Colegiul Național Alexandru Lahovary, Râmnicu Vâlcea
împreună cu
Asociația E CEVA BINE
în cadrul proiectului DEZVOLTAREA DURABILĂ VĂZUTĂ PRIN LENTILA ARTEI –
Festival național de artă 2024, Ediția a II-a, vă invită la
CENACLU LITERAR, în data de 25 octombrie ora 12, în Amfiteatrul Colegiului Național Alexandru Lahovary
Propus și implementat de Asociația E CEVA BINE pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, proiectul își propune ca, folosind arta ca instrument de educație și vehicul de promovare formală și informală, să îi familiarizeze pe copiii și adolescenții din toate regiunile țării cu Strategia Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU.
Acestea sunt:
OBIECTIVUL 1: FĂRĂ SĂRĂCIE
Eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context
Sărăcia este o problemă atât la nivel local cât şi la nivel regional, respectiv global. Globalizarea a contribuit la eradicarea sărăciei absolute, însă este necesară continuarea eforturilor pentru a reduce şi sărăcia relativă şi pentru a asigura o viaţă demnă pentru toţi. În acest scop, Agenda 2030 ţinteşte segmentele periferice din societate şi încurajează transformarea societăţii într-o direcţie care să asigure cetățenilor o viață demnă şi prosperă. Abordările care vizează eradicarea sărăciei, propuse pentru atingerea acestui scop, includ reducerea numărului celor care au risc ridicat de sărăcie şi promovarea incluziunii sociale.
OBIECTIVUL 2: FOAMETE „ZERO
Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile
Agricultura este importantă pentru întreaga societate. Dacă dorim o societate mai sănătoasă, trebuie să ajungem la o agricultură sustenabilă. România deţine locul al şaselea în Europa din perspectiva dimensiunii terenurilor agricole. Pentru această ţară este o prioritate eficienţa agricolă şi limitarea deşeurilor alimentare. Agenda 2030 ţinteşte eradicarea foametei şi securitatea alimentară prin creşterea productivităţii agricole şi prin reducerea deşeurilor alimentare.
OBIECTIVUL 3: SĂNĂTATE ŞI BUNĂSTARE
Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă
Îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală de calitate este esenţială pentru funcţionarea adecvată a unei societăţi durabile. Asistenţa medicală trebuie să fie modernă şi să aibă un caracter umanist. Bineînţeles, trebuie asigurată o ambianţă adecvată pentru vieţi sănătoase şi pentru promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă. În plus, abordarea domeniului trebuie întărită prin prevenire. Totodată, este necesară promovarea unui mod de viață sănătos, incluzând combaterea unor obiceiuri negative (ex. fumatul), încurajarea stilului proactiv şi favorizarea activităţilor sociale. Abordarea sănătății şi bunăstării trebuie să includă și abordarea bolilor psihice, boli care sunt de multe ori neglijate sau stigmatizate.
OBIECTIVUL 4: EDUCAŢIE DE CALITATE
Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi. Accesul la educaţia de calitate este esenţial pentru funcţionarea adecvată a unei societăţi durabile. În general, educaţia este considerată, în mod greșit, doar un proces care precede intrarea pe piaţa forţei de muncă. Educaţia ar trebui să fie tratată ca un proces care se derulează pe tot parcursul vieţii, indiferent de vârstă. În acest scop, pot fi încurajatr inovaţia şi meritocraţia, respectiv conduita şi emanciparea. Ca să ne apropiem de acest scop, trebuie redus abandonul şcolar şi este necesară îmbunătăţirea sistemului educațional, indiferent de locaţia geografică şi de domeniu, respectiv provenienţă. Dezvoltarea durabilă înseamnă, în esență, asigurarea unor condiţii bune pe această planetă pentru generaţiile viitoare. Aşadar, din perspectiva Agendei 2030, educația este o temă fundamentală.
OBIECTIVUL 5: EGALITATE DE GEN
Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor
Egalitatea între genuri poate fi considerată un indicator pentru societăţile dezvoltate. Populaţia globală include peste 50% femei, totuşi, există numeroase inegalităţi între persoanele de sex masculin și cele de sex feminin, de exemplu salarii mai mici, violenţă domestică, probleme de emancipare. Genul cu care se naşte cineva nu influenţează demnitatea şi calitatea vieţii în societăţile dezvoltate.
