Bucharest International School of Management (BISM) și ECHO School au organizat joi, 13 februarie, un eveniment dedicat viitorului pieței muncii, care a abordat tendințele emergente, impactul tehnologiei și al inteligenței artificiale, precum și așteptările generației Z de la cariera lor. Specialiști din diverse domenii, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și studenți, au analizat competențele esențiale pentru viitor și modurile prin care organizațiile pot sprijini dezvoltarea tinerilor profesioniști.
Unul dintre subiectele principale abordate în cadrul conferinței a fost rolul educației în pregătirea tinerilor pentru provocările pieței muncii.
„Rolul școlii se mută de la a oferi informație la a dezvolta abilități. De la așa numitele abilități transversale, cum ar fi gândirea critică și abilitatea de a rezolva probleme, la abilități tehnice legate de noile tehnologii, cum ar fi împrietenirea cu inteligența artificială. De asemenea, rolul școlii în noul context este să dea dovadă de agilitate și să creeze rapid programe noi pentru profesiile emergente. Noi, de exemplu, avem la BISM un program de facultate specializat în marketing digital, iar la ECHO School trei programe care acoperă trei arii esențiale în dezvoltarea de jocuri video.”, a spus Radu Atanasiu, Associate Dean, BISM.
Pe fondul influenței tot mai mari a economiei globale, într-o lume în care digitalizarea și sustenabilitatea devin priorități, cererea pentru locuri de muncă creative crește, iar tinerii sunt tot mai atrași de oportunități flexibile, care le oferă autonomie și posibilitatea de a-și urma pasiunile.
„Generația Z are nevoie de flexibilitate, înțelegere și sprijin pentru a reuși. Jobul ideal pentru mine are două componente: oamenii și pasiunea. Este locul în care contribuția mea este valorificată și simt că aduc plus valoare pentru compania din care fac parte.”, a spus Cosmin Nastasă, student BISM.
Industria dezvoltării de jocuri video este unul dintre domeniile care reflectă aceste schimbări. Pe măsură ce industria se extinde la nivel global, cererea pentru specialiști în acest domeniu crește semnificativ, iar salariile variază în funcție de experiență și locație. În România, cel mai mare deficit de forță de muncă din industria dezvoltatoare de jocuri se resimte în segmentele de design și animație.
„De asemenea, există o cerere constantă pentru specialiști seniori, a căror experiență nu se limitează doar la competențele tehnice, ci include și abilități transversale, cum ar fi leadership-ul și gestionarea proiectelor complexe.”, a menționat Mariana Lupuianu, Head of Talent Acquisition, Amber.
Datele companiilor de research arată că tinerii sunt tot mai interesați de domenii emergente și de recalificare profesională. Conștientizarea importanței educației continue și a adaptabilității la noile cerințe ale pieței muncii îi determină să caute oportunități în sectoare precum tehnologia, trainingul și wellbeing.
„Vedem că tinerii vizează joburi în domeniul IT, dar surprinzător este interesul pentru zona de formare și training unde mulți tinerii își doresc joburi, anticipând nevoia de recalificare și educare continua pentru a obține relevanță profesională. Nu în ultimul rând, domenii precum wellbeing și psihologia sunt atractive pentru generațiile tinere, aceștia înțelegând importanța stării de bine și a sănătății mintale.”, a subliniat Silvia Luican, fondator iZi Data.
Pe măsură ce tehnologia accelerează schimbările pe piața muncii, provocările nu sunt doar profesionale, ci și personale. Paul Olteanu, Master Trainer & Coach, a explicat că din această accelerare apar consecințe adverse asupra sistemului nervos și asupra stării de bine, atât la nivel individual, cât și la nivel de comunități și societate. „În acest context, consider că este esențial să ne dezvoltăm un set de meta abilități, indiferent de direcția pe care o alegem în carieră. Sir Ken Robinson, în cartea Imagine If, identifică opt astfel de competențe fundamentale: curiozitatea, creativitatea, gândirea critică, comunicarea, colaborarea, compasiunea, civismul și echilibrul interior.”, a mai adăugat el.
