fbpx
Timp liber

Cumpărăturile de Crăciun

Cum să nu ajungi extenuat și falit în Ajun

Cumpărăturile de Crăciun trebuie făcute cu chibzuință, dacă vrem să nu dăm iama în bugetul familiei. Tentația e mare, e-adevărat, dar, dacă ne facem un plan de acțiune și de cheltuieli, vom reuși să păstrăm echilibrul. 

Așadar, cum facem să nu transformăm Crăciunul într-o risipă, dar să ne bucurăm totuși de sărbători îmbelșugate? Și, să nu uităm, anul acesta avem o capcană în plus: pericolul de contaminare cu coronavirus în goana noastră prin magazine. 

Organizează din timp cheltuielile de Crăciun

Dacă vrei să îți priască sărbătorile de iarnă și să nu intri în noul an cu conturile goale, este bine să te organizezi din timp. Unii încep încă din octombrie să-și facă lista cu cheltuielile. Dacă tu n-ai făcut-o încă, apucă-te de ea azi! Bugetul de cheltuieli pentru sărbători pentru luna decembrie poate fi structurat așa:

  • Cadouri 
  • Alimente
  • Brad și decorațiuni
  • Vacanță 
  • Revelion

Cadourile de Crăciun

Fă-ți o listă cu persoanele pentru care vrei să fii Moș Crăciun și cadourile pe care ai vrea să le oferi. Urmărește din timp ofertele speciale și, când găsești ceva convenabil, cumpără! Vei fi tentat, poate, să spui că, începând cu sfârșitul lunii noiembrie – când este Black Friday – și până aproape de Crăciun, vor fi tot felul de oferte. Dar e posibil să nu găsești preț redus la ceea ce vrei tu să cumperi. E mai sigur să cumperi când ai o ofertă bună. 

Cadourile de Crăciun nu trebuie să fie o obligație și o povară financiară. Îndreaptă-te mai degrabă spre daruri de suflet sau unele cu mesaj puternic. Presupunând că pe lista ta sunt persoane apropiate, cu siguranță știi ce le emoționează, astfel încât să poți găsi un dar cu adevărat din suflet, care să arate cât îi apreciezi, nu cât ai cheltuit. 

Pentru cadourile pe care le faci din obligație – fiindcă putem avea și așa ceva pe listă – există variantele clasice: o sticlă de vin de calitate pentru domni, iar pentru doamne, o eșarfă sau o cutie de bomboane fine. Ambele pot fi în jur de 50 de lei, deci bugetul tău nu va suferi grav. 

O altă soluție pe care o ai dacă vrei să ții bugetul de cadouri sub control e să dai mai departe daruri pe care le-ai primit în trecut, dar care nu ți s-au potrivit. Condiția este să ții minte de la cine le-ai primit, ca să nu le dai inapoi fix celor care ți le-au dăruit 😊

Stocul de alimente pentru Crăciun

Să fim sinceri! De sărbători avem tendința să cumpărăm multă mâncare. Mult mai multă decât mâncăm cu adevărat. Dacă știi că urmează să petreci mai mult timp în vizite pe la rude sau prieteni, nu are rost să cumperi de toate, doar ca să fie Crăciun și la tine în frigider. Gândește-te ce program ai: dacă în Ajun și în zilele de Crăciun mergi la masă la părinți, apoi la socri, mai dai o fugă și pe la bunici, nași sau alte neamuri, chiar nu are sens să-ți umpli cămara sau să petreci ore în șir gătind. 

Atfel stă situația dacă tu ești persoana care primește vizitele. În cazul acesta, pregătește un meniu și cumpără doar ce ai nevoie pentru preparatele de pe listă. Ingredientele neperisabile și băuturile le poți cumpăra din timp, ca să nu fie nevoie să cheltuiești exorbitant pe 22 sau 23 decembrie. 

