Trăind istorie contemporană
PARTEA A DOUA
Dragii mei, acel elev a devenit student și a revenit cu o nouă încercare de testimonial.
Dacă în prima parte am încercat să creez o schiță în creion de pe prima pagină a unui caiet studențesc care să oglindească un ultim semestru dintr-un ultim an de liceu, în partea a doua beneficiați de o pictură pe pânză în ulei, prin care încerc să îmi împărtășesc experiența de student.
În această perioadă copleșitoare, să fii student este o experiență pe care toți foștii elevi/actualii studenți și-au imaginat-o altfel. Elanul și entuziasmul pe care le aveam gândindu-mă la studenție s-au risipit în momentul în care mi-am predat dosarul la facultate. Momentul acesta m-a făcut să realizez că nu voi apuca să îmi cunosc colegii, să îmi cunosc profesorii, să socializez fizic cu ei în primul an de facultate. Atitudinea și mindset-ul cu care am început această călătorie, o nouă etapă din viață mea, se orientau mai degrabă către a învăța lucruri noi, a face practică, a experimenta, a mă distra. Din păcate, nu multe dintre așteptări s-au dovedit a fi posibile în contextul școlii de acasă.
După prima lună de facultate chiar începusem să semăn cu acele două puncte urmate de un slash K. Ceva ce s-a resimțit destul de tare comparativ cu școală de acasă în timpul liceului, și încă se simte, este faptul că studenții nu sunt așa de interesați, cel puțin marea majoritate a lor, de o comunicare colegială și de o atitudine colegială. Iar acestea sunt lucruri de care m-am bucurat (cât am avut parte de ele) în timpul liceului.
Pe de altă parte, sunt și părți bune la faptul că facem cursuri online. Spre exemplu avem mai mult timp la dispoziție să învățăm (deoarece suntem scutiți de niște drumuri), primim toate materialele pe platforme, deci nu este obligatoriu să îți iei notițe în timpul cursului (deși este recomandat), mai mult timp în familie. Presupun că ar mai fi niște avantaje și niște plusuri în toată situația asta, dar eu nu le văd sau nu le simt.
După ce am citit primul testimonial de câteva ori pentru a-mi verifica coerența, am închis ochii, m-am gândit la ce am împărtășit, i-am deschis și am sesizat că m-am trezit în același loc în care am fost înainte de bacalaureat.
Recunosc că ajunsesem într-o stare generală mai bună și am avut un nivel de acceptare pentru situația actuală cu SARS COV 2, până când am luat la cunoștință știrile privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, cum ar fi : terasele trebuie să se închidă până la ora 9 (ceea ce pentru clienți înseamnă că la 20:30 trebuie să plătească nota și să părăsească spațiul comercial), ora de intrat în casă mai nou fiind 23:00.
Aceste măsuri noi au eclipsat puțin soarele de pe strada mea, dar de data asta nu mă las așa ușor răpus de spaima din mass media. Am început să îmi adaug culori în paletă în fiecare zi prin sport, gătit, ascultat muzică, uneori chiar citit – deși nu îmi stă în fire decât dacă e ceva de importanță maximă pentru mine.
Ușor, ușor m-am distras și pot spune că m-am și distrat făcând toate aceste activități și adaptându-le unei rutine spontane aș putea spune. Acest „safety net ” îl recomand tuturor, nu numai tinerilor adulți .
Adevărul este că lucrurile s-au înrăutățit, aud din ce în ce mai des că prieteni și cunoștințe de ale mele au avut sau au COVID. Nu are cum să nu fie îngrijorător când vedem la știri din ce în ce mai multe cazuri de infectări COVID și măsuri peste măsuri de prevenție cum ar fi cele de mai sus. Este extrem de important să va găsiți o ocupație sau mai multe în spații sigure, izolate.
Acest drum nu este pavat bine pentru nimeni în momentul de față, însă ce ar putea și ar trebui toată lumea să facă este să își adapteze atitudinea, felul de a gândi pentru a putea trece mai ușor prin acest impas.
Nu simt nevoia să pun foarte mult în lumină și să detaliez situația școlară pentru studenții boboci din țară. Este un subiect trist, dar altele sunt tragice.
Concluzionez prin a ruga toți cititorii acestui articol să încerce în fiecare zi să găsească, dacă nu să creeze, o atmosfera familială dinamică și pozitivă în casele lor.
Pe curând,
Un student