Cu toții cunoaștem fenomenul de primăvară: în interioare încă ne cotropește frigul, iar afară natura înflorită ne face inima să cânte! Cu puterea florilor, dar și cu puterea de încălzire tipică, un ceai fierbinte este și primăvara un prieten bun.
Ceaiul a fost o parte integrantă a medicinei tradiționale și folosit ca remediu în multe țări asiatice. Chinezii și japonezii au consumat de secole ceai pentru a îmbunătăți starea de sănătate. În medicina occidentală ceaiul este promovat ca o modalitate de a trata simptomele răcelii și gripei.
Ceaiul este mai mult decât o băutură pe care o consumăm în sezonul rece. De mii de ani, ceaiul a fost și este și astăzi o tradiție și un ritual, înrădăcinat adânc în culturile din întreaga lume. Originar din China, ceaiul s-a răspândit în Japonia, apoi Olanda și, în cele din urmă, în restul Europei. Consumul de ceai poate ajuta la protejarea sănătății creierului, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, poate preveni diabetul și anumite tipuri de cancer, ajuta la scăderea colesterolului și la scăderea în greutate și de asemenea, pare să aibă calități antimicrobiene.
Numai în Regatul Unit sunt consumate zilnic aproximativ 75 de milioane de cești de ceai, în timp în întreaga lume se estimează că sunt consumate peste 3 miliarde de cești în fiecare zi. Popularitatea ceaiului nu se datorează doar gustului său plăcut. De secole a fost băut pentru beneficiile sale terapeutice, care acum au fost intens studiate. Considerat de mii de ani ca o cheie pentru sănătate, fericire și înțelepciune, ceaiul a atras atenția cercetătorilor care au descoperit numeroase beneficii pentru sănătate ale diferitelor tipuri de ceaiuri.
„Ceaiul este una dintre cele mai des consumate băuturi din lume, după cafea. Tot ceaiul provine dintr-o singură plantă numită Camellia sinensis. Cu toate acestea, în funcție de tipul de frunze de ceai cules și de nivelul de oxidare sau procesare, ceaiul este clasificat în cinci tipuri principale: negru, verde, Oolong, alb și Pu-erh.Ceaiurile aromate sunt create prin adăugarea de flori, ierburi, fructe și alte arome naturale la ceaiurile negre, verzi sau oolong. Unele dintre cele mai comune tipuri de ceaiuri aromate includ: Earl Grey, Jasmine tea, Masala și alte arome. Pe lângă cele de mai sus, infuziile din alte plante sunt denumite uneori și ceai, deși nu pentru cunoscători. Termenul corect pentru orice băutură care nu e preparată din “planta ceai” este tizană sau doar infuzie de plante. Exemplele includ mușețel, mentă, rooibos etc. Așadar, ceaiurile adevărate sunt făcute din frunzele plantei de ceai cunoscută sub numele de Camellia sinensis. Diferența de culoare și gust dintre ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul oolong, ceaiul pu-erh și ceaiul negru rezultă din procesul de producție. Ceaiul verde și ceaiul alb sunt adevăratele ceaiuri pentru că suferă cea mai puțînă prelucrare, pentru că nu sunt oxidate. Frunzele se recoltează și se usucă pentru a preveni reacția chimică care le transformă într-o culoare maro închis sau negru. Drept urmare, aceste ceaiuri își păstrează culoarea verde naturală și sunt considerate printre cele mai sănătoase ceaiuri. Ceaiul negru este complet oxidat, în timp ce ceaiul oolong este doar parțial oxidat. Ceaiul Pu-erh este considerat un ceai post-oxidat. Toate aceste ceaiuri adevărate oferă o serie de beneficii pentru sănătate, dar sunt considerate ușor inferioare ceaiului verde. Conținutul de cofeină al ceaiurilor adevărate variază între diferitele tipuri și în funcție de modul în care a fost produs ceaiul. Spre deosebire de ceaiurile adevărate, ceaiurile din plante sunt preparate prin infuzarea fructelor, rădăcinilor, ierburilor, frunzelor și tulpinilor unei varietăți de plante. Și aceste ceaiuri au beneficii pentru sănătate, dar diferă de ceaiurile adevărate, deoarece conțîn diverși compuși. Unele dintre cele mai populare ceaiuri din plante includ ceaiul de ghimbir, ceaiul de mentă și ceaiul de mușețel. Ceaiurile din plante nu conțin cofeină.”, explică Andrei Ianoși – boabepenisip.ro.
Citiți în episodul următor despre beneficiile concrete ale consumului de ceai!