Concluziile evenimentului gravitează în jurul mai multor cuvinte cheie precum: flexibilitate, învățare continuă, empatie, comunicare autentică, valorizare și creativitate.
Alte intervenții ale speakerilor prezenți la eveniment:
Alina Marian, VP Human Resources, Cărturești
- Dincolo de proiectele din zona creativă, unde colaborăm adesea cu freelanceri, și în librării ne adaptăm programul pentru a face loc învățării. Mulți dintre librarii noștri sunt studenți, iar pentru ei, Cărturești nu e doar un loc de muncă, ci un spațiu firesc, care se potrivește cu ritmul lor. Programul este gândit astfel încât să le lase timp pentru cursuri și pentru toate descoperirile care vin odată cu anii de studiu. Această flexibilitate este o reflecție a modului în care vedem munca: nu doar ca pe o ocupație, ci ca pe un proces de creștere.
- Tinerii care visează la o carieră globală nu mai au doar granițele geografice de trecut, ci și pe cele ale cunoașterii, iar asta înseamnă să investească în abilități transferabile, precum limbi străine, competențe digitale, gândire critică și adaptabilitate. Lumea se schimbă repede, iar cei care învață continuu și sunt deschiși la experiențe noi vor avea mereu un avantaj.
- La Cărturești, vedem librăriile ca pe locuri unde cărțile, ideile și oamenii călătoresc dincolo de granițe, de aceea, suntem parte din rețele internaționale precum RISE Bookselling și Federația Europeană și Internațională a Librarilor (EIBF), unde librarii noștri participă la schimburi de bune practici și programe de formare. Prin inițiative precum Booksellers Exchange, colegii noștri au avut ocazia să descopere cum arată librăriile din alte colțuri ale Europei. Doar anul trecut, librarii Cărturești au fost în schimb de experiență în Franța, Spania și Slovacia.
Diana Simion, Associate Professor, BISM
- În fața schimbărilor accelerate, a incertitudinii și impredictibilității viitorului, nu e de mirare că reziliența, flexibilitatea și agilitatea au urcat pe locul 2 în top-ul skill-urilor cheie pentru viitor – conform studiului global despre Viitorul Job-urilor, realizat de World Economic Forum (2025). Abilitatea de a te ridica și a depăși obstacolele, de a învăța din greșeli în loc să le eviți sau să te lași descurajat de ele, adaptarea la context, reiterațiile și calibrarea a ceea ce faci și a modului în care o faci te ajută să navighezi cu încredere prin valurile de schimbări, oricât de mari ar fi ele.
- Empatie va fi superputerea care ne va ajuta să accesăm și să înțelegem perspective diferite, care va face echipă bună cu gândirea critică și creativitatea în a construi și livra mesaje relevante. Într-o abundență comunicațională, va pune ascultarea la baza interacțiunilor noastre, va facilitatea deschiderea către o comunicare mai autentică și mai incluzivă. Fie că va fi vorba de mesaje scrise, audio, video, VR sau AI avatars, preocuparea majoră va fi legată de cum putem să comunicăm mai autentic, mai relevant și mai responsabil nu pentru a transmite informații, ci pentru a construi conexiuni și a genera impact.
Paul Olteanu, Master Trainer & Coach
- Învățarea continuă este indispensabilă într-o lume aflată în permanentă schimbare. Domenii întregi se transformă, unele cunosc o creștere accelerată, în timp ce altele își reduc semnificativ numărul de locuri de muncă. Fără un proces constant de învățare și adaptare, riscul este fie să devenim irelevanți pe piață, fie să experimentăm o scădere a calității muncii până în punctul în care aceasta nu mai este competitivă.
