Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, în calitate de solicitant și partenerul Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara și Servicii Sociale au derulat între 02 septembrie 2019 – 31 august 2022 proiectul cu titlul “PHOENIX – responsabilitate prin economie sociala in regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia”, cofinanțat prin Axa prioritară 4. Incluziune sociala si combaterea saraciei. Obiectivul general: dezvoltarea si consolidarea, in mediul urban si rural, a 21 de structuri de economie sociala capabile sa se auto-sustina, in cadrul carora se vor crea 105 locuri de munca, in vederea combaterii saraciei prin integrarea pe piata muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile si dezvoltarea serviciilor locale.
Victor Nicolăescu, Responsabil bune practici, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, raportează concluziile desprinse din proiect: „La nivelul regiunii Sud Muntenia , prin modele pozitive de întreprinderi sociale înființate în ultimii doi ani în cadrul proiectului “PHOENIX – responsabilitate prin economie sociala in regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia” reliefează faptul că economia socială poate fi văzută ca o perspectivă fezabilă care servește scopuri sociale, dar și economice, se bazează pe principiile solidarității și sustenabilității și aduce beneficii multiple comunităților în care își desfășoară activitățile“.
Aspectele pozitive specifice pentru câteva din întreprinderile sociale selectate
CENTRU AFTER SCHOOL BEE HAPPY SRL
Centrul din Slobozia, județul Ialomița, are ca misiune socială îmbunatatirea calitatii vietii unui numar de 21 de copii (copii fara parinti, copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate sau sunt in inchisoare, copii care provin din familii destramate, copii care provin din familii sarace si copii ai caror parinti lucreaza dar, pentru a putea asigura un trai decent familiei, lipsesc de acasa intreaga zi, ceea ce face ca acesti copii sa stea nesupravegheati, pe strada sau in fata computerului) in primul an de activitate, prin furnizarea in mod gratuit servicii de evaluare psihologica si logopedica. De asemenea, vizează integrarea scolara, in primul an de activitate, a 10 copii cu probleme de integrare si alte tulburari de dezvoltare – se pune accentul pe crearea unui grup de suport pentru parinti.
Ȋntreprinderea socialӑ funcționeazӑ cu 5 salariați. Finantarea a avut un rol important fara de care aceasta firma nu s-ar fi putut infiinta. Veniturile acumulate nu acopera momentan cheltuielile pentru salarii, fiind asigurate din ajutorul de minimis.
AMETHYST VISION SRL
Amethyst Vision SRL din Târgoviște, județul Dâmbovița are ca obiective economice crearea unui numar de 6 locuri de munca; angajarea a doua persoane vulnerabile; oferirea posibilitatii de lucru cu jumatate de norma pentru persoanele cu probleme de sanatate, a parintilor cu copii mici, cu copii cu tulburari de spectru autist si a celor cu nevoi speciale; fabricarea articolelor confectionate din materiale textile, de sapunuri naturale si lumanari terapeutice cu uleiuri esentiale; incheierea de contracte de prestare servicii de terapie ABA, comportamentala, ocupationala si limbaj. Activitatea sociala cuprinde terapie pentru copiii cu Tulburari de Spectru Autist, imperios necesara pentru siguranta lor si a celor din jur si a caror parinti nu isi permit ore de terapie suplimentara; sa angajeze persoane nu au fost niciodata angajate cu carte de munca, persoane cu studii nefinalizate, persoane peste 50 de ani; traininguri, workshop-uri si grupuri de sprijin pentru parintii cu copii cu TSA si a altor persoane vulnerabile.
SC ATELIERUL ARHIVISTIC SRL din Turnu Măgurele, județul Teleorman are ca obiectiv pe termen mediu autorizarea pentru serviciul arhivistic de păstrare şi conservare şi serviciul de utilizare a documentelor, iar obiectivul strategic este autorizarea companiei în vederea prestării de servicii de arhivare electronică. Întreprinderea socială funcționează cu 2 arhivari, 2 arhivişti şi un legător, cu experienţă în diferite domenii de activitate. Rezultate sociale: editarea şi publicarea unei reviste periodice locale în care cetăţenii sunt încurajaţi să îşi exprime opiniile, precum şi promovarea în cadrul acestei publicaţii a valorilor şi personalităţilor locale, cu un tiraj de 300 exemplare; grupul social media „Turnu Măgurele – info” administrat şi moderat de către societate are la ora actuală circa 1.900 de membri; parteneriat cu Grupul de Acţiune Locală Turnu 21 în vederea identificării şi promovării meseriilor şi meşteşugurilor locale, mai ales cele specifice grupurilor de romi.