Oricare ar fi situația ta, ține minte că nimeni nu concurează la ”cea mai încărcată masă de Crăciun”. Important e să fiți împreună și să vă simțiți bine, nu să ajungeți pe la spitale din cauza abuzurilor alimentare sau de alcool.

Bugetul pentru brad și decorațiuni

Dacă ai un brad artificial din anii trecuți și nu-ți lipsesc nici decorațiunile, atunci poți trece 0 în această secțiune a bugetului. Partea mai dificilă e să rămână zero și după ce intri prin magazine sau pe site-urile care vând așa ceva. 

O să vezi reclame la tot felul de ghirlande, globuri, lumânări parfumate. Simți că ai intrat în rai și îți vine să cumperi din toate. Ideal e să te abții și să te gândești că deja ai în casă 5 instalații de brad și pungi sau cutii întregi cu decorațiuni din anii trecuți. Nu mai bine împrospătezi aspectul bradului doar cu câteva globuri noi mai speciale, în caz că-ți apar în cale?

Dacă urmează să cumperi un brad natural, uită-te la toate ofertele, inclusiv la cele din marile magazine. S-ar putea să găsești niște prețuri mai bune decât în piață și o calitate superioară. 

Vacanța de sărbători

Anul acesta, coronavirusul a lăsat liber rândul acesta din buget. Dacă în anii trecuți ai luat la rând toate târgurile de Crăciun din Europa și destinațiile exotice pentru Revelion, în 2020 cei mai mulți vom sta acasă. Dacă te încumeți să mergi la munte în România, te poți aștepta la prețuri uriașe, mai ales dacă te duci în Poiana Brașov sau alte stațiuni considerate de top la noi. 

Anul acesta, rezervările s-au făcut pe ultima sută de metri, la prețuri maximale. La o privire aruncată pe site-urile de profil vedem că, pentru o familie de 3 persoane, un revelion la munte, 3 nopți, costă între 4000 și 9000 de lei, în funcție de destinație și pachetul turistic ales. La acest preț se adaugă costul drumului și cheltuielile din timpul vacanței. 

Bugetul pentru Revelion

Indiferent unde alegi să petreci noaptea dintre ani, tot vei cheltui! Vrei să te prindă 2021 cu masa plină de delicatese și băuturi bune, în haine noi, eventual într-un loc cât mai frumos. Gândește-te, totuși, că e doar o noapte, n-are sens să intri cu contul gol în noul an fiindcă ai cheltuit totul pentru petrecerea de Revelion. 

Și încă un lucru: nu te duce la o petrecere unde vor fi mulți oameni. Sunt slabe speranțe că oamenii vor păstra regulile de distanțare și e risc foarte mare să te îmbolnăvești de COVID. 

Cum te protejezi de coronavirus la cumpărături?

O altă grijă pe care o avem anul ăsta de Crăciun și Revelion în 2020 este să nu ne îmbolnăvim de COVID-19. Cel mai simplu și cel mai în siguranță ar fi să-ți faci toate cumpărăturile online. Dacă nu poți sau nu vrei să faci așa, du-te în magazine la orele când sunt cel mai puțin aglomerate. Și nu lăsa toate cumpărăturile pe ultimele zile. Oamenii vor fi nervoși, agitați, grăbiți și neatenți. Nu-i o idee bună să fii atunci în preajma lor, când protecția va fi ultima lor grijă. 

De pildă, dacă mergi la cumpărături la prima oră, cel mai probabil magazinele vor fi goale, iar rafturile pline. Win-win! Regula e valabilă și dacă vrei să cumperi din piață. Poartă obligatoriu mască și mănuși, dezinfectează-te imediat ce ai ieșit din magazin și, odată ajuns acasă, spală-te foarte bine pe mâini. Apoi dezinfectează cu atenție toate ambalajele produselor pe care le-ai cumpărat, înainte să le depozitezi în cămară sau în frigider.

Back to top button