- Impactul tehnologiei este semnificativ, accelerând transformările prin care deja trece piața muncii. Spre exemplu, dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale a condus la automatizarea unor sarcini, făcând ca anumite profesii sau părți ale acestora să devină mai puțin necesare ori ușor de externalizat, cum ar fi jobul de traducător sau anumite aspecte ale editării și creației foto-video. Acestea sunt doar câteva exemple punctuale ale modului în care instrumentele AI influențează piața muncii.
- Este important să conștientizăm că percepția asupra realității nu este un concept obiectiv, ci rezultatul reprezentării interioare a fiecăruia dintre noi. Fiecare persoană filtrează realitatea exterioară printr-o lentilă subiectivă, influențată profund de experiențele și convingerile sale. Prin urmare, dezvoltarea capacității de a înțelege această dinamică, alături de deschiderea față de perspectivele celor din jur, devine o abilitate valoroasă.
Silvia Luican, founder iZi Data
- Noile tehnologii și inteligența artificială preiau tot mai mult din sarcinile tehnice și de documentare, astfel crește importanța abilităților interumane și de relaționare. Tinerii înțeleg acest lucru și pun tot mai mult accent pe dezvoltare personală, caută medii în care să facă conexiuni autentice cu oamenii.
- Nevoile actuale ale tinerilor de la o facultate migrează de la nevoia de învățare a teoriei către zona experienței practice și interacțiunii offline. Tinerii vor să cunoască oameni în offline care să le deschidă oportunități profesionale și relații autentice precum și experiențe practice de învățare.
Mariana Lupuianu, Integrative Psychotherapist, Head of Talent Acquisition, Amber
- Automatizarea și inteligența artificială transformă industria de game development, generând noi oportunități în domenii precum game design, UX/UI design, digital marketing și content creation. În același timp, globalizarea și accesul extins la piețele internaționale permit angajatorilor să recruteze talente din diverse regiuni, influențând astfel nivelul competiției și tendințele salariale.
- Deficitul de forță de muncă se resimte cel mai acut în domeniile de UX/UI design și animație, unde numărul specialiștilor disponibili este în scădere. În zona tehnică, anumite limbaje de programare au devenit mai puțin utilizate, ceea ce influențează cererea pentru anumiți specialiști.
Roxana Drăghici, Head of sales, EJobs
- România nu stă foarte bine din acest punct de vedere, la capitolul career assessment și lifelong learning, însă în marile centre universitare vedem că începe să apară un interes pentru programe de voluntariat, ONG-uri, consiliere profesională, participarea la cursuri de certificare profesională și chiar începerea carierei mult mai devreme decât o faceau tinerii acum 5-10 ani. Deja categoria 18-24 de ani este a doua cea mai activă categorie de aplicanți din eJobs, care anul trecut a avut 3,3 milioane de aplicări.
- În plus, pe măsură ce tehnologia avansează, există o cerere crescută pentru profesioniști care pot crea și gestiona conținut digital, aplicații și soluții inovatoare. Aceasta include designeri, dezvoltatori de software și specialiști în marketing digital.
Gabriel Stancu, Lecturer ECHO School și Head of Studio, AMBER
- Deși avem deja modele de AI care pot genera imagini cu aproape orice compoziție, subiect și still, joburile din mediul artelor plastice și al designului grafic nu au dispărut și nu par să dispară. Dimpotrivă, artiștii cu care lucrăm noi folosesc cu succes AI-ul pentru a își ușura munca. AI-ul este un multiplicator de forță pentru problem solving. Probabil ca nu va rămâne așa, dar este încă devreme să vorbim despre inovație generată exclusiv de AI.
- Spiritul antreprenorial este unul dintre cele mai greu de găsit în piața muncii din România, cultura de muncă românească fiind una adânc orientată către execuție. Cred că lucrurile se schimbă odată cu generația Z, datorită apariției unor job-uri noi, antreprenoriale, atât în zona de entertainment, dar și în horeca și servicii. Totuși avem un deficit cultural mare față de alte țări din Europa și restul lumii.