OBIECTIVUL 6: APĂ CURATĂ ŞI SANITAŢIE
Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi
Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei, respectiv sanitaţie pentru toţi sunt aspirații fundamentale ale cetăţenilor. Este responsabilitatea statului asigurarea disponibilităţii apei şi sanitaţiei pentru toţi. Acest obiectiv include teme variate, de la protecţia ecosistemelor acvatice şi a Deltei Dunării, până la creşterea eficienţei în domeniul managementului şi aprovizionarea populaţiei cu apă curată, potabilă.
OBIECTIVUL 7: ENERGIE CURATĂ ŞI LA PREŢURI ACCESIBILE
Asigurarea accesului tuturor la energie la preţuri accesibile, într-un mod sigur, durabil şi modern
Cerinţa pentru energia electrică este în creştere; noi, ca societate, trebuie să fim pregătiţi şi este necesar să ne adaptăm. Energia durabilă însemnă de fapt energie regenerabilă. Conform datelor Eurostat, aportul energiei regenerabile în România a crescut de la 17,1% (2006) la 24,8 (2015); aşadar, am atins – mai mult, am depăşit cu 5 ani ţinta stabilită de UE pentru 2020. Doar prin încurajarea energiei regenerabile şi a inovaţiei în domeniu este posibil pentru societatea noastră să menţină progresul tehnologic şi, în acelaşi timp, să protejeze natura, respectiv să atenueze efectele schimbărilor climatice.
OBIECTIVUL 8: MUNCĂ DECENTĂ ŞI CREŞTERE ECONOMICĂ
Promovarea unei creşteri economice susţinute, deschisă tuturor şi durabilă, a ocupării depline şi productive a forţei de muncă şi asigurarea de locuri de muncă decente pentru toţi
Dezvoltarea durabilă încurajează delimitarea creşterii economice de aspectele negative de mediu; în plus, ea pune accent şi pe aspectele sociale. Acest scop implică o creştere economică sustenabilă şi promovează munca decentă pentru toţi indiferent de gen, locaţie geografică şi descendenţă. În acest context, devine vitală abordarea din perspectiva „nimeni nu rămâne în urmă”. Acest scop include facilitarea întreprinderilor mici şi mijlocii, diversificarea economiei şi extinderea procedurii la regiunile în dezvoltare.
OBIECTIVUL 9: INDUSTRIE, INOVAŢIE ŞI INFRASTRUCTURĂ
Construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile şi încurajarea inovaţiei
Epoca modernă a adus un mod de viață accelerat. În această eră pot fi competitive doar acele ţări care încurajează inovaţia pe lângă o infrastructură rezilientă şi o industrie durabilă. Aceste trei aspecte sunt, bineînţeles, interconectate între ele. Infrastructura modernă este vitală pentru creşterea economică, adică o infrastructură durabilă constituie baza unei industrii sustenabile. Mai mult, inovaţia este esenţială pentru o industrie eficientă şi durabilă. Aşadar, inovaţia este indispensabilă din perspectiva competitivităţii în secolul al XXI-lea.
OBIECTIVUL 10: INEGALITĂŢI REDUSE
Reducerea inegalităţilor în interiorul ţărilor şi între țări
Inegalitatea este una dintre cele mai mari obstacole în procesul de dezvoltare al unei societăţi durabile. Inegalitatea poate să apară în diferite domenii cum ar fi problemele de gen, dificultăţile în educaţie, aspectele financiare, etc. Acest scop accentuează caracterul ideal, meritocratic al societăţii şi totodată permite tuturor accesul la resurse.
OBIECTIVUL 11: ORAŞE ŞI COMUNITĂŢI DURABILE
Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile. În România, aportul populaţiei urbane a crescut la 55 % (2016) de la 34% (1960). Acest aport este în creştere, aşadar este o necesitate pentru oraşe să se adapteze la această situaţie. Oraşele trebuie să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile. În plus, oraşele trebuie să combată formele de înstrăinare. Trebuie să ţinem cont şi de comunităţile rurale, şi să asigurăm cetățenilor condiţii pentru o viaţă demnă, indiferent de ambianţa aleasă de ei.
