fbpx
Alimentație

Alimentat de energie eoliană și hidrogen – transport ecologic al cafelei din ColumbiaTop of Form

Producătorul de cafea Atinkana depune eforturi pentru a-și reduce amprenta de carbon. Boabele de cafea sunt transportate cu nave cu vele peste Atlantic către Europa, iar livrarea la destinația finală este asigurată de camionul cu hidrogen de la Gebrüder Weiss.

Producătorul de cafea Atinkana urmărește o viziune centrată pe sustenabilitate: pe termen lung, își propune să restaureze structura originală a pădurii virgine din Columbia și să îmbunătățească fertilitatea solului. Compania elvețiană finanțează acest proiect prin cultivarea de cafea, cacao și a unei diversități de fructe în Sierra Nevada, Columbia. Plantele sunt cultivate într-un ciclu natural, cu aproape nicio emisie produsă, datorită metodelor de recoltare și prelucrare manuală. Pentru fiecare kilogram de cafea vândut de Atinkana, compania plantează doi copaci în Columbia. Pentru a realiza transportul de 8.500 de kilometri până în Europa cât mai sustenabil posibil, producătorul se bazează pe mijloace de transport ecologic: boabele de cafea sunt transportate cu nave cu vele peste Atlantic până la Amsterdam, apoi cu camionul până la Antwerp și ulterior cu trenul până la Basel. De acolo, Gebrüder Weiss livrează boabele de cafea la uzina de prăjire, folosind camionul său cu hidrogen.

„Datorită colaborării cu partenerii noștri inovatori în logistică, Fairtransport și Gebrüder Weiss, suntem în măsură să acoperim 98% din traseul de la Columbia până în Elveția, folosind mijloace de transport sustenabile. Acest lucru face ca produsul nostru să fie aproape la fel de sustenabil precum un produs regional din Europa„, spune Andre Conte, Manager de Logistică la Atinkana. Sunt necesare aproximativ 10 săptămâni pentru ca două nave cu vele să transporte cafeaua în Europa. Astfel, 14 tone de cafea sunt transportate în Elveția o dată pe an.

Pe lângă refacerea pădurii virgine, Atinkana stabilește standarde ridicate și în alte domenii. Producătorul oferă salarii mai mari fermierilor de cafea comparativ cu alte companii. Pentru fiecare kilogram de cafea vândut, rămân în țară opt dolari – cinci pentru boabele de cafea și trei pentru refacerea pădurii -, ceea ce reprezintă aproximativ 22% din venituri. În principal, columbienii ar trebui să beneficieze de profit.

Oskar Kramer, Country Manager la Gebrüder Weiss Elveția, este fascinat de proiect: „Abordarea ecologică a Atinkana în ceea ce privește producția și logistica se potrivește perfect cu Gebrüder Weiss. De mulți ani, investim în tehnologii alternative de propulsie pentru camioane și urmărim obiectivul de a face transportul cât mai sustenabil posibil. Utilizând camionul nostru cu hidrogen pentru a livra cafeaua, asigurăm o livrare fără emisii în Elveția„. De peste doi ani, Gebrüder Weiss utilizează cu succes camionul său cu hidrogen (H2) pentru transport local în Elveția. Compania intenționează să pună în funcțiune încă trei camioane H2 în Germania până în 2024.


Die Gebrüder Weiss Holding AG mit Sitz in Lauterach (Österreich) ist ein weltweit agierender Full-Service-Logistiker mit rund 8.400 Mitarbeiterinnen und Mitarbeitern und 180 firmeneigenen Standorten. Zuletzt erwirtschaftete das Unternehmen einen Jahresumsatz von 3 Milliarden Euro (2022). Zum Portfolio gehören Transport- und Logistiklösungen, digitale Services und Supply Chain Management. Die Kombination aus digitaler und physischer Kompetenz ermöglicht es dem Konzern, schnell und flexibel auf Kundenbedürfnisse zu reagieren. Mit einer Vielzahl an ökologischen, ökonomischen und sozialen Maßnahmen gilt das Familienunternehmen, dessen Geschichte im Transportwesen mehr als 500 Jahre zurückreicht, heute auch als Vorreiter in puncto nachhaltiges Wirtschaften. www.gw-world.com

Kontakt

www.gw-world.com/de/newsDespre Gebrüder Weiss

Gebrüder Weiss Holding AG cu sediul în Lauterach (Austria) este o companie globală de servicii complete de logistică, cu aproximativ 8.400 de angajați și 180 de locații proprii. În exercițiul financiar recent încheiat, compania a realizat o cifră anuală de afaceri de 3 miliarde de euro (2022). Portofoliul său include soluții de transport și logistică, servicii digitale și de management al lanțului de aprovizionare. Combinația dintre competența digitală și cea fizică permite concernului să răspundă rapid și flexibil la nevoile clienților. Prin intermediul numeroaselor măsuri de ordin ecologic, economic și social, compania de familie, a cărei istorie în domeniul transporturilor se extinde pe o perioadă de peste 500 de ani, este în prezent cunoscută și ca pionier în domeniul economiei durabile.

Prezentă în România din 1994, Gebrüder Weiss se bazează astăzi pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Filiala din Sibiu a fost extinsă în 2022, iar în 2023 a început construcția celui de-al doilea hub logistic de lângă București. Compania oferă clienților săi soluții de logistică inteligente și oferă servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim.

www.gw-world.com

Back to top button