fbpx
Casă & Familie

 Jurnalului Reginei Maria, o nouă ediție completă

Editura Librex oferă publicului român, in Anul Centenarului Încoronării, ediția aniversară a jurnalului Reginei Maria, „Povestea vieții mele”

Ediția Librex cuprinde patru volume, ce respectă exact varianta originală, respectiv: Copilăria; Tinerețea și nunta; Începutul căsătoriei si 1906-1914. Prima ediție a Jurnalului Reginei Maria a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1934 și a fost lansată simultan la Londra și New York.

Cartea  în sine “cuprinde” viața Mariei de la naștere până la momentul în care ea ajunge regină: devenim martori la momentele cele mai fericite ale copilăriei Reginei, episodul perioadei din Malta unde tatăl său era detașat, impresiile despre Carmen Sylva, căsătoria, nunta și imaginea capitalei și a unei societăți străine pe care o descoperă. Maria nu se ferește în acest “jurnal” să zugrăvească, cu tactul unei diplomații englezești exemplare, relația pe care ea a avut-o cu regele Carol I. Firește, cum era normal, Regina vorbește despre soțul său, regele Ferdinand, încercând să îi descrie prin exemple personalitatea, precum și despre copiii săi, punând accent pe viitorul rege, Carol al II-ea. 

O biografie specială

Regina Maria a României s-a născut în 1875, în Eastwell Park, Marea Britanie, ca nepoată a Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Pe numele ei complet Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, alintată ”Missy”, ea a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, principesă de coroană și regină a României. Maria a părăsit în 1893, la vârsta de 17 ani, Curțile strălucitoare ale Europei de Vest pentru a se căsători cu prințul moștenitor al României, Ferdinand I, devenind astfel Principesă a României.

Pe parcursul cărții, Maria portretizează societatea Bucureșteană, prietenii săi, nașterea copiilor, dar atinge și subiecte sensibile, cum ar fi momentele în care a fost aproape să-l piardă pe regele Ferdinand din pricina febrei tifoide.

O relatare personală

”Povestea vieții mele” este prefațată de istoricul Cristian Moșneanu, ce o portretizează încântător pe Regina Maria, analizând, totodată, faptele prezentate în carte, dar și felul în care Maria a ales să le prezinte. 

”Scrierea Reginei poate fi încadrată fără probleme în sursele primare ale oricărui studiu, fie că vorbim de un simplu articol sau de o lucrare de doctorat. De ce acest om este atât de important pentru istoria poporul nostru? În primul rând, se poate încadra totul în ideea renunțării la propria-i fericire prin venirea într-o țară străină, care a primit-o nu cu prea multe sentimente pozitive la început… Momentul adevărului, adevărata cunoaștere a personalității Mariei, a fost în timpul primei conflagrații mondiale, când își va da jos coroana de regină și va pune pe cap mitra de soră medicală, dând dovadă de eroism. Ea s-a aflat permanent prin tranșeele ce musteau de noroi, șuierându-i gloanțele pe la ureche, având grijă de soldații români ca de proprii copii. Și pentru ca toul să capete conotația eroizării prin sacrificiul suprem, Regina, în timpul ce îi mai rămânea, în locuința temporară de la Iași, îi strânge pe toți orfanii de război întâlniți, îngrijindu-i cu un profund sentiment matern, astfel încât și cei mai înverșunați dușmani ai săi și-au scos pălăria în fața acestei unice și inegalabile femei…. Regina Maria, ȋn toate vizitele oficiale si neoficiale, a făcut lobby pentru România. Trebuie să mai adaug că Maria a fost și un mare vizionar. Ea a conștientizat că, pentru ca faptele oamenilor să rămână în eternitate, ele trebuie scrijelite sau încrustate în mărturii care să rămână peste timp. Înțelegând acest lucru, ea ne-a lăsat peste 2000 de fotografii, care ne ajută să ne imaginăm lumea în care a trăit. Totodată, a înțeles că lăsarea unor mărturii vii este un lucru esențial în continuitatea unui popor, iar acest fapt o face pe Regină să fie cel dintâi memorialist din istoria poporului român. Regina nu se ferește, în aceste carti, în a destăinui cele mai ascunse sentimente. ”

Cartea “Povestea Vieții mele” este disponibilă pe site-ul https://www.librex.ro/, în magazine online și în librăriile din toată țara. 

Back to top button