fbpx
Timp liber

S-a deschis Art Safari! Picasso, Dali și Theodor Aman sub același acoperiș!

Până pe 7 august puteți vedea Picasso, Dali și Theodor Aman sub același acoperiș! 

Ioana Ciocan, General Manager Art Safari: „Ne doream de mult timp să lansăm Art Safari într-un format nou, de câte 4 zile pe săptămână, de joi până duminică, vreme de aprox. 2 luni și jumătate, pentru a permite vizitarea expozițiilor – pentru organizarea cărora se face un mare efort, inclusiv financiar – o perioadă mai lungă. Chiar dacă nu reușim să ținem expozițiile deschise, din rațiuni organizatorice și de cost, pentru 6 luni, atât cât trebuie să dureze o expoziție importantă, ni se pare totuși un pas înainte durata mai lungă a acestei ediții expoziționale. Vom folosi și pentru această ediție spațiul superbului Palat Dacia-România, optim amplasat în centrul Bucureștiului pietonal, pe Lipscani, în baza unui parteneriat de 3 ani cu Muzeul Municipiului București. 

Mulțumirile speciale pentru organizarea acestei a 9-a ediții anuale merg în primul rând către Ministerul Culturii, ce a tratat pentru prima dată Art Safari drept proiect cultural de importanță națională, dar și către Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Germane în România și Ambasada Regatului Spaniol în România, care ne-au sprijinit în organizarea celor 3 expoziții internaționale, precum și Uniunii Arhitecților din România, care susține expoziția Marcel Iancu”. 

Artă în valoare de peste 14 milioane de euro la expozițiile Art Safari

Arta expusă între 12 mai – 7 august la Art Safari este evaluată la peste 14 milioane de euro. Cele mai valoroase lucrări din întregul Pavilion sunt: „Proclamarea Unirei”, autor Theodor Aman (din colecția Muzeului Național de Istorie al României), evaluată la 350.000 de euro, urmată de „Hora de la Aninoasa”, autor Theodor Aman (colecție privată), evaluată la 310.000 de euro, și lucrarea „Autoportret” semnată de Marcel Iancu, care face parte din colecția permanentă a Muzeului Național de Artă al României – evaluată la peste 300.000 de euro. 

5 pavilioane expoziționale cu artă românească și internațională

Pavilionul Muzeal „Theodor Aman. Primul artist român modern”, curatoriat de Elena Olariu, este dedicat primului mare maestru al picturii românești. 

Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” va expune arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru „Pălăria cu trei colțuri”- magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla și-a făcut debutul triumfal pe scena internațională. Picasso și Dali au fost comisionați să creeze decorurile și costumele, iar Picasso a realizat chiar și machiajul dansatorilor. 

Baletul „Pălăria cu trei colțuri” a avut premiera în 1919 la Londra, iar Picasso a contribuit și la partea de producție și compoziție. După premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suită de lucrări intitulate „Pălăria cu trei colțuri”, care vor fi expuse acum la Art Safari. În mod ciudat, puțini artiști au încercat să se măsoare cu Picasso. Cel care iese în evidență este Salvador Dalí, cu designul genial și radical diferit pe care l-a creat câteva decenii mai târziu, în Statele Unite, pentru același spectacol. La fel cum Picasso a creat suita sa de gravuri „Pălăria cu trei colțuri” după premiera de la Londra, Dali a publicat propriile-i opere cu același titlu în 1959. 

Expoziția de la Art Safari este realizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes și îmbină desenul, pictura și muzica, iar curator este Óscar Carrascosa.

Pavilionul Aniversar „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” oferă șansa de a admira o expoziție de fotografie semnată de Barbara Klemm și curatoriată de Matthias Flügge, care marchează 30 de ani de parteneriat germano-român în Europa. Fotografiile cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare vor fi punctul central al expoziției, alături de o serie de fotografii realizate în țara noastră în timpul comunismului.  

Pavilionul Invitat „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”

oferă o expoziție dedicată unui artist-fenomen al secolului XX. Marcel Iancu a fost o personalitate complexă, un artist cu vocație multiplă: pictor, grafician, arhitect, eseist și a colaborat apropiat cu cele mai revoluționare minți creative din Europa. Viața lui poate fi împărțită în două capitole: primii 46 de ani în Europa, urmați de 43 de ani în Israel. Expoziția prezentă la Art Safari include lucrări din ambele perioade și este prima prezentare cuprinzătoare a activității sale artistice de pe parcursul a șaptezeci de ani, ce se va desfășura în localitatea sa de naștere.

Curatorul expoziției este Raya Zommer-Tal, iar parteneri ai Pavilionului sunt Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului și Uniunea Arhitecților din România. 

Pavilionul Contemporan „Roșu, galben și albastru”, al cărui curator este Alexandru Rădvan, oferă o explozie de culoare semnată de Irina Dragomir. 

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 12 mai – 7 august 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20). Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe https://tickets.artsafari.ro/e, dar și la fața locului. 

Back to top button