Pentru a ne asigura un trai fericit la pensionare sau pentru a fi siguri că putem trece mai uşor peste momentele grele, ar fi bine pentru fiecare dintre noi să fie mai cumpatat cu banii. O rezervă financiara constituie o plasă de siguranţă ce poate fi extrem de importantă în momentele de răscruce. Dar cum să economisim, ce trebuie să facem şi ce să evităm atunci când vine vorba despre bani?
Cum construim bugetul personal?
Reguli pentru a economisi eficient
Ce să evităm?
În primul rând, dacă vrem să strangem bani este important să realizăm un buget personal, fie pe un caiet, fie în Excel sau folosind o aplicatie pentru smartphone. Utilizarea cardului pentru plăţi este de mare ajutor, pentru că putem urmări astfel în deplină siguranţă, chiar şi de pe calculator sau mobil, toate cheltuielile dintr-un anumit interval de timp.
Înainte de a începe să economisim bani, trebuie să realizăm un mini-audit financiar, ca să vedem exact ce venituri şi ce cheltuieli avem în fiecare lună. Astfel, vom vedea mai clar pe ce se duc banii, cât cheltuim la cumpărături, pe taxi, dacă şi cât de des facem achiziţii inutile. Următorul pas este să reducem cheltuielile care nu sunt necesare şi sa construim un plan de economisire – de pildă, să punem deoparte 100 sau 200 de lei lunar, de preferat într-un cont de economii.
Pentru administrarea eficientă a banilor, este recomandat să urmăm regula 50/20/30: adică 50% din venit să distribuim către cheltuielile necesare traiului zilnic (chirie, mâncare etc.), 20% să direcționăm către investiţii sau contul de economii, iar 30% putem aloca pentru activități recreaționale sau obiecte pe care ni le dorim (maşină, telefon, etc). Este important să alocăm cei 20% din venit înainte de a cheltui banii destinaţi distracţiei, altfel vom fi tentaţi să economisim mai puţin.
Dacă pentru tineri este prea mult să puna deoparte 20% din venit, luând în considerare salariile mici la debutul în carieră, aceştia pot economisi mai puţin (5-10%), dar este recomandat ca acest procentaj să crească pe măsură ce trece timpul.
O greşeală pe care mulţi oameni o fac atunci când vine vorba despre bugete este să cumpere lucruri de care nu au nevoie doar pentru că sunt la reducere. Nu e nimic rău în a cumpăra produse la reducere, atât timp cât încercăm să ne limităm la cele de care chiar avem nevoie.
Mulţi dintre noi avem magazine favorite sau locuri pe care le frecventăm des şi de unde cumpărăm produse sau servicii. De aceea, este folositor să utilizăm carduri de loialitate la magazinele pe care le frecventăm în mod regulat. Multe magazine oferă astăzi carduri de fidelitate, iar mulţi comercianţi oferă beneficii pentru clienţii loiali.
Un lucru tot mai des întâlnit în societatea de azi este utilizarea cardurilor de credit şi a cardurilor de cumpărături, care ne permit să achiziţionăm produse pe care apoi să le plătim în rate, la dobânzi mici sau chiar cu zero dobândă.
Atunci când este folosit corect, cardul de credit este cel mai bun instrument de economisire. Ca să reușim să facem acest lucru, trebuie să ne ținem banii de salariu în contul curent sau să facem un depozit pe termen scurt, de 30 de zile. În acest timp, facem toate cheltuielile cu cardul de credit. La sfârșitul perioadei de grație, vom observa că:
- am putut să facem tranzacții cu valoare mare, în rate fără dobândă;
- am primit recompense pentru banii pe care i-am cheltuit;
- putem să ne cumpărăm diverse lucruri prin intermediul recompenselor primite;
- am câștigat dobândă la banii de pe cardul de credit.
Nu în ultimul rând, este indicat să ne plătim mai întâi datoriile, apoi să economisim bani.
În plus, este important să investim în noi. Asta înseamnă să cheltuim pentru a ne îmbunăţiţi abilităţile, să dobândim cunoştinţe noi. Speculând aceste lucruri putem ajunge să avem un loc de muncă mai bun, cu câştiguri mai bune.