar ce înseamnă, dar știam că șansa de a fi compatibil cu un pacient neînrudit este destul de mică așa că pe măsură ce au trecut anii, aproape că am uitat că sunt înscris in registru. După ce am aflat că sunt compatibil cu cineva, 8 ani mai târziu, am realizat cât de puțini donatori sunt înscriși la noi în țară și cât de mare nevoie este de un registru cât mai mare.

Cum ai aflat unde se donează la noi?

În momentul în care am aflat că sunt compatibil, mi s-a spus că procedura se va face în București, la Spitalul Fundeni. 

Cum ți se pare procedura? Are ceva dureros sau neplăcut?

Există două moduri de recoltare a celulelor stem: central, prin puncție osoasă sub anestezie generală și periferic, cu un aparat care preia sângele de la un braț, îl centrifughează, separă celulele stem și returnează restul sângelui în celălalt braț. Cea din urmă este modalitatea mai „populară” în ultimii ani și este și cea aleasă de mine.

Eu am încercat să privesc recoltarea periferică ca o donare de sânge ceva mai lungă și mai complexă. Fiind donator regulat de sânge, dar și de trombocite, sunt obișnuit cu înțepatul în braț și statul întins pe scaun. Exista totuși câteva diferențe importante. În primul rând, durata recoltării variază în funcție de greutatea pacientului. În cazul meu, pacientul era un adult, deci cantitatea de celule stem necesară transplantului a fost mai mare și astfel timpul total de recoltare a fost de 6 ore și ceva. Cred că asta a fost cel mai neplăcut, să stau întins pe un pat atâta timp. 

În al doilea rând, în cazul unei complicații, dacă se sparge vena prin care se ia sângele, recoltarea trebuie dusă la bun sfârșit și pentru asta se montează un cateter venos într-o venă mai groasă, de la picior. Din fericire, eu nu am întâmpinat nicio problemă pe parcursul procedurii.

În al treilea rând, ar fi vorba și de factorul de creștere care se administrează timp de 5 zile înainte de recoltarea propriu-zisă. Este o substanță (produsă în mod normal de organism) care stimulează celulele stem să plece din măduva osoasă și să circule prin sânge într-o cantitate mai mare ca de obicei. Factorul de creștere poate avea ceva reacții adverse, ca orice medicament, dar eu nu am simțit decât ceva dureri de cap ușoare.

Ai recomandat apropiaților tăi să devină și ei donatori? Ce argumente ai folosit/folosi?

Mi-ar plăcea să fie toți apropiații mei donatori, dar eu nu îi pot încuraja decât să se înscrie în România. Le spun tuturor că este o procedură complexă, dar foarte bine organizată și pusă la punct și care în România se face la standarde europene. Există riscuri, ca la orice intervenție, dar acestea sunt mici, iar părerea mea este că posibilitatea de a salva viața unui bolnav de cancer depașește cu mult riscurile donatorului. 

Ce beneficii ai in calitate de donator de celule stem?

Donarea de celule stem este un act benevol, iar donatorul nu are niciun beneficiu financiar sau material. Totuși, există câteva avantaje. În primul rând, ca donator beneficiezi de un control general al stării de sănătate pentru că numai așa poți dona. Apoi, donatorii rămân în evidența registrului și au parte de analize gratuite de sânge anuale pentru o perioadă de timp. Pe lângă asta, toate costurile transportului către și de la spital sunt rambursate, iar pe parcursul spitalizării ți se decontează o masă pe zi, în limita unei sume fixe de bani. 

Back to top button