fbpx
Casă & Familie

Fii un consumator responsabil!

Consumi produse dincolo de termenul de valabilitate?

Conform normativelor UE, valabilitatea alimentelor este înscrisă pe produse prin două tipuri de expresii:

1. “a se consuma până la”

2. “a se consuma de preferință înainte de”

Formula  “a se consuma până la” o găsim pe alimentele care expiră foarte rapid: lapte, peşte, brânzeturi proaspete, ouă, carne. În linii mari, acestea trebuie consumate înaintea datei de pe ambalaj, pentru siguranță. Până la momentul când sunt consumate, este obligatoriu ca ele să fie conservate permanent în frigider, conform indicaţiilor – temperatura în frigider nu trebuie să depășească 5°C.

Produsele inscripționate cu “a se consuma de preferință înainte de” pot fi consumate în siguranță, în anumite condiții, și după depășirea datei menționate pe ambalaj. „De preferință” indică data după care alimentele respective își pierd o parte din din prospețime și din calitățile inițiale de textură, aromă etc, dar nu sunt periculoase pentru consum. Este vorba despre sare, miere, dar și făină, orez, paste, biscuiți, ulei, ciocolată. 

Există totuși tentația de a consuma alimentele (direct sau prelucrate) și dincolo de termenul de valabilitate. Această practică stârnește multe întrebări și redăm aici numai câteva:

1 De ce avem termen de valabiliate înscris pe produse „virtual eterne“, precum sarea, zahărul, mierea?

Este adevărat că aceste produse nu se degradează, dar își pot schimba consistența față de momentul ambalării: se pot aglomera, mierea poate cristaliza, deci își schimbă aspectul. La fel, oțetul, condimentele și ierburile aromatice uscate, cafeaua și ceaiurile nu devin improprii consumului, dar își pot altera gustul – în special mirodeniile și cafeaua care conțin propriile grăsimi și uleiuri eterice.

2 În ce condiții mai poți consuma o conservă care are deja termenul de valabilitate depășit?

Potrivit NYT, conservele vegetale în cutii de metal sau ambalaje de sticlă pot fi consumate încă un an după dată de expirare, cu condiția să nu fie umflate. De reținut că toate conservele în ulei tind să devină râncede în timp. Este indicat să se evite consumul după expirare în cazul conservelor care conțin carne sau peşte, pentru că există un risc mai mare de toxină botulinică, care odată ingerată prezintă pericol letal. Nu, nu ne va netezi deloc ridurile, ci ne va produce insuficiență respiratorie severă.

Dulcețurile, conservele, uleiurile vegetale se păstrează numai în loc uscat, rece, în ambalaje bine închise și la întuneric.

3 Ciocolata neagră sau cu lapte care a făcut pete albe la suprafață mai este proprie consumului?

„Albirea“ ciocolatei apare atunci când aceasta s-a topit și resolidificat. În general nu mai arată la fel de apetisant, dar nu este improprie consumului (dacă nu și-a schimbat gustul și se află în interiorul termenului de valabilitate).

4 Când este o brânză cu mucegai cu adevărat expirată, ținând seama că aici mirosul nu e neapărat un indiciu?

Indiciul este mai degrabă procentul de grăsime și gradul de pasteurizare.

Brânzeturile moi (brie, feta, brânză cu mucegai albastru) nu e bine să fie consumate dacă au depășit termenul recomandat pe ambalaj. Pot dezvolta listeria, aceeași bacterie care se dezvoltă și în carne. Brânzeturile tari, sărate și pasteurizate (tip cașcaval) pot fi păstrate și consumate în siguranță și dincolo de termenul de valabilitate înscris pe etichetă.

Back to top button