OBIECTIVUL 12: CONSUM ŞI PRODUCŢIE RESPONSABILE
Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile
Noţiunile de consum şi producţie constituie termene fundamentale în economie. Când producţia şi consumul devin durabile, se decuplează creşterea economică de schimbarea climatică. Acest scop include atât conștientizarea resurselor finite cât şi aplicarea măsurilor sustenabile, aşadar în acest mod se proiectează, pentru descendenţii noştri, o ambianţă similară celei actuale. Această abordare are drept consecinţă un comportament mai conştient,incluzând o producţie mai eficientă, un management durabil al deşeurilor şi, în general, activităţi în concordanţă cu principiile protecţiei mediului.
OBIECTIVUL 13: ACŢIUNE CLIMATICĂ
Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor*
Schimbarea climei este o realitate, fiind necesară luarea unor măsuri urgente pentru a limita impactul acesteia. Agenda 2030 propune şi descifrarea cauzelor (antropice) în privinţa schimbării climei, însă, probabil cel mai important aspect rămâne să anticipăm problemele estimabile şi să propunem soluţii viabile pentru aceste situaţii. Efectele schimbării climatice se manifestă în toate domeniile vieţii, incluzând aspectele de sănătate, de calitatea a vieţii şi pierderea accelerată a biodiversităţii. Doar acţiunile coordonate la nivel global pot atenua consecinţele şi pot avea impact semnificativ în acest sens.
OBIECTIVUL 14: VIAŢA ACVATICĂ
Conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă
Omenirea nu depinde de mediul acvatic doar prin pescuit, comerţ şi transport, ci depinde fundamental de această ambianţă. Majoritatea oxigenului din atmosferă (aproximativ 70%) este produsă de plantele marine, aşadar, putem doar estima cât sunt de importante aceste medii acvatice pentru ecosistemul nostru, şi este evidentă necesitatea protecţiei naturii şi în acest sens. Schimbarea climei şi comportamentul nedurabil constituie principalele ameninţări pentru oceane şi mări. Având 245 km de coastă marină, România trebuie să-şi îndeplinească şi în mod nemijlocit rolul în protecţia mărilor şi a resurselor marine.
OBIECTIVUL 15: VIAŢA TERESTRĂ
Protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea şi repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate
Acest scop țintește o temă vastă şi ne reaminteşte că şi noi, oamenii, facem parte din biosfera acestei planete. Pentru prima oară în istoria omenirii, am ajuns la un stadiu când oriunde ne ducem pe Pământ, ne putem da seama de impactul antropic. Oamenii de știință au propus să definim această nouă epocă geologică ca „Epoca Antropocenă”, sau Era Omenirii. Societatea umană are o „urmă” imensă pe Pământ, acest impact impune şi o responsabilitate sporită, un management conştientizat şi activităţi corelate în domeniul protecţiei mediului. Facem parte din biosferă şi trebuie să ne îndeplinim rolul în condiţiile actuale din perspectiva dezvoltării durabile.
OBIECTIVUL 16: PACE, JUSTIŢIE ŞI INSTITUŢII EFICIENTE
Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile
Dezvoltarea durabilă nu este doar o politică modernă, inteligentă, ci este și o paradigmă nouă despre funcţionarea societăţii. Pentru a fi o abordare funcţională, dezvoltarea durabilă trebuie să aibă o bază solidă. Această abordare implică societăți pașnice unde beneficiile dezvoltării durabile sunt accesibile pentru toţi. În plus, acest context promovează accesul la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile. Dezvoltarea durabilă poate deveni a abordare funcţională doar dacă societatea își va însuşi şi va trata această perspectivă ca pe o viziune proprie şi cuprinzătoare.
OBIECTIVUL 17: PARTENERIATE PENTRU REALIZAREA OBIECTIVELOR
Consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă
Dezvoltarea durabilă poate fi considerată un proiect global. Noi, la nivel de ţară, îndeplinim rolul nostru în acest proiect global. Trăim într-o lume globalizată, deci nu putem ignora ce se întâmplă în afara graniţelor politice. Toate eforturile la diferite niveluri au ca scop comun schimbarea direcţiei dezvoltării într-un sens pozitiv. Problemele globale impun soluţii globale, această abordare necesită şi colaborare, respectiv finanţare internaţională pentru atingerea obiectivelor din Agenda 2030. Procesul de transformare implică accesul la ştiinţa şi tehnologia inovativă, dezvoltarea capacităților în concordanţă cu principiile subsidiarităţii, modificarea comerţului şi a economiei într-o direcţie mai sustenabilă, şi elaborarea variantei coerente privind politica dezvoltării durabile.
