fbpx
Timp liber

Miracol: un thriller psihologic românesc

O poveste polițistă cu mult suspans și o realizare excepțională a lui Bogdan Apetri, regizor român și profesor de regie la universitatea Columbia, în New York

Thrillerul psihologic regizat de Bogdan George Apetri îi are în rolurile principale pe Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu. Din distribuție mai fac parte: Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Natalia Călin, Cătălina Moga, Olimpia Mălai, Vasile Muraru și Mircea Postelnicu.

Împărțit în două capitole, „Miracol o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată, pentru a merge la spitalul din orașul vecin. Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată.

A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei, care-i reface drumul pas cu pas – într-o structură perfect oglindită. Investigația lui aduce la lumină indicii și confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înțeles din spatele acțiunilor Cristinei, ci și la un posibil miracol.

„Cred că e important ca fiecare spectator să aibă parte de „miracolul” lui, de miracolul vizionării personale, prin prisma experiențelor proprii și mai ales prin ce își dorește să vadă. Tocmai asta cred că formează miracolul. Am avut atâtea discuții cu spectatorii după diferitele proiecții, încât mi-am dat seama că fiecare dintre ei își fac propria poveste. Și cred că tocmai în deschiderea cu care vine fiecare să vadă filmul, fără să anticipeze, fără să creadă de la început că va asista la un miracol în acest film, tocmai în asta cred că stă interpretarea finalului de film.” declară Emanuel Pârvu, interpretul rolului principal, pentru Cinemagia.

„Am stat o săptămână inclusiv în mânăstirea în care am filmat. Am renunțat la telefon, m-am dus la toate liturghiile, m-am rugat – am încercat să intru senzorial și emoțional în universul personajului, am vrut să înțeleg niște lucruri pe care intelectual nu aveam cum să le pătrund.”, povestește actrița Ioana Bugarin, interpreta călugăriței-adolescente Cristina.

„Cristina este o femeie puternică în felul ei și mi se pare că are micile sale revolte subtile. Totodată, ceea ce eu și Bogdan am încercat să spunem prin Cristina e că ea e „larger than life”. Adică e o persoană atât de spirituală, atât de încărcată energetic, încât ea nu mai acționează într-un fel care e logic sau care e coerent pentru noi. Ea acționează conform opticii ei interioare, spirituale, conform credinței ei în Dumnezeu. Are o încredere de nezdruncinat că Dumnezeu va rândui toate lucrurile.” declară Ioana Bugarin în interviul Libertatea.

După „Neidentificat”, câștigătorul trofeului ANONIMUL 2021, „Miracol  este a doua parte a unei trilogii a cărei acțiune se petrece în Piatra Neamț, orașul natal al regizorului Bogdan George Apetri (profesor de regie la universitatea Columbia, în New York).

„Miracol” este o producţie The East Company Productions (Romania), Cineart TV Prague (Cehia) şi Tasse Film (Letonia).

Filmul, distribuit de către Bold Films Studio, va rula pe ecranele a peste 40 de cinematografe din 20 de orașe din România (București, Cluj, Timișoara, Constanța, Iași, Ploiești, Sibiu, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Suceava, Bacău, Bistrița, Alba Iulia, Craiova, Galați, Buzău, Pitești, Arad, Botoșani și Târgu Jiu).

De asemenea, prin intermediul companiei franceze Memento International, filmul va fi distribuit în SUA și Canada de Film Movement, în Franța de Arizona Distribution, în Grecia de Weirdwave, în America Latina de Encripta, în Indonezia de PT Falcon și în Portugalia de Films4You, după premiera națională.

Back to top button