fbpx
Casă & FamilieTimp liber

Asertivitatea se poate deprinde

abilitatea de a-ți exprima sentimentele

Cum comunici încrederea în tine concomitent cu respectul față de celălalt poți deprinde în cursul online organizate de Fundația Calea Victoriei

Atelierul online de comunicare asertivă începe pe 25 februarie și este susținut de Roxana Nourescu, psihoterapeut de orientare analitică jungiană.

În contextul comunicării tipice contextelor contemporane, în care ponderea interacțiunilor directe este echilibrată de interacțiunile mediate (telefonice, online etc) asertivitatea devine, dincolo de componenta directă de afirmare și impunere a propriei intenții, un instrument pentru claritate și eficiență în comunicare.

Asertivitatea este un cuvânt împrumutat din limba engleză, unde desemnează abilitatea de a-ți exprima sentimentele, gândurile și nevoile cu încredere, având totodată respect față de cealaltă persoană. Asertivitatea este strâns legată de identificarea, menținerea și exprimarea anumitor limite: a limitelor personale, indicând ceea ce ești dispus să accepți și de ce nu, dar înseamnă și respectarea limitelor celuilalt, în sensul de a evita să aduci tu însuți atingere integrității sau demnității celeilalte persoane.

În contextul comunicării asertive, cunoaşterea de sine înseamnă să ştii cu precizie care îţi sunt emoţiile, nevoile şi limitele într-o situaţie dată şi să ai încredere în validitatea acestora în aşa fel încât să le poţi exprima clar, atât în propria minte cât şi faţă de ceilalţi oameni.

Deși asertivitatea este considerată de unii autori drept un comportament înnăscut. Însă din fericire este un comportament care se dobândește prin exercițiu, în măsura în care conștientizăm că avem de schimbat ceva în modul de comunicare cu ceilalți.

Asertivitatea este o abilitate care are nevoie de exerciţiu şi de perseverenţă, dar se întemeiază întotdeauna pe alte aspecte ce ţin de psihologia individuală: stilul de relaţionare învăţat pe parcusul vieţii, stima de sine, încrederea în sine.

Temele abordate în atelier:

1. Stiluri de comunicare.

2. Ce ne împiedică să fim asertivi?

3. Cum ne putem înţelege şi canaliza într-un mod adecvat emoţiile. Gestionarea furiei ca prim pas în dobândirea asertivităţii.

4.Ce ne ajută să fim mai asertivi?

5.Cum ne putem exersa asertivitatea?

Cursul are loc online, live, pe zoom.us.

Am întrebat-o pe Roxana Nourescu mai multe, pentru a clarifica mai multe aspecte legat de cum se poate deprinde asertivitatea.

Cum deosebim această atitudine de ceea ce românul numește tupeu? Dar de dominanță? Dar de intimidare?

Tupeul, dominanța, intimidarea au în comun un dezechilibru de nivel între doi indivizi. Tupeul înseamnă o îndrăzneala exagerată care lezează limitele celuilalt. Dominanța și intimidarea presupun situarea sau încercarea unei persoane de a se situa pe un nivel superior celeilalte. Cred că este foarte important să delimităm agresivitatea de asertivitate.

Asertivitatea înseamnă capacitatea de a te afirma, dar nu prin diminuarea celuilalt, ci păstrând un raport de la egal la egal. Poziționarea inegală trezește în cealaltă persoană frică și furie, pentru că noi toți ca indivizi suntem foarte sensibili la indiciile din mediu care ne afectează în vreun fel statulul sau poziția socială.

Când cineva încearcă să te domine sau să te intimideze, resimți automat iritare, întrucât limitele despre care spuneam îți sunt amenințate. Asertivitatea înseamnă capacitatea de a transmite un mesaj fără a avea intenția de a leza, insulta, domina.

Cât de importantă este empatia pentru întreținerea unei asertivități sănătoase?

Empatia este capacitatea de a înțelege lumea interioară a altuia, de a-ți putea reprezenta sentimentele altei persoane și impactul pe care îl au cuvintele și comportamentele tale asupra acesteia. Pe scurt, să fii asertiv, dar și empatic înseamnă să ai o atitudine de considerație față de sentimentele altei persoane și să alegi acele cuvinte și comportamente care să reflecte această intenție.

Pe de altă parte indivizii care sunt prea empatici – cei care se gândesc mai mult la sentimentele celorlalți decât la ei înșiși – pot avea dificultăți cu asertivitatea, întrucât se tem că afirmarea de sine i-ar răni pe alții.

Asertivitatea se reglează prin practică; dacă îți iei curajul de spune lucrurilor pe nume, poți observa în timp ce funcționează și ce nu și îți poți ajusta felul în care răspunzi.

Back to top button