Balconul este o parte foarte importantă a unui apartament. Oamenii îl pot folosi ca loc de relaxare, ca spațiu de depozitare, ca pe o mică grădină sau ca atelier. Balconul închis sau deschis este o alegere individuală a proprietarilor și fiecare variantă are avantaje și se potrivește anumitor scopuri
Indiferent dacă ne decidem să închidem balconul sau să-l păstrăm deschis, este bine să stabilim de la început cum ne dorim să-l folosim. Există mai multe repere care ne pot ușura decizia și de aceea este bine să punem în balanță dorințele proprii și posibilitățile practice de amenajare.
Balconul deschis
Un balcon deschis permite aerisirea foarte bună a casei. Dacă este orientat spre est, sud sau vest, este perfect pentru amenajarea unei mici grădini asortate. Există din ce în ce mai mulți oameni pasionați de grădinărit, iar pentru un balcon deschis este șansa de a pune în practică ideile și de a experimenta nu doar cu plante decorative, ci și cu legume sau fructe. Cine vrea un loc de relaxare aparte poate prefera un balcon deschis, unde poate instala un scaun sau o mică banchetă confortabilă. Dacă pentru dvs. sunt importante lumina și aerul proaspăt, poate că balconul deschis este cea mai bună variantă. Un balcon deschis permite uscarea rapidă a rufelor în anotimpul cald. Este alegerea perfectă pentru cei care preferă spațiile deschise. În ce privește amenajarea, un balcon deschis presupune un minim de efort și costuri. De obicei mobilierul adecvat este cel de grădină, adică măsuță și scaune din palstic. Un mod frumos de a decora un balcon deschis este cu ghirlande de beculețe, care arată bine tot anul, nu doar de Crăciun.
Balconul închis
Un balcon închis se poate transforma într-o cămeruță suplimentară și poate deveni un nou spațiu locuibil. Astfel, balconul poate deveni oază de lectură, atelier de pictură sau meșterit, spațiu de muncă, dacă există loc pentru o măsuță și un scaun confortabil. Este bine de știut încă că va trebuie să cheltuiți o sumă deloc mică nu doar pentru închiderea balconului, ci și pentru amenajarea lui. Dacă va fi folosit ca spațiu de depozitare, este bine ca pardoseala să fie din gresie. Dacă va servi ca o cameră sau ca spațiu de relaxare, poate fi pardosit cu dușumele din lemn sau parchet. Celor care locuiesc la parter li se recomandă să-și închidă balconul din motive de siguranță. Iar marile avantaje ale unui balcon închis sunt izolarea termină și fonică și faptul că în casă intră mai puțin praf. Dacă pe un balcon deschis curățenia este mai greu de păstrat, din cauza prafului și păsărilor, balconul închis este mereu confortabil și curat. De asemenea, scad astfel costurile la energie termină în timpul iernii. Există și posibilitatea instalării unui corp de încălzit în balcon, pentru cei care doresc să-l folosească și în anotimpul rece. Balconul închis trebuie aerisit în mod regulat și este bine ca măcar una dintre ferestre să fie rabatabilă.
Balconul închis e foarte ofertant în ce privește posibilitățile de amenajare. Spațiul de depozitare se poate combina plăcut cu cel de relaxare, iar dacă locul o permite se poate atârna un hamac, se pot folosi mobile pliante, se pot monta rafturi pe pereți. Un balcon închis poate fi transformat în bucătărie, dacă o permite construcția locuinței. De asemenea, balconul închis se poate transforma în seră. Aici puteți cultiva plante rare de ghiveci, iar oaza va fi verde tot anul. Plantele au condiții excelente de creștere. În orașele mari și mai poluate, închiderea balconului reduce zgomotul ambiental și izolează mult mai bine locuința. Este bine să țineți seama de estetica fațadei și să alegeți soluții cromatice care se potrivesc contextului. De asemenea, dacă locuiți în clădiri istorice, probabil vă trebuie o autorizație suplimentară pentru a închide balconul.
Când luați decizia de a închide balconul, țineți cont de toți acești factori. Stilul locuinței, locul în care se află, stilul de viață al proprietarilor, mentenanța, costurile de construcție (dar și economia realizată la energie termică), toți acești factori contribuie la luarea unei decizii potrivite pentru fiecare în parte. Este bine de știut că dacă decideți să închideți balconul în anotimpul rece, costurile pot fi mai scăzute, pentru că în această perioadă firmele specializate au mai puține lucrări.