fbpx
Casă & FamilieEducatie

Ziua Națiunilor Unite. Ziua ONU

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei intrării în vigoare a Cartei Națiunilor Unite, 24 octombrie 1945, moment de la care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a acționat pentru asigurarea păcii și a securității internaționale, a dezvoltării durabile și a drepturilor omului, cei trei piloni de bază ai activității organizației mondiale.

În cei 64 de ani care au trecut de la admiterea României în cadrul ONU, România a adăugat patrimoniului de valori al ONU dorința de cooperare pe plan internațional, opțiunea sa fermă pentru valorile democrației și respectul pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

România susține importanța acțiunilor concrete pentru îndeplinirea angajamentelor asumate prin adoptarea de către statele membre ONU a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Transformarea către o societate durabilă și rezilientă necesită adaptarea continuă a politicilor statelor membre ONU, resurse financiare și acomodarea nevoilor comunităților, începând cu cei mai vulnerabili, femei, copii, bătrâni, tineri și persoane cu dizabilități.

România își concentrează eforturile pentru îmbunătățirea accesului la educație, formare profesională și sănătate, fiind în continuare dedicată parteneriatelor cu sectorul privat și comunitățile locale, în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă.

România rămâne un susținător activ și un apărător al realizărilor diplomației multilaterale și va continua să se implice, prin parteneriate multilaterale inclusiv în identificarea răspunsurilor la provocările globale care vizează domenii din sfera tehnologiei, digitalizării și a inteligenței artificiale. Tehnologia digitală a informațiilor și comunicațiilor este esențială pentru a realiza Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 obiective de dezvoltare durabilă.


​Informații suplimentare:

Ziua Națiunilor Unite este sărbătorită, în fiecare an, la 24 octombrie, Organizația și statele membre marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Națiunilor Unite.

Carta a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanții a 50 de state participante la Conferința de la San Francisco (SUA) și a intrat în vigoare la 24 octombrie, în același an. România a devenit stat membru al ONU în data de 14 decembrie 1955.

Material preluat, sursa: https://www.mae.ro

Back to top button