Casă & FamilieEducatie

Ghidul adultului empatic pentru a preveni violența între copii

Cum prevenim violența între copii/tineri? Nu există un singur răspuns simplu, de aceea Fundația Terre des hommes a creat și publicat o serie de șase clipuri utile pentru toți adulții care doresc să înțeleagă mecanismele violenței și să prevină astfel răspândirea fenomenului în rândul copiilor.

Vă invităm să le urmăriți pe canalul nostru de Youtube.

Scopul fundației de protecție a drepturilor copilului este să faciliteze și să încurajeze înțelegerea, dar și să tragă un semnal de alarmă privind consecințele posibile și gravitatea fenomenului. Temele abordate sunt legate de definirea și recunoașterea violenței („Glumă sau agresiune psihologică?”), de semnele (Care sunt reacțiile copiilor la violență?) și cauzele sale, dar și de cultivarea empatiei (Ce simți ca martor al violenței dintre copii /tineri?). „Orice copil pe care îl numim dificil este, de fapt, un copil aflat în situații dificile de viață”, spune colega noastră psihopedagog.

Ambiția generală a proiectului CARING a fost în ultimii doi ani de a reduce violența bazată pe gen (GBV) în cele opt școli participante la nivel național, prin implicarea a zeci de facilitatori, profesori sau alt tip de personal, alături de elevi și părinți. Cu toții au devenit mai conștienți de normele și comportamentele nocive și au aflat cum să le conteste în mod constructiv. De asemenea, au gândit și creat împreună propriile campanii de promovare a unor comportamente pozitive, bazate pe înțelegere și acceptare. Astfel, elevii au captat atenția comunității pe o temă esențială, și-au cerut dreptul la siguranță, au dobândit încredere în forțele proprii și, în plus, au exersat abilități utile, precum creativitatea sau oratoria.

Efortul Fundației Terre des hommes de prevenție a început în urmă cu mai bine de șase ani, când am demarat primul proiect cu scopul de a transforma mediul școlar din România într-unul mai sigur, lucrând „la firul ierbii” și răspândind mesaje esențiale privind drepturile copiilor. Iar cele mai potrivite mesaje s-au dovedit a fi chiar cele ale copiilor: „Suntem cu toții diferiți în liceul nostru, dar toți avem locul nostru aici”, spune o elevă de la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu.

Potrivit cifrelor oficiale, în 2024 au fost înregistrate la nivel național aproape 4.000 de infracţiuni de violență în context școlar, însă acestea se referă doar la raportări și acte de violență fizică. La un total de peste 3,4 milioane de elevi, cel mai probabil actele de agresiune (neraportate) sunt mult mai multe.


Misiunea Fundației Terre des hommes în România este de a schimba societatea în beneficiul generațiilor viitoare. De peste 30 de ani echipa noastră de specialiști în protecția copilului (psihologi, sociologi și experți organizaționali) implementează programe și proiecte în beneficiul a mii de copii.

Acest comunicat este creat în cadrul proiectului CARING, Contestarea normelor sociale și de gen pentru a reduce violența împotriva copiilor în școală, co-finanțat de Uniunea Europeană. 

Conținutul său este responsabilitatea unică a Fundației Terre des hommes România și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene.

Back to top button