Andrei Ungureanu, Agile transformation director, Coca-Cola
- Realitatea este că subestimăm schimbarea pe termen lung și supraestimăm pe termen scurt. Vor exista joburi pe care nici nu ni le putem imagina încă, dar va însemna și că trebuie să ne reinventăm și să reevaluăm relația cu munca. Trebuie să acceptăm că tehnologia e parte în ecuație, dar, ideal, rolul ei este să ne amplifice abilitățile, dar și umanitatea.
- Curiozitatea, colaborarea, creativitatea și gândirea critică sunt componente de bază în joburile viitorului. În contextul în care toți vom avea super inteligența la îndemână. Abilitățile sunt despre cum putem folosi practic super inteligența.
Diana Filimon, co-founder Gen, știri
- Tinerii Gen Z sunt cei care caută activ un echilibru între muncă și viață personală, sunt preocupați de sănătatea mentală și își doresc să fie parte dintr-o cultură organizațională care să promoveze inovarea și colaborarea, dându-le ocazia să se afirme. Apreciază angajatorii care pun accent pe valori similare cu ale lor și care oferă oportunități de creștere.
- Dar în același timp, trăim niște vremuri care devin din ce în ce mai imprevizibile, inclusiv economic. O instabilitate economică va afecta în primul rând generațiile tinere, cu mai puțină experiență. Progresul tehnologic generează schimbări destul de greu de anticipat pe piață, iar peste toate acestea se adaugă și problema izolării sociale dată de munca remote, preferată de această generație, care poate avea repercusiuni asupra integrării lor în diverse comunități. E o generație născută în vremuri mai bune, dar care pare menită să se confrunte cu schimbări dificile, pentru care va fi nevoie de toate abilitățile de adaptare pe care le au pentru a trece cu bine.
Mihai Zânt, Executive Coach & Trainer HUMANISTIC, Co-Founder CareerShift
- Freelancing-ul este, fără îndoială, alegerea principală în industriile creative care se îndreaptă spre gig-economy. În general, freelancerii sunt mai bine pregătiți și mai obișnuiți să lucreze pentru rezultate. Totuși, și ei se confruntă cu o provocare: menținerea angajamentului față de misiune în general.
- Economia globală are un impact semnificativ asupra cererii de locuri de muncă în industriile creative, atât prin interconectarea economiilor, cât și prin avansul inteligenței artificiale. Deja asistăm la o hiperproductivitate în munca creativă desfășurată alături de agenți AI.
BISM – Bucharest International School of Management aduce împreună oameni care schimbă lumea. BISM colaborează cu universități de prestigiu la nivel internațional, precum University of Maastricht, oferind programul de Executive MBA, acreditat Triple Crown. Peste 1300 de profesioniști au absolvit cu succes programele noastre, printre care Executive MBA și Fast Track Management Program (mini-MBA). În 2024, BISM își extinde portofoliul de programe pentru liderii de business prin lansarea Strategic Growth Management Program. De asemenea, BISM oferă programe de licență în parteneriat cu Abertay University din Marea Britanie, în domenii precum Business Management, Digital Marketing și Events Management.
ECHO School este o inițiativă de învățământ de avangardă, fondată de Bucharest International School of Management (BISM) și Amber, cel mai mare studio independent de game development din România. Cu programe de facultate acreditate de Abertay University, recunoscută internațional pentru excelența în designul de jocuri video, ECHO School își propune să pregătească viitoarea generație de lideri în tehnologie și inovație. Instituția se angajează să ofere studenților un mediu de învățare adaptativ și stimulativ, axat pe dezvoltarea competențelor digitale și creative, și promovează inovația ca instrument principal în modelarea carierei profesionale într-o lume în continuă schimbare.