fbpx
Timp liber

CONCERT RAVEL/BERLIOZ, CU PARTICIPAREA PIANISTULUI DANIEL CIOBANU

Stagiunea 2021-2022 – începută în condiții pandemice și finalizată, din fericire, în condiții normale – se încheie la Sala Radio printr-un eveniment special. Vineri, 17  iunie 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului spaniol ANTONIO MÉNDEZ, vă invită la un program integral francez, cu Simfonia fantastică semnată de BERLIOZ și două lucrări create de RAVEL, compozitorul celebrului Bolero. Invitat special al serii este și pianistul DANIEL CIOBANU, care a atras pentru prima dată aprecierea internațională în 2017, la Concursul „Arthur Rubinstein” din Tel Aviv, unde a câștigat atât medalia de argint, cât și premiul publicului. A fost aplaudat în prestigioase săli de concert din întreaga lume, precum Carnegie Hall (New York), Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square – Londra etc. și a efectuat turnee în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.

Seara de la Sala Radio va debuta cu RAVEL – Alborada del gracioso, o lucrare orchestrată după una dintre părțile suitei de pian „Oglinzi”, suită compusă în 1904-1905 și inițial destinată transformării în muzică de balet. Veți asculta apoi, în interpretarea solistică a lui Daniel Ciobanu, Concertul în Sol Major semnat de Ravel, creat între 1929 și 1931 și inspirat de folclorul basc, dar și de jazz, în urma unui turneu întreprins de compozitor în S.U.A. Premiera a avut loc la Paris, în 1932, fiind dirijată de Ravel însuși. 

În partea a doua a concertului ce închide stagiunea de la Sala Radio veți asculta Simfonia fantastică, capodopera lui BERLIOZ creată în 1830, când avea doar 26 de ani, lucrare ce a devenit una dintre cele mai faimoase lucrări simfonice din toate timpurile. 

Notiţele sale despre simfonie îi dezvăluie cu claritate intenţiile, Berlioz fiind primul în istoria muzicii care s-a exprimat deschis și autobiografic prin muzica sa: „Un tânăr muzician de o sensibilitate morbidă și o imaginație bogată, într-o stare de disperare provocată de dragoste și dusă la paroxism, se otrăvește cu opium. Drogul, prea slab pentru a ucide, îl împinge într-o stare de somn adânc, în care are niște viziuni stranii. Senzațiile, sentimentele și amintirile sale sunt transformate – în creierul său bolnav – în idei și imagini muzicale. Ființa sa iubită devine ea însăși o melodie, o temă recurentă care îl bântuie continuu”. Subintitulată „Episod din viața unui artist”, Simfonia fantastică este inspirată direct din tumultuoasa viață a lui Berlioz și din pasiunea sa pentru actrița irlandeză Harriet Smithson, care i-a devenit soție pentru câțiva ani, înainte ca mariajul lor „agitat” să ia sfârșit. 

În ultimii ani, dirijorul spaniol ANTONIO MÉNDEZ s-a bucurat de un mare succes la pupitrul unor orchestre precum Tonhalle-Orchester Zürich, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Mahler Chamber Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Danish National Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique du Luxembourg ș.a. Printre cele mai importante momente din cariera sa în această stagiune se numără debutul cu Orchestre National Bordeaux Aquitaine și Orchestra Filarmonicii din Hangzhou, precum și turneul cu Orchestre de Chambre de Paris în Insulele Canare. 

Pe parcursul stagiunilor recente, a colaborat cu ansambluri ca Wiener Symphoniker, Konzerthausorchester Berlin, Staatskapelle Dresden, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Helsinki, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestra Națională Rusă, New Japan Philharmonic etc. Pasionat și de operă, a dirijat Ariadne auf Naxos la Festivalul de Muzică din Insulele Canare, Lucia di Lammermoor la Opera din Palma de Mallorca și L’Elisir d’Amore la Opera din Tenerife. A deținut funcția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Tenerife din stagiunea 2018/19 până în 2020/21.

Antonio Méndez a atras atenția internațională ca laureat al prestigiosului Concurs Malko de dirijat de la Copenhaga – în 2012. Născut în 1984 în Palma de Mallorca, și-a început studiile muzicale la Conservatori Professional de Música de Mallorca la pian și vioară. De asemenea, a urmat cursurile Real Conservatorio Superior de Música de Madrid pentru a studia compoziția și dirijatul. Din 2007 locuiește în Germania, unde și-a completat formarea de dirijor la Universität der Künste Berlin și la Hochschule für Musik „Franz Liszt” – Weimar. 

Pianistul DANIEL CIOBANU a urmat studiile de masterat la Berlin la „Universität der Kunste”. Pianistul român a obținut importante premii internaționale: premiul întâi la „Morocco Philharmonique” în Casablanca (Maroc), „UNISA International Piano Competition” în Pretoria (Africa de Sud), „BNDES International Piano Competition” în Rio de Janeiro (Brazilia) și premiul al doilea și premiul publicului la concursul internațional de pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel).

Daniel Ciobanu a obținut bursa de studii „Constantin Silvestri” ce a constat într-un an de studiu la colegiul privat „Stewarts Melville College” din Edinburgh și este absolvent „magna cum laude” al „Conservatorului Regal al Scoţiei” din Glasgow, după 6 ani cu bursă de studii integrală. A primit mai multe distincții prestigioase precum „Tânărul Muzician al Anului 2008”, oferit de Rotary Club Edinburgh,  bursa „Yamaha Europe Foundation” 2010 și cele două diplome de excelență pe parte de „Tehnică și Execuție” și Diploma de „Pianist-Concertist”, ambele obținute la „Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot” în Paris.

A colaborat cu numeroase orchestre, ca Israelian Philharmonic, Orquestra Sinfonica do Brasil, Johannesburg Symphony Orchestra – Africa de Sud,  Orchestra Filarmonicii din Maroc, Orchestra Regală a Scoţiei etc. 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. 

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară. 

Back to top button