fbpx
Casă & Familie
În tendințe

Cum poți achiziționa în condiții de siguranță un vehicul din alt stat european

Sfaturi oferite de Centrul European pentru Consumatori

Ai găsit o ofertă de vis, un vehicul la un preț excepțional, dar vânzătorul este din altă țară europeană? Iată la ce ar trebui să fii atent înainte de a face plata!

Compară prețurile

Fă propria cercetare, la diferiți dealeri și la producători. Dotările standard și caracteristicile tehnice ale unei mașini pot să nu fie același pe toate piețele naționale.

Ține seama nu numai de prețul mașinii, ci și de toate costurile suplimentare aplicabile în țară: taxe pentru înmatricularea sau deținerea unei mașini, TVA pentru o mașină nouă, taxe de mediu, timbre… Este posibil să ai nevoie de plăcuțe de tranzit și de asigurare pentru a aduce mașina în țară. 

Află dacă oferta este disponibilă pentru România

Uneori, ofertele făcute într-un stat membru UE nu sunt deschise și consumatorilor din alt stat, chiar dacă este membru UE. Acest lucru se poate referi la achiziția în sine sau la servicii accesorii, cum ar fi garanțiile comerciale. Verifică aceste date cu vânzătorul. Legislația UE interzice discriminarea nejustificată pe baza naționalității sau rezidenței. Însă există și motive legitime pentru care ofertele pot diferi de la o țară la alta – de exemplu costurile din cauza distanței sau a caracteristicilor serviciului, condiții de piață, probleme legate de prețurile concurenților sau riscurile legate de diferențele dintre reglementările naționale.

Află informații despre vânzător

Înainte de a investi într-o mașină, asigură-te că vânzătorul este legitim – verifică existența legală a comerciantului în registrele camerelor de comerţ  – serviciu gratuit în majoritatea cazurilor.

Verifică dacă site-ul web indică termenii și condițiile generale, garanțiile legale și drepturile de retragere și că acestea sunt formulate corect, fără greșeli de ortografie etc. Pentru contractele la distanță și în afara spațiilor comerciale, ai dreptul să examinezi și să returnezi produsul în interval de cel puțin 14 zile de la livrare, cu excepția cazului în care mașina a fost special proiectată/personalizată.

Verifică data la care a fost creat și înregistrat site-ul web al comerciantului: un site foarte nou și plin de reclamații impune prudență. Verifică datele actualizării site-urilor și dacă fotografiile nu au fost preluate de pe alte site-uri.

Verifică adresa – hărțile disponibile public pe Internet îți permit să o localizezi: dacă pare să fie într-o zonă rezidențială, fii prudent.

Verifică reputația vânzătorului online sau pe listele publice, provenind, de exemplu, de la organele judecătorești de soluționare a litigiilor. Telefonează la companie ca să îți faci o idee despre standardele de servicii pentru clienți.

Documentează procesul de pre-cumpărare prin tipărirea/salvarea documentelor principale, cum ar fi confirmarea comenzii, factura, termeni și condiții generale, schimburi de e-mail, etc.

Verifică detaliile mașinii

Cere vânzătorului toate detaliile mașinii: număr de serie, fotocopie după dovada proprietății, citirea contorului de parcurs și factura de cumpărare. Evită vânzatorii care răspund la aceste întrebări superficial și evaziv.

Solicită cartea de service, istoricul mașinii și toate actele de înmatriculare. Nu accepta ca acestea să fie trimise doar la o dată ulterioară.

Verifică valoarea reală a mașinii, în special pentru mașinile second-hand. Dacă oferta pare prea bună să fi adevărată, probabil că este! În majoritatea țărilor, va trebui să consulți site-uri web private, cluburi auto sau federații de dealeri pentru o evaluare.

Directiva 2009/40/CE stabilește: mașinile trebuie să fie testate la cel puțin 4 ani de la data primei înmatriculări și la fiecare 2 ani după aceea. Cu toate acestea, trecerea unei inspecții nu înseamnă neapărat că mașina este în stare bună. Detaliile certificatului de inspecție tehnică variază considerabil de la un stat la altul: un certificat austriac oferă numeroase informații, cum ar fi o descriere amănunțită a stării externe a mașinii, dar un certificat german dă puțin mai mult decât rezultatele testelor de funcționare și este foarte scurt.

Verifică metodele de plată

Nu efectua plăți anticipate prin transfer de numerar, mai ales dacă nu ai întâlnit niciodată vânzătorul și nu ai văzut mașina. Folosește cardul de credit, care oferă o protecție mai bună, mai ales în cadrul schemei de rambursare. Nu semna un contract dacă nu îl înțelegi – citește cu atenție, fiecare cuvânt contează!

Back to top button