fbpx
AlimentațieCasă & FamilieEducatieTimp liberWELLBEING
În tendințe

Ce este urgent? Ce este important?

scris de Dana Dobrescu


Într-un training despre prioritizare și delegare pe care l-am ținut săptămâna trecută, am explicat cât de important este să facem diferența dintre ce este urgent și ce este important. De multe ori ne pierdem timp și energie cu lucruri urgente, dar care nu sunt importante (solicitări ale altora, care nu sunt prioritare pentru noi, ci pentru ei, mesaje pe care le primim și la care răspundem imediat, conversații îndelungi când ne sună cineva). Întotdeauna să începem să facem ce e important și urgent, după care să ne alocăm timp pentru ce nu e urgent, dar e important. Treburile importante, dar care nu sunt urgente – personal sau profesional – ne dau sens și ne împlinesc. Este timpul în care facem strategii, gândim creativ, când intrăm ”in the flow”. La nivel personal ar fi sportul, lucrul la un proiect personal, documentarea despre vacanța următoare, mers la masaj, timp cu familia – un film, un boardgame. Ideal e să programăm în calendar ce nu e urgent și important. Ne ajută atât la organizare, cât și la a fi consecvenți și la a acționa în acord cu valorile și cu ce ne propunem. Apropos, te-ai gândit vreodată care sunt valorile tale?


Apar din ce în ce mai multe alimente cu conținut redus de sare, zahăr și grăsimi sau îmbunătățite cu proteine, fibre. Avem tendința să ne uităm pe fața ambalajului și ni se pare interesant să vedem 20 g de proteine și 3 g de zahăr. Dacă întoarcem produsul și citim tabelul nutrițional, constatăm că produsul poate să aibă, în schimb, o cantitate mare de grăsimi sau de carbohidrați. Fără zahăr nu înseamnă neapărat mai puține calorii.

Pentru foarte mulți producători este o provocare să reducă substanțial cantitatea dintr-un ingredient, fără a compromite gustul, care vine din grăsimi și zahăr. E un proces de inovație care poate lua ani. Atunci când reduc un ingredient, adaugă la altul (cum ar fi grăsimi pentru a compensa lipsa zahărului) sau un altul (polioli), care vine cu plusuri și minusuri. De exemplu, îndulcitorii consumați în exces pot provoca disconfort gastric (au efect laxativ, creează gaze, balonează).

Încă este o discuție ongoing despre cum impactează microbiomul pe termen lung. Efectul este diferit de la îndulcitor la îndulcitor, dar cercetările merg în direcția unui impact negativ al zaharinei și sucralozei, posibil stevia, și unui efect pozitiv, de prebiotic, al poliolilor – izomalt, maltitol (contrabalansat însă de disconfort gastric la anumite persoane). (Ref. PMC6363527)

Ce să știi? Este important să citești tabelul nutrițional, dincolo de orice vezi scris mare pe fața ambalajului. Pe măsură ce citești tabelul nutrițional, o să îți fie din ce în ce mai ușor să faci alegeri din ce în ce mai bune pentru tine.

De exemplu, am văzut multe persoane care vor să slăbească și aleg ciocolata din raftul destinat persoanelor cu diabet. Când vrei să slăbești, pornești, în primul rând, de la numărul de calorii zilnice. O ciocolată fără zahăr are cam tot atâtea calorii cât o ciocolată obișnuită. Produsele destinate diabeticilor nu sunt produse pentru slăbit. De altfel, a spune despre un produs că este pentru slăbit este înșelător, pentru că poți mânca absolut orice chiar și când vrei să slăbești, important e să ții sub control numărul total caloriilor – pe zi, pe săptămână. Ca regulă, uită-te ce scrie mare pe fața ambalajului și apoi citește în tabelul nutrițional despre macronutrienții care sunt omiși în față. Scrie mare în față ceva extraordinar despre zahăr și proteine? Atunci uită-te cu atenție, pe spate, la grăsimi. Și neapărat la numărul total de calorii.

Un bun studiu de caz legat de claimurile de pe ambalaj sunt batoanele proteice. Am auzit de multe ori întrebarea: ce baton proteic să aleg? Sunt din ce în ce mai multe variante în magazine și fiecare va scoate în față avantajul pe care îl are. În general este vorba de cantitatea de proteine și / sau lipsa zahărului adăugat. O comparație e completă când te uiți la toți macronutrienții, nu doar la cantitatea de proteine sau la lipsa zahărului. Și la calitatea proteinei.

