fbpx
Casă & FamilieTimp liber

Noutate editorială: o saga islandeză modernă și misterioasă

Romanul „Reykjavík” apărut în romănește la Crime Scene Press este scris de însăși Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei, împreună cu celebrul scriitor Ragnar Jónasson

De când lumea, în Islanda se scriu și se cântă istorii. Saga islandeză este baza pe care s-a scris istoria acestei țări, precum și o parte importantă a patrimoniului omenirii. Istorii de vitejie transmise oral, apoi istorii misterioase, mai recent istorii stranii și polițiste, povești ale întunericului sunt de când lumea deliciul numărul unu pentru locuitorii acestor ținuturi dominate de contraste aprige între gheață și foc. Islanda este locul unei istorisirile înfloresc și mai toată lumea fie a scris, fie scrie, fie va scrie o carte. Înttr-adevăr este probabil țara cu cel mai înalt grad de literație din lume și țara cu cel mai mare procentaj de cititori din lume. Oricum este, oficial, țara în care se publică cel mai mare număr de cărți pe cap de locuitor și majoritatea se vând iarna, în cele două luni premergătoare Crăciunului, deoarece cadoul tradițional de Crăciun în Islanda este reprezentat de… cel puțin o carte!

Crime Scene Press aduce în România un titlu care a făcut furori la nivel internațional: romanul Reykjavík, care poartă semnătura celebrului autor islandez de bestsellere Ragnar Jónasson. Cartea este scrisă împreună cu Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei, prima carte care poartă semnătura celei care a fost și Ministru al Educației, Cercetării și Culturii, între 2009 și 2013. Romanul, care reprezintă și prima colaborare literară a celor doi, oferă o incursiune în trecutul misterios și tulburător al Islandei. Reykjavík este mai mult decât o carte de suspans, este o descindere în istoria și cultura Islandei, cu un mister care va ține cititorii în priză de la prima pagină până la ultima.

Despre apariția cărții sale în România, Katrín Jakobsdóttir, prim-ministru al Islandei, a declarat că este „încântată să vadă cartea tradusă în România și nerăbdătoare să afle reacțiile cititorilor români.” Katrín Jakobsdóttir a mai adăugat și că „speră să viziteze România în curând”.

Islanda, anul 1956. O insulă pitorească, o adolescentă dispărută și un mister care bântuie prin timp – acestea sunt elementele care fac din Reykjavík o lectură captivantă și emoționantă.

La vârsta de doar 14 ani, Lára decide să-și petreacă vara lucrând pe insula Viðey, situată în apropierea coastei Reykjavíkului. Cu toate acestea, la începutul lunii august, fata dispare fără urmă. Anii trec, iar dispariția sa devine unul dintre cele mai notorii cazuri nerezolvate din istoria Islandei. Ce s-a întâmplat cu Lára? Mai trăiește? A fugit de pe insulă sau i s-a întâmplat ceva teribil acolo?

Treizeci de ani mai târziu, în timp ce Reykjavík sărbătorește bicentenarul, ziaristul Valur Robertsson hotărăște să înceapă propria sa anchetă privind dispariția misterioasă a Lárei. Cu toate acestea, cu fiecare pas către adevăr, și cu ochii întregii capitale asupra lui, devine tot mai limpede că există persoane care doresc să mențină acest mister neelucidat cu orice preț.

Ragnar Jónasson, unul dintre cei mai cunoscuți autori de suspans din Islanda, s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík. Cărțile lui s-au vândut în peste 4,2 milioane de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite. Cele două serii care l-au consacrat pe autor sunt Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 34 de teritorii. La Crime Scene Press au apărut romane din ambele serii.

„Sper că în curând voi ajunge să vizitez România, sunt foarte bucuros să văd că romanele mele sunt publicate în limba română de atâția ani. Abia aștept să văd reacțiile cititorilor români în legătura cu cel mai nou titlu publicat, Reykjavík”, a declarat Ragnar Jónasson.

Katrín Jakobsdóttir este prim-ministru al Islandei din 2017. A fost membră a Parlamentului Islandez încă din 2007, dar anterior a lucrat în domeniul editorial și în învățământ. A fost Ministru al Educației, Cercetării și Culturii din 2009 până în 2013. Provenind dintr-o familie de poeți și universitari de prestigiu, a scris o disertație de master pe tema literaturii islandeze de suspans.

Website: https://crimescenepress.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/crimescenepress

Instagram: https://www.instagram.com/crimescenepress/

Back to top button