În cadrul atelierelor din proiect, îndrumați de profesorii coordoonatori Cataragă Issabella Ștefania, Pădurețu Emil Tudosoiu Daniel, Dumitrescu Gherghina, Iacob Claudia Ramona, elevii au studiat cele 17 obiective și au pregătit texte literare și eseuri în care au transpus punctele lor de vedere asupra obiectivelor și modului cum le văd implementate în comunitatea lor și în lume
Tinerii au beneficiat de consiliere artistică și educațională.
Vă invităm la cenaclu să faceți cunoștință cu punctele de vedere argumentate și prezentate literar de elevii: Andrei Alexandru Constantin, Bădălan Fabio Alexandru, Becșenescu Rareș Petre, Bobeși Maria Roxana,Buciuman Iulia Andreea, Cănăvoiu Andrei Tudor, Ceaușu Bianca Maria, Diaconu Ștefan, Dinucu Ionuț Adrian, Matei Karina Maria, Mihăilescu Mara Steffani, Mustață Daniel Alessio, Necșoiu Elena Alexia, Nedelcu Daniel Constantin, Oncete Octavian Gabriel, Oprea Robert Andrei, Paicu Eliza Filofteia, Prejoianu Ionuț Florian,Prujoiu Rareș Gabriel, Radu Elena Loredana, Stroie Robert Andrei, Șandru Maria Anastasia, Yorgo Vlad, Ungureanu Ionuț Bogdan, Zăt Aydda Elena.
Lor și comunității care va primi mesajul lor, domnul consilier de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, le-a transmis:
„Mă bucur că sprijinim, din nou, un proiect care pune accent pe artă ca vehicul de a transmite informații valoroase despre sustenabilitate. La fiecare dintre piesele de teatru puse în scenă în anii precedenți am observat că tinerii sunt foarte receptivi și foarte încântați. Avem nevoie de o nouă generație care să fie apropiată de arte și să își dorească un viitor sustenabil. Iată că aceste elemente se îmbină armonios și că vom avea ocazia, din nou să, arătăm că dezvoltarea durabilă este despre implicare, optimism și creativitate în toate aspectele vieții”
Președintele Asociației E Ceva Bine, Iulian Văcărean, a urmărit cu atenție fiecare etapă a proiectului și transmite:
˝Tinerii de astăzi, copiii, sunt mult mai deschiși la frumos și artă, însă fără a trece nepăsători pe lângă temele majore ale viitorului. Pentru ei educația nu mai este doar o catedră și câteva bănci într-o clasă. Educația este o formă de adaptare la un viitor acum necunoscut, dar care prin acțiuni inteligente și calculate nu are cum să nu devină un viitor mai bun, un viitor sustenabil.˝
Vă invităm deci să participați și să fiți receptivi la mesajele transmise de tinerii ariști, care vă promit o experiență cinematografică specială, care vă va da de gândit. Arta este cel mai bun ambasador al ideilor care vor schimba lumea și felul în care ne gândim la ea!
Proiect finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Asociația „E Ceva Bine” este un ONG al cărui scop este dezvoltarea de proiecte cultural-social-educaționale care să genereze un efect pozitiv în comunitate și schimbare socială prin artă. Identificând tema, problema și/sau grupurile țintă, Asociația gândește proiecte și programe care prin activități de educare prin artă intervin în mediul imediat. Proiectele desfășurate de Asociația E Ceva Bine sunt cunoscute atât la nivelul Bucureștiului, dar și național și internațional, datorită impactului pozitiv pe care l-au avut asupra grupurilor țintă și în comunitate, datorită originalității lor și nu în ultimul rând prin campaniile de promovare de succes. Asociația a primit de asemenea prestigioase premii în cadrul Galei Societății Civile și Galei Asociațiilor Comunitare.