Cum aleg? Cel mai important e să îți clarifici de ce vrei un baton proteic în loc de orice altceva. Eu, de exemplu, le cumpăr rar, prefer oricând să mănânc o bucată de carne cu salată și apoi ceva dulce, cum ar fi 2 bucățele de ciocolată sau o mini înghețată. Dar asta e alegerea mea. Deși sunt atentă la cantitatea de proteine, batoanele nu sunt o prioritate pentru mine. Îmi iau uneori câte un baton pentru că vreau să îmi cresc rapid aportul de proteine zilnic sau de curiozitate, să testez vreo nouă apariție pe piață. Dar poți să le alegi pentru că știi că vei sări peste o masă și vrei ceva rapid sau poate vrei să înlocuiască o gustare dulce și ai nevoie de ceva mai bogat în proteine, pentru sațietate.

Uită-te dacă numerele de pe ambalaj prezentate, scrise foarte eye-catching, sunt la 100 de grame sau la cantitatea batonului. Uită-te la numărul total de calorii. Sunt batoane cu 200 kcal/100g, sunt altele cu 500 kcal. Cu 7 g de grăsime, cu 20 g de grăsime. Chiar și cu 41 g. Cu 10 g de proteine sau cu 40 g. O cantitate mai mare de proteine și de fibre ajută la sațietate.

Nu înlocui frecvent mesele cu batoane proteice, pentru că ai nevoie de vitamine și minerale din diverse surse. E important să mănânci variat, în special legume și fructe.

Batoanele proteice nu sunt soluții minune pentru slăbit. Beneficiul lor primar vine din cantitatea de proteine, dar proteine de calitate găsești în mâncare obișnuită.

Batoanele pot ajuta să ții sub control macronutrienții, dar alege studiind cu atenție eticheta. E foarte important să te concentrezi să îți creezi obiceiuri sănătoase și să le pui în aplicare la cât mai multe mese din zi și nu să vânezi shortcuts.

Am lucrat zilele trecute la o comparație la zi a batoanelor proteice și am pus un tabel comparativ cu mai multe variante, aranjate în două sheets, atât în funcție de calorii, cât și de proteine, ca să vezi varietatea de opțiuni.


Când specialiștii vorbesc despre efectele negative ale dietei moderne asupra sănătății, se referă la ”standard american diet”. Aceasta este referința negativă pentru mâncat nesănătos, care duce la apariția unor boli ca afecțiuni cardiovasculare, diabet, Alzheimer, cancer. Cam 80% din dieta americană are la bază alimente procesate și ultraprocesate. Asta înseamnă că preponderent (în exces) consumă alimente bogate în calorii, dar cu un conținut nutritiv mai sărac. Mulți americani sunt supraponderali sau obezi. De fapt nu mulți, majoritatea. 70%. Îngrijorător. Avem o lume modernă, al cărei stres ne costă sănătatea, de aceea este important să fim atenți la ce consumăm și în ce cantități. Nu, nu e doar la ei, la americani. În România, sunt 59% persoane supraponderale.

Top 5 alimente care au multe calorii și puține substanțe nutritive:

  • sucuri
  • cartofi prăjiți
  • băuturile pe bază de cafea cu toppinguri generoase
  • pizza din comerț
  • prăjituri & gogoși

Există diverse variante de topuri – în altele apare și înghețata – în general sunt alimente pe care le consumăm fără să fim conștienți de dimensiunea porției.

Ce e de făcut?

  • Alege variante mai sănătoase, sucuri cu zero zahăr, cartofi la air fryer, cafea cât mai simplă, pizza home made.
  • Nu e cazul să elimini de tot produsele de mai sus, pentru totdeauna. E posibil să le dorești mai mult când le tai drastic. Conceptele all or nothing, good food / bad food nu ajută deloc când vrem să slăbim. Este dovedit științific că ne dorim mai tare ce ne restricționăm. O abordare echilibrată, asumată, ne ajută să adoptăm obiceiuri sănătoase pe termen lung, chiar dacă schimbarea vine mai greu la început.

Cel mai bine consumă aceste produse în moderație sau ocazional. Limitează-te la o porție: un pahar de suc (90-125 kcal), 1-2 felii de pizza (o felie are 200 -400 kcal), o gogoașă mică simplă (care are undeva în jur de 100 kcal; una mare, cu topping, poate sări de 250 kcal), 12-15 buc de cartofi prăjiți (apr. 140 kcal).

  • Privește ziua în ansamblu, cum spuneam și mai sus. Da, poți să slăbești mâncând dulce, pizza, luând uneori un frapuccino, dar ai grijă la celelalte mese ale zilei: concentrează-te pe carne și pe legume, limitează carbohidrații și grăsimile, pentru a face loc produselor de răsfăț. Nu îți recomand să faci asta frecvent, pentru că ai nevoie de mese echilibrate, din care să îți iei proteine, fibre, vitamine și minerale. Planificarea te va ajuta să combini și alimete de răsfăț și alimente bogate nutritiv, astfel încât să savurezi fiecare masă.

Către wellbeingcircle.ro

Articole similare

Back to top button