fbpx
Timp liber

O suită de filme puternice și inovatoare în secțiunea filmelor clasice a Film O’Clock International Festival 2022

Film O’Clock International Festival se va desfășura între 1 și 6 martie, la Cinema Muzeul Țăranului din București

Una dintre misiunile pe care Film O’Clock International Festival şi le-a asumat este prezentarea de filme clasice din cele șase țări participante: Lituania, România, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud, producții valoroase ce au trecut testul timpului.

Biletele și abonamentele pentru festival au fost puse în vânzare pe platforma Eventbook.

Cele șase clasice din ediția din acest an Film O’Clock sunt filme puternice și inovatoare care au atras atenţia sau chiar au şocat la vremea lor şi care, din acest motiv, au fost, la început, privite cu scepticism sau chiar interzise.

Selecţia filmelor a fost făcută de boardul festivalului constituit din Mirona Radu (regizor, producător, România), Andrew Mohsen (critic de film, director al biroului artistic Festivalul de Film de la Cairo) și Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud).

1 Mireasa Diavolului, regia Arūnas Žebriūnas, Lituania, 1976

Este unul dintre cele mai de succes filme lituaniene. Operă rock, comparat adesea cu „Jesus Christ Superstar”, filmul este, probabil, cel mai original muzical care a apărut în zona Ţărilor Baltice şi cel mai de succes film dat de cinematografia lituaniană în timpul perioadei sovietice. În 2018, copia originală a filmului a fost restaurată.

2 Apa ca un bivol negru, regia Dan Piţa, Mircea Veroiu, Youssouff Aidaby, Petre Bokor, Andrei Cătălin Băleanu, România, 1970

Filmul clasic românesc al acestei ediții este un documentar care descrie catastrofa inundațiilor devastatoare din primăvara anului 1970. Este cunoscut ca un film-manifest, afirmând o estetică şi o atitudine etică asociate unei noi generaţii de cineaşti, denumită „generaţia ’70”.

3 Balonul, regia Binka Zhelyazkova, Bulgaria, 1967

Pe data de 3 martie, celebrând astfel și Ziua Naţională a Bulgariei, Film O’Clock International Festival prezintă unul din filmele semnate de prima femeie-regizor din Bulgaria care a creat filme de ficțiune –  Binka Zhelyazkova.

„Balonul“ este un film bazat pe o întâmplare reală. Un balon militar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns deasupra unui sat bulgăresc. Sătenii au decis să-l doboare, pentru a-şi face haine din materialul mătăsos al balonului.

În ciuda succesului său, cinematografia bulgară a acelor ani nu a permis ca filmul să participe la Festivalul de Film de la Veneţia, unde fusese invitat, a permis ca pelicula să ruleze în cinematografe doar câteva zile, iar apoi a fost interzis timp de peste 20 de ani. Abia în 1989, filmul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

4 Logodna Anei, regia Pantelis Voulgaris, Grecia, 1972

Filmul de debut al celui mai respectat regizor grec în interiorul țării sale, un regizor care are reputaţia unui fin observator al schimbărilor psihologice din viaţa de zi cu zi. Regizorul filmului, Pantelis Voulgaris, va participa la o discuţie online moderată de criticul de film Cristi Mărculescu, alături de boardul festivalului, pe 4 martie, după proiecţia filmului, transmisă pe canalele oficiale ale festivalului, dar și în sălile de proiecție din cele șase țări.

5 Patru femei din Egipt, regia Tahani Rached, Canada/Egipt, 1997

Filmul se învârte în jurul a patru prietene egiptene cu viziuni religioase, sociale și politice opuse. Cele patru femei vorbesc în mod animat despre națiune, politică, cultură și islam. Cu umor, ironie, onestitate, ele fac legături între politica și ideologiile din trecut și prezent și propria experiență.

6 Întoarce-te, Africa, regia Lionel Rogosin, SUA/Africa de Sud, 1959

Din Africa de Sud, Film O’Clock International Festival propune un film din 1959, scris, produs şi regizat de Lionel Rogosin. Reportaj, documentar, film istoric şi film politic, filmul este un document care păstrează vie moştenirea oraşelor din Africa de Sud din anii ’50.

Festivalul organizează miercuri, 2 martie, orele 17:00 – 18:30, în mediul online, o dezbatere despre posibilităţile de colaborare şi de susţinere reciprocă în prezentarea filmelor clasice, despre oportunităţi şi dificultăţi cu care se confruntă cei care încearcă să atragă publicul către filmul clasic. Participarea este gratuită, prin rezervare la acest link: https://bit.ly/3oyEi8u

Back to top button