fbpx
Casă & FamilieTimp liber

Lista NASA cu plantele care purifică aerul

Anumite plante de apartament au proprietăți miraculoase. Nu numai că arată minunat și-ți înfrumusețează casa, dar și purifică aerul din încăpere. 

Specialiști de la NASA au studiat plantele care au proprietăți de curățare a aerului și le-au identificat pe cele care reușesc să elimine toxinele, pulberile și germenii din aer. 

Un studiu de urmărire din 2019 a confirmat că e nevoie de o combinație de plante ca să apară o îmbunătățire semnificativă a calității aerului. 

Sunt 93 de plante pe lista NASA, dar astăzi ți le vom prezenta pe cele mai comune 10.

  1. Gerbera

Pe lângă faptul că aduc un plus de culoare în casa ta, gerbera ajută la curățarea toxinelor de tip formaldehidă, tricloretilenă și benzen, care se găsesc într-o gamă largă de materiale de uz casnic, de la vopsele la fibre sintetice. 

Sfaturi de îngrijire: Așezați planta într-o cameră cu multă lumină naturală și mențineți solul umed, dar bine drenat.

  1. Iedera de apartament

Această plantă perenă, cu o creștere ușoară, este deosebit de eficientă în absorbția tuturor substanțelor toxice prezente în locuințe, precum formaldehide, benzen, toluen, xilen și amoniac. În plus, studiile au arătat că iedera poate ajuta la combaterea nivelului de mucegai din casă, așa încât poate sta foarte bine în spațiile în care este umiditatea mare.

Sfaturi de îngrijire: asigură-te că este udată generos și că are cel puțin patru ore de lumină directă a soarelui pe zi.

  1. Limba soacrei

Judecând după nume, poate că n-ar fi tocmai prima ta alegere de plantă pe care s-o ai la capul patului :). Totuși, dacă ai încredere în proprietățile ei de purificare a aerului, vei avea un somn minunat. Limba soacrei eliberează oxigen noaptea, ajutându-te să respiri mai bine în timp ce dormi. Este una dintre cele mai bune plante pentru curățarea aerului de formaldehidă, xilenă, benzen, toluen și tricloretilenă.

Sfaturi de îngrijire: Nu o uda  foarte des, deoarece rădăcinile sunt predispuse să putrezească în solul umed.

  1. Crizantema

Înveselește bucătăria sau camera de zi cu un ghiveci cu crizanteme. Aceste flori frumoase ajută la filtrarea amoniacului și a benzenului care se găsesc adesea în materiale plastice, detergenți și lipici.

Sfaturi de îngrijire: iubește lumina soarelui, așa că e recomandat să o așezi lângă o fereastră cu soare.

  1. Planta păianjen

Dacă până acum nu ai mai avut plante de apartament, planta păianjen este alegerea perfectă pentru a începe ”grădinăritul”. Este foarte rezistentă, așa că, și dacă uiți să o uzi, nu va avea mari probleme. Se va lupta în liniște cu toate toxinele de la tine din casă, inclusiv cu monoxidul de carbon și xilenul, un solvent utilizat în industria tipografică și a cauciucului. Dacă ai animale de companie, aceasta este una dintre puținele plante de apartament care nu este toxică pentru animale.

Sfaturi de îngrijire: Trebuie udată, în așa fel încât pământul să nu rămână mult timp foarte uscat, dar nu suporta apă în vasul de sub ghiveci și nici nu trebuie lăsată apa să băltească, pentru că rădăcinile putrezesc foarte usor la excesul de apă. 

  1. Aloe vera

Aloe vera e o plantă cu adevărat vindecătoare, care adoră locurile însorite. E bine s-o ai în casă, fiindcă poate calma orice arsură din bucătărie, dar și pentru că purifică aerul de formaldehidă și benzen, care se găsește în lacuri, finisaje de podea și detergenți.

Sfaturi de îngrijire: Această plantă va prospera într-o locație însorită.

  1. Palmierul doamnei

Aceasta este una dintre puținele plante care pot ajuta la reducerea amoniacului, pe care îl găsim în mai toate produsele de curățare. 

Sfaturi de îngrijire: Este una dintre plantele care stau foarte bine și în baie. 

  1. Arborele dragonului

Tricloroetilena și xilenul se numără printre poluanții pe care îi absoarbe această plantă țepoasă, cu creștere lentă. Frunzele sunt de culoare roșu aprins, așa că vei avea și un plus de culoare în casa ta, nu numai un aer mai curat.

Sfaturi de îngrijire: Această plantă are potențial de creștere până la 2.4 m, așa că păsteaz-o într-o cameră cu tavan înalt și lumină solară rezonabilă.

  1. Ficus plângător

Plantă de apartament populară încă din vremea victoriană, ficusul plângător poate ajuta la combaterea nivelurilor de formaldehidă, xilen și toluen.

Sfaturi de îngrijire: Sunt plante cărora nu le place schimbarea. Ține-l în lumină strălucitoare, indirectă, departe de curenți și va fi un purificator de încredere pentru mulți ani de acum încolo.

  1. Evergreen chinezesc

Această plantă tropicală s-a dovedit a fi un absorbant eficient al formaldehidei și benzenului din detergenți și produse cosmetice.

Sfaturi de îngrijire: Evergreenului chinezesc îi place iluminarea slabă și umiditatea, așa că va prospera în baie. 

Back to top button