Iarna se apropie și aduce cu ea gerul, zilele scurte și zăpada. Multă lume nu suportă anotimpul rece pentru că se circulă greu pe străzi și cei mai mulți preferă să stea în casă. Poate ar trebui să ne punem iar în pielea copiilor și să iubim iarna și mai ales zăpada
Cei mici nu au grijile noastre. La prima ninsoare se îmbracă gros și ies afară, pentru bătăile cu zăpadă. Se hârjonesc, aleargă,cad și se tăvălesc în zăpadă cu o lejeritate și bucurie neștirbite de nimic. Și ce dacă le intră zăpadă în ghetuțe? Și ce dacă se udă? După o oră sau două se întorc în casă, cu obrajii roșii și zâmbete până la urechi, unde se shcimbă în haine uscate și calde. Bucuria de a se juca în zăpadă întrece orice considerente tipice adulților. Așa că poate ar fi timpul să uiți câți ani ai, să te îmbraci bine și să ieși în parc sau la plimbare în timpul primei ninsori. Ia cu tine familia, prietenii, copiii sau vecinii și angajează-i cu încredere într-o bătaie cu zăpadă. După care vă puteți întoarce liniștiți și veseli la un pahar de vin fiert.
Beneficiile pentru sănătate
Bătaia cu zăpadă nu implică cunoașterea anumitor mișcări de fitness, esențial este să te simți bine. Însă dacă te gândești mai bine și descompui mișcările, vei observa că te apleci, faci bulgări de zăpadă, alergi spre țintă și arunci cu putere, după care alergi rapid în partea opusă, pentru a scăpa de adversarul înarmat cu bulgări. Dacă te joci în acest fel timp te oră, specialiștii spun că poți arde până la 500 de calorii. Nu e rău, mai ales că mișcarea e plăcută, te distrezi în acest timp și nu ai senzația că muncești pentru a slăbi.
Dar bătaia cu zăpadă nu se recomandă doar persoanelor care vor să slăbească. Ea este un excelent antrenament cardiovascular. În timpul mișcărilor sunt folosiți mușchii antrenați de obicei în timpul mersului cu bicicleta, pentru că este nevoie să țopăi prin zăpadă, nu poți alerga cum faci de obicei.
Beneficii pentru comunitate
O altă modalitate de a face exerciții fizice în aer liber iarna este de a curăța zăpada de pe aleile de lângă bloc. Nu te gândi la acest lucru ca la ceva neplăcut sau ca la o corvoadă, ci privește totul ca pe un excelent antrenament efectuat în condiții de frig. Este foarte important să respecți anumite reguli pentru a nu te accidenta: ține mereu genunchii îndoiți și de fiecare dată când arunci zăpada cu lopata ai grijă să menții abdomenul încordat, pentru a nu solicita prea mult spatele. De asemenea, alege o lopată cu dimensiuni adecvate forței tale fizice. Vei vedea că după o oră de aplecat, săpat, aruncat și împins te vei simți mai în formă ca niciodată. În plus, frigul stimulează vascularizarea și împrospătează pielea. Înainte de a ieși afară însă ai grijă să aplici pe ten o cremă grasă, protectoare, care să împiedice deshidratarea. După o oră de curățat zăpada poți consuma până la 430 de calorii. Un alt efect benefic al acestei activități este că îți întărești toți mușchii și îți menții forma bună cardiovasculară.
Beneficii pentru familie
Într-o zi de iarnă plină de zăpadă, ce poate fi mai frumos decât să ieși în parc cu familia sau prietenii și să construiești un om de zăpadă? Bătaia cu zăpadă colaterală, plăcerea de a face mișcare în aer liber, timpul petrecut cu cei dragi și amuzamentul provocat de crearea unui omuleț alb reprezintă, poate, cel mai bun mod de a umple o zi liberă. Gândește-te că popoarele nordice apreciază frigul și zăpada și drept urmare se bucură de o sănătate de fier și de o bună dispoziție contagioasă. Ia exemplu de la ele în timpul anotimpului rece și împrietenește-te cu zăpada. Beneficiile aduse de ea întrec cu mult neplăcerile iernii în oraș.