fbpx
Casă & Familie

Plafar-planuri de dezvoltare la împlinirea a 75 de ani

Situată în Top 100 Mărci Românești de tradiție, compania Plafar aduce gust și sănătate încă din anul 1949, când a fost înființată „Întreprinderea Comercială de Stat PLAFAR”, în subordinea Ministerului Sănătății. De-a lungul anilor, produsele Plafar au devenit tot mai apreciate.

Oferta Plafar cuprinde o gamă largă de produse din plante medicinale și aromatice: ceaiuri simple, combinate și siropuri concentrate. Cu o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane euro/medie în ultimii 5 ani, compania este în topul producătorilor de profil din România. Iar dacă vorbim de notorietate, Plafar rămâne prima mențiune când este vorba despre ceaiuri medicinale. Anul acesta, în care Plafar împlinește 75 de ani, compania își propune să demareze proiecte de investiții de anvergură, nu vor lipsi produsele noi iar o miză importantă este reprezentată de deschiderea pe piețele externe.

În prezent, Plafar realizează peste 75% din cifra de afaceri prin parteneriate cu marile lanțuri de retail, atât prin brand propriu cât și prin executare de mărci proprii. Ponderea de 25% din cifra de afaceri se realizează prin intermediul  distribuitorilor cât și prin export.

Obiectivul anului 2024 referitor la pondere/canale de piață înseamnă Export 15%, Retail Tradițional și Farmacii 20%; Key-Account 65%.

Plafar are o capacitate de producție de siropuri concentrate de aproximativ 700.000 de sticle/an. Siropurile sunt împărțite în 2 game: Siropuri cu zahar (clasic) și Siropuri cu înlocuitori de zahăr (zero zahăr și cu stevie).

De asemenea, Plafar are o capacitate de producție de ceaiuri de peste 56 milioane plicuri/an. De la ceaiuri tradiționale (mușețel, sunătoare, tei), la ceaiuri medicinale (hepatic, diuretic, gastric) și ceaiuri pentru plăcerea gustului (fructe de pădure, negru). Materia prima – plantele din arealul românesc – sunt procesate în semifabricate la fabrica din Cluj Napoca de specialiști care lucrează în companie de peste 25 de ani.

În plus, Plafar deține o capacitate de producție de ceaiuri medicinale de peste 1,2 milioane pungi/an cu o varietate foarte mare și o notorietate în piața românească de 75 de ani.

Anul acesta, Plafar își propune dezvoltarea unei noi game de produse. Astfel, consumatorii vor regăsi, din luna aprilie a anului acesta, cu brandul Plafar, ceaiuri reci din categoria „Iced tea”, proiect dezvoltat împreună cu firma românească „MERLINS BEVERAGES SRL”. Va urma și gama de limonadă. Pe lângă extinderea portofoliului, compania dorește extinderea distribuției și pe alte canale de piață. În acest scop, S.N.Plafar S.A. lucrează la dezvoltarea a noi linii de produse în fabrica din Cluj Napoca, pe segmentul de consumatori Premium.

La împlinirea a 75 de ani de activitate, Plafar își propune să înceapă investițiile în ferme de plante medicinale pe terenurile companiei, în retehnologizare, în energie alternativă și în cercetare. De asemenea, recunoașterea brand-ului Plafar va fi consolidată prin participarea la toate târgurile organizate de către Ministerul Economiei, pe piețele externe.

Razvan Pîrcălăbescu, președintele Consiliului de Administrație al Plafar, arăta, recent, că ceaiurile și siropurile de la compania românească Plafar fac înconjurul lumii. Potrivit acestuia, „desfacerea pe piața externă este un obiectiv prioritar”. Și Elena Murarașu, director general al Plafar, explica, la Forumul de Afaceri România-Italia că, până la mijlocul acestui an, produsele Plafar se vor regăsi în toate comunitățile de români din lume. Un fenomen natural, crede și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea. „Ceaiurile de la Plafar sunt cunoscute pentru proprietățile lor curative”, remarca Ștefan-Radu Oprea care a subliniat că Plafar, cu actuala echipă de management, se poate impune și pe piețele din străinătate.

Back to top button