fbpx
Timp liber

Ce mașină de spălat vase să-mi cumpăr?

O mașină de spălat vase nu este un moft. Este o prietenă care îți va salva o grămadă de timp pierdut lângă chiuvetă și te va scuti, poate, și de certuri în familie pe tema implicării fiecăruia în treburile gospodărești 😊.

În plus, dacă e să te uiți la cifre, o mașină de spălat vase consumă mult mai puțină apă decât consumi tu când speli manual oalele și farfuriile. Cât despre factura de curent electric, n-o să vezi creșteri dacă alegi o mașină de calitate.

H2 Performanța de curățare

Despre asta este vorba. Designul elegant, durabilitatea și caracteristicile speciale nu înseamnă prea mult dacă mașina de spălat vase nu spală eficient. Multe dintre ele au funcții care îți pot lua ochii, dar este recomandat să te concentrezi pe caracteristicile care te interesează. Indiferent de cât de sofisticată este mașina de spălat vase, dacă apa din zona în care locuiești este foarte dură, ea nu va funcționa în parametrii dați de producător fără un agent dedurizant de calitate. Mai contează să fie instalată corect și utilizată așa cum scrie în manual, respectiv ca vasele să fie așezate corect.

H2 Performanța de uscare

Capacitatea de uscare este a doua calitate esențială pe care trebuie să o aibă mașina de spălat vase pe care o alegi. Cea mai avansată și mai eficientă tehnică de uscare o au mașinile cu cuvă din oțel inoxidabil. Aceasta permite uscarea pe bază de condens, care nu va topi materialele plastice, dar va îndepărta toată umezeala din vase la sfârșitul fiecărui ciclu de spălare.

H2 Gradul de zgomot

Poate ți se pare un detaliu nesemnificativ, dar ai nevoie de o mașină de spălat vase silențioasă. Mai ales dacă ai o bucătărie open space… Volumul unei conversații normale între două persoane este de obicei între 55-65 dB. Într-o bibliotecă liniștită, zgomotul este în jur de 40 dB. În mod ideal, caută o mașină de spălat vase care să se încadreze undeva între aceste valori.

H2 Programe de spălare și opțiuni

Dacă nu ai făcut deja multe cercetări despre mașinile de spălat vase, s-ar putea să te întrebi ce anume diferențiază între ele ciclurile de spălare. Practic, există trei variabile principale de la un ciclu la altul:

  • Durata ciclului
  • Temperatura apei
  • Intensitate (presiunea apei și cantitatea de apă utilizată)

Este important să reții că o mașină de spălat vase care are foarte multe programe nu înseamnă automat că este de calitate superioară. Important este să aveți suficiente cicluri care să vă acopere nevoile personale!

Cele mai comune programe de spălare sunt:

  • programul normal,
  • programu rapid (folosește apă cu temperatură mai mare, fiind potrivit pentru curățarea rapidă a vaselor cu un nivel mediu de murdărire),
  • programele lungi (sunt destinate vaselor foarte murdare – mai ales pentru oale și tigăi – și folosește mai multă apă, la temperaturi mai ridicate, pentru o perioadă mai lungă de spălare).

În afara acestora trei, ți-ar putea fi de folos un program care doar să clătească vasele atunci când nu s-a umplut mașina și nu vrei să se usuce murdăria pe ele. În plus, unele mașini de spălat vase au un program care economisește energia, unul special pentru pahare și porțelanuri și unul de auto-curățare a mașinii.

Dacă ești o persoană foarte ocupată, s-ar putea să te bucuri dacă poți să programezi mașina sau dacă poți să o pornești pe jumătate încărcată, pentru că nu mai ai timp să aștepți până se umple.

H2 Designul interior eficient

Dacă bugetul îți permite, gândește-te să cumperi o mașină de spălat vase concepută ergonomic, ca să poți spăla mai multe vase. Înainte s-o folosești, citește manualul ca să vezi cum să o încarci optim, în funcție de amplasarea și orientarea duzelor și a brațelor de pulverizare.

Majoritatea mașinilor de spălat vase de calitate au colțuri pliabile, care îți permit să așezi articole mari pe raftul inferior sau superior și să creezi aranjamente eficiente ca să poți curăța cât mai multe vase în același timp.  

H2 Eficiența energetică

O mașină de spălat vase nu trebuie să te ajute doar să faci economie de timp, ci și de bani, așa că este bine să alegi una cu o eficiență energetică maximă. Chiar dacă este mai scumpă decât modelele cu un coeficient mai mic la acest capitol, în timp vei vedea că a meritat investiția.

Cel mai bine îți vei da seama câtă nevoie aveai de o mașină de spălat vase după ce o cumperi 😊. Știi ce bine e să îți bei cafeaua sau să citești o carte în timp ce mașina spală vasele?

Back to top button