fbpx
Casă & Familie

Adevărul despre centralele termice pe gaz: ce pregătește?

Controversele legate de interzicerea centralelor pe gaz în apartamentele noi din România continuă să fie neclare.  După o serie de amânări, românii așteaptă cu nerăbdare să afle termenul limită pentru această schimbare majoră în politica de încălzire, o dată pe care se așteaptă să o anunțe Uniunea Europeană (UE) în 2024.

Comisia Europeană a inițiat pachetul RePowerEU, care îndeamnă statele membre să introducă interdicții pentru centralele de apartament. Cu toate acestea, planul a rămas într-un stadiu preliminar în România. Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, afirmă că problema merită o examinare mai aprofundată, potrivit informațiilor din ziare.com.

Încălzirea pe lemne înlocuită de gaz

Inițiativa a fost susținută de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, având în vedere preocupările legate de poluarea generată de aceste centrale în orașele mari. În pofida acestui fapt, decizia a fost amânată, iar Fechet sugerează că milioane de case care se încălzesc cu lemn ar trebui să treacă la centrala pe gaz, pentru a reduce presiunea asupra pădurilor.

Centrale termice de apartament să fie înlocuite de pompe de căldură

Un element central în discuție, centralele pe gaz de apartament ( un exemplu popular, în condensație, de eficiență sporită la ora actuală este Ariston Cares S de 24 kW) se referă la planul Uniunii Europene de a înlocui aceste sisteme de încălzire cu opțiuni mai prietenoase cu mediul, precum pompe de căldură, încălzire solară sau sisteme de termoficare. În prezent, există o propunere de a interzice vânzările de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029.

Centrale de apartament pe gaz, aproximativ ⅓ din locuințele locale

În România, doar aproximativ 1,2 milioane din cele 8,5 milioane de locuințe sunt conectate la sisteme de încălzire centralizate. Aproximativ o treime din locuințele din țară se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament.

La nivelul UE, există 65 de milioane de centrale termice individuale, ceea ce face ca înlocuirea gazului ca formă de încălzire să fie o sarcină dificilă. Multe dintre țările membre UE au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri, inclusiv Danemarca, Norvegia, Olanda și Franța.

În perspectiva UE, cea mai promițătoare soluție tehnologică pentru a atinge obiectivele de decarbonizare este înlocuirea centralelor de apartament cu pompe de căldură. Aceste dispozitive transferă căldura din mediul înconjurător în interiorul locuinței, și pot fi utilizate și ca aparate de aer condiționat. Deși costurile de instalare pot fi mai mari, experții susțin că pe termen lung, ele pot fi mai economice decât centralele termice.

Așadar, în contextul planurilor UE, interzicerea centralelor pe gaz în România este o inevitabilitate, însă timpul și detaliile implementării rămân de văzut. Concluzia este că o transformare este în curs de desfășurare, în care energia verde va deveni tot mai prezentă în casele românilor.

Back to top button