fbpx
Timp liber

Black Sea Fish Festival 2022

Invitație la un festin cu pește de neuitat la Mamaia

Cele mai prestigioase organizații gastronomice din România își dau mâna în weekend pentru a explora tot ce au apele noastre mai bun de oferit în materie de pește.

În perioada 17-18 septembrie 2022 Pirates Resort Mamaia va găzdui a VII-a ediție a manifestării Black Sea Fish Festival,  adunare la care vor participa bucătari profesioniști, specialiști din sectorul Horeca,  specialiști din industria piscicolă,  pescari de pe malul Mării Negre, Dunării și din Delta Dunării, comercianți de ustensile, instrumente și echipamente gastro, elevi din învățământul de stat – bucătari juniori, viitori profesioniști  ai industriei ospitaliere românești. 

PIRATES RESORT va oferi acea oază de joc și speranță pe care o asociem cu vacanța și care este cea mai prielnică turismului.

Competiție

Organizația Euro-Toques Romania, cu sprijinul  Asociației Culinare Euro Est Alternativ, au demarat în 2015 proiectul Culinariada,unicul Program Național de training-uri pentru elevii din învățământul de stat de specialitate, care vine în sprijinul profesorilor pentru a întări spiritul profesional ce trebuie indus noii generații de viitori profesioniști ai sectorului gastronomic și turistic. 

Anul acesta, cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României,  în cadrul Black Sea Fish Festival se va desfășura o competiție profesională pentru cei tineri care va strânge peste 50 de elevi, însoțiți de cadre didactice și traineri, competitori în cursa pentru Marele Trofeu al Mării Negre. 

Sub influența creativă a sloganului „The Power of The Blue Storm”, juniorii noștri își vor încerca îndemânarea și fantezia gătind exclusiv specii de viețuitoare care trăiesc în Dunăre,  Delta Dunării și Marea Neagră. 

Demonstrații culinare

Separat de competiția Culinară vor exista seminarii referitoare la tehnici de gătit (conduse de Radu Zărnescu și Florian Mihail Zeca), demonstrații de echipamente de gătit, probe de virtuozitate culinară la ceaun cu gătire sub presiune și la tandoori. 

Maeștrii bucâtari demonstrează cum peștii tradiționali de pe aceste meleaguri se pot prepara cu ajutorul celor mai inovatoare tehnici și de asemenea cum se pot integra în rețete celebre. Un exemplu este Pizza cu Lufăr marinat, prezentată de Pizza Chef Iulian Dumitrescu!

Când vine vorba despre Pizza cu pește sau fructe de mare, combinația dintre aluatul  frământat și maturat din făina românească Castelana de la 7 Spice și peștele Lufăr din Marea Neagră,  marinat crud cu emulsie din ulei de măsline, oțet de mere și suc de lămâie,  îți va oferi cele mai tari senzații la nivel olfactiv și gustativ! Cu ajutorul lui Ilie Jeciu,  instructor pentru scufundări industriale și de agrement din Eforie Nord, care va asigura materia primă pentru fructele de mare (midii, 

rapane, hamsii…) în parteneriat cu 7 Spice – făina Castelana- Made in Romania, se vor realiza mai multe rețete de Pizza Exotică care vin în completarea meniurilor standardizate. Unul dintre cei mai mari specialiști din acest sector, Mircea Toderaș, multiplu medaliat în concursuri profesionale, ne va delecta nu doar cu gustul, dar și cu partea vizuală a acestui sortiment de mâncare arhaică din sudul Italiei, care s-a consacrat la nivel mondial.

Dora Dobay, Cristian Nica, Cristian Olteanu, Ionela Olteanu, Gabriel Valentin, membri ai Asociației Culinare Euro Est Alternativ, vor face demonstrații de pregătire ale peștelui în mod tradițional, dându-le acestora o viziune contemporană.

Invitații externi ai acestei ediții din Turcia, Slovacia, Italia, Macedonia și Serbia vor prezenta produsele lor locale interpretate în diverse abordări contemporane.

Investiția pe care o facem astăzi în educația gastronomică orientată în dublu sens, adică înspre prestatorii de servicii, dar și spre consumatori va avea rezultate simțitoare pe termen mediu și lung, iar efectele vor avea o bună înrâurire asupra creatorilor de servicii turistice și gastronomice, fie că sunt pasionați de nou sau sunt adepți ai tradiției. Trebuie să fim mereu deschiși spre noi experiențe, fără a le ignora pe cele consacrate, să descoperim interpretări diverse ale unor abordări care să țină seamă de nevoile pe care consumatorii le au în contextul creat de pandemia care a marcat ultimii ani. 

Back to top button